“Ανησυχεί περισσότερο για την αριστερά και το κόμμα, παρά για τον εαυτό του”

“Ανησυχεί περισσότερο για την αριστερά και το κόμμα, παρά για τον εαυτό του”
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Ένας χρόνος πέρασε από τότε που ανέλαβε (27 Αυγούστου 2018) Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Όλο το παρασκήνιο της ανάδειξής του. Η σύγκριση των δημοτικών εκλογών του 2015 με τις εκλογές του 2020.

Ήταν τέλη Ιουνίου του 2018. Ένας μήνας περίπου πριν την καταστροφή στο Μάτι. Ο Αλέξης Τσίπρας, διαπιστώνοντας την εγκατάλειψη ουσιαστικά του ΣΥΡΙΖΑ και τις σχεδόν διαλυτικές καταστάσεις που υπήρξαν ενώ μπροστά επέρχονταν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, ευρωεκλογές, δημοτικές και εθνικές, κάλεσε σε τετ α τετ έναν από τους πιο στενούς και παλαιούς του συνεργάτες, τον Πάνο Σκουρλέτη -υπουργό Εσωτερικών τότε.

-Πάνο, θέλω να αναλάβεις Γραμματέας του κόμματος, του είπε ο Αλ. Τσίπρας, αφού προηγουμένως είχαν αναλύσει την κατάσταση που υπήρχε στην Κουμουνδούρου.

-Πρόεδρε, αν το λες ενόψει του ανασχηματισμού, αν το λες γιατί θες να φύγω από το υπουργείο Εσωτερικών, μένω και απλός βουλευτής αν θες να σε διευκολύνω, ήταν η αρχική απάντηση, αλλά ο επικεφαλής του κόμματος επέμενε στην πρότασή του.

-Τότε, Πρόεδρε, να βάλεις κάποιον από την πλειοψηφία του κόμματος, ώστε ο νέος Γραμματέας να αντιστοιχεί και στους συσχετισμούς που υπάρχουν.

-Θέλω εσένα, ακριβώς επειδή δεν κατατάσσεσαι στην πλειοψηφία, επειδή είσαι κοινά αποδεκτός. Και είναι αυτονόητο ότι στις εκλογές, ως Γραμματέας, θα είσαι και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος.

Στις 27 Αυγούστου του 2018, ένα χρόνο δηλαδή πριν από τώρα, ο Π. Σκουρλέτης εκλέχτηκε Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που σήμαινε αυτομάτως και την αποχώρησή του από την κυβέρνηση. Όσο όμως ήταν υπουργός Εσωτερικών, ο Αλ. Τσίπρας είχε διαφωνήσει με διάταξη που προώθησε αλλαγή του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση, ώστε να πραγματοποιηθούν Σεπτέμβριο αντί Μαΐου, ώστε να μην γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. (Σύμφωνα, ωστόσο, με κάποιες πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, φέρεται να είπε στον Π. Σκουρλέτη “είχες δίκιο, με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, έπρεπε οι δημοτικές να είχαν γίνει τον Σεπτέμβριο”).

Το τελευταίο διάστημα, πάντως, ο Π. Σκουρλέτης γίνεται δέκτης πολλαπλών επιθέσεων ( ο ίδιος, σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του άφησε ανοιχτό τα σχετικά δημοσιεύματα να προέρχονται και από το εσωτερικό του κόμματος) για τις αποδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση, τις επιλογές που έγιναν, αλλά και ότι είναι αντίθετος στα ανοίγματα του Αλέξη Τσίπρα στον προοδευτικό χώρο.

Στους συνομιλητές του παρουσιάζει στοιχεία που δείχνουν ότι δεν ήταν ακριβώς έτσι τα πράγματα και η εικόνα είναι λανθασμένη: Στις αυτοδιοικητικές εκλογές το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε 215 σχήματα και το 2019 στήριξε 221 σχήματα. Το 2014 τα σχήματα που ήταν ακραιφνώς ΣΥΡΙΖΑ ήταν 125 (το 58,1%), ενώ το 2019 ήταν 39 (το 17,6%). Τα σχήματα συνεργασίας με επικεφαλής υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 ανέρχονταν σε 52 (το 24,2%), ενώ το 2019 σε 38 (17,2%). Και τα σχήματα συνεργασίας το 2014 ήταν 38 (17,7%), ενώ το 2019 ήταν 144 (65,2%- απόλυτη πλειοψηφία)!

Ο Γραμματέας έχει και άλλα επιχειρήματα: Ο ΣΥΡΙΖΑ, πχ, στήριξε τον Κασιμάτη στον Κορυδαλλό, ο οποίος -αν και εξαιρετική περίπτωση- δεν εκλέχθηκε, πληρώνοντας ίσως (στο πολιτικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί) και τη …στήριξη της Κουμουνδούρου! Η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, αν και της προσφέρθηκε στήριξη, δεν τη θέλησε, ακριβώς για να αποφύγει την φθορά! Στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου ο Στ. Αρναουτάκης εκλέχθηκε από την πρώτη Κυριακή, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε έναν μόνο περιφερειακό σύμβουλο, στα Χανιά! Αλλού οι οργανώσεις (πχ Νέα Σμύρνη) απέρριψαν τις προτάσεις της ηγεσίας! Γενικό, ίσως, συμπέρασμα; “Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα, ήταν σε τέτοια κατάσταση, που δεν μπορούσε να υπηρετήσει καμιά λύση που προκρίνονταν, είτε αυτές ήταν στενά κομματικές, είτε ήταν ευρύτατοι συνδυασμοί συνεργασίας”!

Στον Π. Σκουρλέτη, μάλιστα, έκανε εντύπωση και μια παρατήρηση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ: “Ιδιωτικοποιήσαμε το καλό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, αποδίδοντάς το εξ ολοκλήρου στον Αλέξη Τσίπρα και …κοινωνικοποιήσαμε το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, επιρρίπτοντας όλη την ευθύνη στο κόμμα”- απόδειξη προφανώς του προβληματισμού που υπάρχει σε μερίδα στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το …αυτί του Γραμματέα, πάντως, μάλλον δεν ιδρώνει όταν διαβάζει δημοσιεύματα ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα τον αντικαταστήσει από τη θέση του. Όχι μόνο γιατί γνωρίζει πως ο Πρόεδρος του κόμματος δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Αλλά και γιατί όπως συνηθίζουν να λένε αυτοί που συζητούν μαζί του “Ο Πάνος Σκουρλέτης περισσότερο αγωνιά για την αριστερά και το κόμμα, παρά για τον εαυτό του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα