Ανέβηκαν οι τόνοι για την επιλογή διευθυντών στα σχολεία

Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων "Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε θέματα εκπαίδευσης", την Πέμπτη 25 Μαΐου 2017.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων "Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε θέματα εκπαίδευσης", την Πέμπτη 25 Μαΐου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Με αντιπαράθεση άνοιξε στη Βουλή η αυλαία της συζήτησης του νομοσχεδίου για την επιλογή διευθυντών στα σχολεία. Σε δέσμευση για σύστημα επιλογής μέσω ΑΣΕΠ απαντά ο Κυρ. Μητσοτάκης στις τοποθετήσεις Γαβρόγλου για αξιοκρατική μοριοδότηση μέσω συνέντευξης

Της Μίκας Κοντορούση

Σε πεδίο αντιπαραθέσεων εξελίσσεται ακόμη και τώρα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ, όπου και θα πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τα μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε θέματα εκπαίδευσης.

Σημεία αιχμής του νομοσχεδίου, που συζητείται με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, είναι τα άρθρα που αφορούν στον τρόπο επιλογής των διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τα κριτήρια μοριοδότησής τους, ενώ τα κυριότερα σημεία τριβής είναι η συνέντευξη (αντικαθιστά την μυστική ψηφοφορία που ψηφίστηκε το 2015 επί Μπαλτά – Κουράκη), η υποβάθμιση των επιστημονικών προσόντων των υποψηφίων, αλλά και η παντελής έλλειψη από το νομοσχέδιο της ανάγκης για προσόντα πιστοποιημένης γνώσης Πληροφορικής εν έτει 2017.

«Πολιτικό στρατό ατάκτων» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης την κυβέρνηση που «κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να μεταφυτεύσει μια σκληρά κομματική λογική στο χώρο της εκπαίδευσης. «Το κράτος δεν σας ανήκει. Δεν ανήκει σε κανέναν αλλά στους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος και δεσμεύτηκε για επιλογή διευθυντών στα σχολεία μέσω ΑΣΕΠ που είναι Ανεξάρτητη Αρχή, σε περίπτωση που η ΝΔ ανέβει στην εξουσία.

«Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου» ζήτησε η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, ώστε να γίνει δημόσια διαβούλευση και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αυταρχική λογική και λογική κομματοκρατίας στα σχολεία.

Έντονη κριτική για την συνέντευξη, αλλά και τη γνώμη των σχολικών συμβούλων ως κριτήρια για την επιλογή των διευθυντών στην Α’ βάθμια και Β’ βάθμια εκπαίδευση άσκησαν και τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης, με το πρόσχημα της ενίσχυσης των πελατειακών σχέσεων στη δημόσια εκπαίδευση.

Γαβρόγλου: Ξέρετε ότι είμαστε μία χώρα χωρίς Λύκειο

«Σας άκουσα πολύ προσεκτικά κύριε Μητσοτάκη. Και κυρίως άκουσα αυτά που δεν είπατε. Διότι αυτά που είπατε είναι τα απολύτως τετριμμένα. Αυτά που δεν είπατε είναι τα σοβαρά» είπε ο υπουργός Παιδείας και σχολίασε τα περί «διαφοροποίησης ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας».

«Μας κατηγορείτε ότι δεν έχουμε σχέδιο για την εκπαίδευση και ότι ανακαλύψατε μεγάλη διαφορά απόψεων ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας, ως προς την κατάργηση των εισαγωγικών. Να το πούμε για χιλιοστή φορά; Θέλετε κύριε Μητσοτάκη και η ΝΔ, στο πλαίσιο της περίφημης εθνικής συνεννόησης που λέτε, να συμφωνήσουμε ότι το πρόβλημα είναι οι τελευταίες δύο τάξεις του Λυκείου; Ξέρετε ότι είμαστε μια χώρα χωρίς Λύκειο; Το ξέρουμε; Ή απομονωμένοι μέσα στα γραφεία σας, δεν ξέρετε τι σας γίνεται; Αυτή τη στιγμή, η μεγάλη πρόκληση στην κοινωνία μας είναι αν θα μπορέσουμε να καταφέρουμε να συγκροτήσουμε μια κοινωνία με Λύκειο. Κάτι για το οποίο δεν έχουν ευθύνη οι εκπαιδευτικοί», σημείωσε.

Ο υπουργός Παιδείας επέμεινε ότι οι τελευταίες δύο τάξεις του Λυκείου δεν υφίστανται παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά και αυτό έχει τεράστιες επιπτώσεις στη νέα γενιά. «Επιτέλους θα πείτε “ναι” ότι αυτό είναι το πρόβλημα; Προφανώς αυτές οι εισαγωγικές εξετάσεις θα καταργηθούν και αυτό είπε ο πρωθυπουργός. Αυτές οι εισαγωγικές εξετάσεις που το μόνο τους στοιχείο είναι πως είναι αδιάβλητες. Αλλά δεν είναι καθόλου αξιόπιστες. Αυτές που τυραννάνε τα 18χρονα, που δεν μπορούν να πάνε για ένα ποτό το Σάββατο το βράδυ, δεν μπορούν να ερωτευτούν όταν είναι στην Γ΄ Λυκείου, διότι όλη η οικογένεια παθαίνει μια τεράστια κρίση, μήπως τα παιδιά τους βγουν από αυτή την πορεία. Αυτές οι εξετάσεις οι οποίες καταστρέφουν γενιές ολόκληρες. Και γι’ αυτές τις εξετάσεις δεν έχετε να πείτε τίποτα!» είπε, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της ΝΔ και πρόσθεσε: «Δεν λέτε τίποτα γιατί δεν θέλετε να αναβαθμιστεί το Λύκειο».

Ως προς την κριτική για υποβάθμιση της παιδείας, ο κ. Γαβρόβλου αναρωτήθηκε, αν η ΝΔ θεωρεί υποβάθμιση τη γενίκευση του ολοήμερου σχολείου να βγει να το πει.

Σχολίασε επίσης τη ρητορική και τη στάση της ΝΔ στη «θεματική εβδομάδα»: «Περιμέναμε, περιμέναμε, περιμέναμε! Φωνή βοώντος εν τη ερήμω! Ξέρετε πόσες χιλιάδες σχολεία κάνανε θεματική εβδομάδα; Ξέρετε πόσο δημιουργική ήταν η θεματική εβδομάδα; Κι εσείς εμπλακήκατε σε μια μιζέρια, ότι είναι μόνο για τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα. Ξέρετε τι θαύματα έχουν γίνει από τους εκπαιδευτικούς σε αυτά τα θέματα;», ολοκλήρωσε ο υπουργός.

Επιλογή διευθυντών με ΑΣΕΠ δεσμεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η αναστάτωση στον χώρο της Παιδείας είναι διαρκής, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι ένας ακόμη κρίκος «σε μια σπασμένη αλυσίδα ιδεοληψίας και προχειρότητας» της κυβέρνησης και πρόσθεσε πως ήρθε στη Βουλή για να θεραπεύσει μια αντισυνταγματική ρύθμιση (τον προηγούμενο νόμο Μπαλτά - Κουράκη) για τον τρόπο επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων.

«Το ν/σ έρχεται με τη διαδικασία του επείγοντος να ψηφιστεί εντός δύο ημερών γιατί;», διερωτήθηκε και συνέχισε: «Από τον Δεκέμβριο ξέρατε ότι το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον προηγούμενο νόμο. Πέντε μήνες δεν μπορούσατε να φέρετε μια ρύθμιση;»

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρατήρησε ότι αποτελεί πλέον πάγια πρακτική της κυβέρνησης να καλείται η Ολομέλεια να συμμαζέψει πασαλείμματα και κουτοπονηριές της κυβέρνησης, όταν κρίνονται αντισυνταγματικά.

Ασκώντας έντονη κριτική στον νέο τρόπο επιλογής διευθυντών σχολείων, που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, παρατήρησε ότι «αντί να πηγαίνουμε το δημόσιο σχολείο μπροστά, ξαναγυρίζουμε σε λογικές του προηγούμενου αιώνα».

«Σε μια εποχή που πρέπει να αναδείξουμε τα ικανά και καταρτισμένα στελέχη της εκπαίδευσης και να επενδύσουμε στην αξιολόγηση, φέρνετε ένα νομοσχέδιο που επαναφέρει την αρχαιότητα ως σημαντικό κριτήριο επιλογής των διευθυντών», σημείωσε και πρόσθεσε με έμφαση: «Πίσω στην επετηρίδα λοιπόν και στις απαρχαιωμένες αντιλήψεις».

Για τις συνεντεύξεις των υποψήφιων διευθυντών ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «δεν θέλουμε συνεντεύξεις που είναι απλά αφορμή η διοίκηση να επιλέξει τελικά αυτούς που προτιμά και όχι αυτούς που πραγματικά αξίζουν» και δεσμεύτηκε ότι όταν η ΝΔ αναλάβει την εξουσία, η επιλογή θα γίνεται μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής του ΑΣΕΠ και μόνο.

Τέλος, κατέκρινε την έλλειψη πιστοποιημένης γνώσης Πληροφορικής από το νομοσχέδιο, ως απαραίτητο προσόν για τους υποψήφιους, ενώ νωρίτερα, την ίδια έλλειψη επεσήμανε και η Ν. Κεραμέως.

SHARE: