Ανησυχία για τις κατεδαφίσεις σπιτιών Ελλήνων ομογενών στη Χειμάρρα

Ανησυχία για τις κατεδαφίσεις σπιτιών Ελλήνων ομογενών στη Χειμάρρα
Eurokinissi

Ειδοποιητήριο να εκκενώσουν τα σπίτια τους εντός πέντε ημερών, έλαβαν ανήμερα της εθνικής επετείου, 19 οικογένειες Ελλήνων ομογενών. Ποια η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών

Την ανησυχία του για επαπειλούμενες κατεδαφίσεις σπιτιών στη Χειμάρρα που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς, εκφράζει με ανακοίνωσή του την Κυριακή το υπουργείο Εξωτερικών.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει απαράδεκτο το γεγονός ότι ο δήμαρχος της πόλης δέχτηκε να εκτελέσει την κυβερνητική πολιτική και ζητάει από τις αλβανικές αρχές να προβούν άμεσα σε ακύρωση της εν λόγω απόφασης.

Επισημαίνει, επίσης, ότι η κίνηση αυτή είναι αντίθετη με τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στη γείτονα χώρα από την ΕΕ για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

“Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία όσα διαδραματίζονται στη Χειμάρρα, όπου 19 οικογένειες που ανήκουν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα παρέλαβαν ειδοποιητήριο, με το οποίο τους δίνεται προθεσμία 5 ημερών για την εκκένωση των οικιών τους που προορίζονται προς κατεδάφιση.

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ο Δήμαρχος, κ. Γκόρος, εκτελώντας μια κυβερνητική πολιτική, έβαλε την υπογραφή του σε ειδοποιητήρια για κατεδαφίσεις, τα οποία μάλιστα επιδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους την ημέρα της Εθνικής Επετείου.

Οι αλβανικές Αρχές πρέπει να προβούν άμεσα αφενός στην ακύρωση της κατεδάφισης και αφετέρου σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τους ιδιοκτήτες για τα σχέδια ανάπλασης της Χειμάρρας.

Η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και δη των μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των 5 προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, εφόσον η Αλβανία ειλικρινά επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως κράτος Δικαίου προστατεύοντας από αυθαιρεσίες και παρανομίες τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προελεύσεως.

Η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση, παραμένει πάντοτε στο πλευρό των Ομογενών μας, και έχει ενημερώσει για το θέμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τις αρμόδιες αλβανικές Αρχές, τους αρμόδιους διεθνείς Οργανισμούς και τους εκπροσώπους της Διεθνούς Κοινότητας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα