Ήρθε η ώρα του Αλέξη Τσίπρα - Την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Με τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Αλέξη Χαρίτση τα πρώτα τετ α τετ. Στην Κουμουνδούρου αναμένουν το στίγμα που θα δώσει ο Πρόεδρος του κόμματος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ώστε να σταματήσουν οι άγονες αντιπαραθέσεις και ο ιδιότυπος εμφύλιος στελεχών για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδούρου θα βρίσκεται την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές του διακοπές.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται μάλιστα να έχει τις πρώτες του συναντήσεις με κορυφαία στελέχη του κόμματος, μεταξύ των οποίων ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Αλέξης Χαρίτσης, προκειμένου να συζητηθούν οι πρώτες κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, η επίσκεψη στη ΔΕΘ, αλλά και ο προσυνεδριακός σχεδιασμός της Κουμουνδούρου.

ADVERTISING

Και αυτό ενώ διαστάσεις λαμβάνει στο παρασκήνιο η αντιπαράθεση των δυο απόψεων για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτές εκφράζονται από τον Γραμματέα της ΚΠΕ Πάνο Σκουρλέτη και τον Τομεάρχη Οικονομίας Νίκο Παππά και άλλα στελέχη, ενώ εντύπωση προκαλεί η “απουσία” από το διάλογο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του επικεφαλής της “Κίνησης 53+” και πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και Τομεάρχη Οικονομικών του κόμματος.

“Οι ανοιχτές, δημοκρατικές, συλλογικές διαδικασίες διαλόγου που έχει εμπεδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η απάντηση σε κάθε κακοπροαίρετη προσπάθεια καθορισμού των όρων της αναγκαίας συζήτησης που πρέπει να γίνει στο κόμμα για την πορεία του, τον ρόλο του στη νέα πολιτική φάση, τη διεύρυνση και την ισχυροποίησή του, με έμφαση στους μαζικούς χώρους” επεσήμανε ο Π. Σκουρλέτης, μιλώντας στην τηλεόραση του “Αντένα”, αποστέλλοντας ταυτόχρονα  μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος: “Δεν πιστεύουμε σε ένα ακόμα μαζικό μεν, -βεβαίως πρέπει να είναι- αλλά ένα κόμμα οπαδών. Δεν θέλουμε followers. Θέλουμε μέλη τα οποία θα έχουν μια ουσιαστική σχέση με την πολιτική, να συνδιαμορφώνουν τα πράγματα και αυτό νομίζω ότι αποτελεί έναν κοινό τόπο”. Υπενθυμίζεται ότι παρέμβαση στον -μέσω ΜΜΕ προς το παρόν- εσωκομματικό διάλογο πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή, με συνέντευξή του στο “Έθνος”, και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, που κατέθεσε τις δικές του προτάσεις και τον προβληματισμό του για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Π. Σκουρλέτης, πάντως, παρασκηνιακά κατηγορείται από στελέχη της πλειοψηφίας ότι “υπονομεύει” -και μάλιστα από τη θέση του Γραμματέα- τη “γραμμή Τσίπρα” για το μετασχηματισμό του κόμματος, “εμποδίζοντας το άνοιγμα”. Παράλληλα, ο Γραμματέας του κόμματος δέχεται από αρθρογραφία “συγκεκριμένων κατευθύνσεων”- όπως συνηθίζουν να λένε στελέχη που γνωρίζουν τις απόψεις του- σφοδρές, ακόμα και προσωπικές επιθέσεις, με τον ίδιο, όπως αποκάλυψε χθες το news24/7, να σκοπεύει να θέσει το θέμα στην πρώτη (και κρίσιμη) συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ζητώντας προφανώς την στήριξη του θεσμικού οργάνου του κόμματος.

Στο κλίμα αυτό και με δεδομένο το “κενό παρεμβάσεων” που σε μεγάλο βαθμό παρατηρήθηκε το διάστημα των καλοκαιρινών διακοπών, λόγω ίσως και κακού σχεδιασμού παραμονής στελεχών στην Κουμουνδούρου καταλυτική θεωρείται η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ανοίξει -έως ένα βαθμό, όπως είναι φυσικό, καθώς θα πρέπει να ακούσει και να λάβει υπόψη του και τις απόψεις των στελεχών του κορυφαίου κομματικού οργάνου- στη  συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Από τη συλλογικότητα, αλλά κυρίως -όπως εκτιμούν κορυφαία στελέχη- την αποφασιστικότητα που θα δείξει, θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η πορεία ανασυγκρότησης της Κουμουνδούρου, αλλά και το εάν η εσωστρέφεια θα υποκαταστήσει ή και θα υπονομεύσει την διαμόρφωση αντιπολιτευτικής στρατηγικής του κόμματος και, κυρίως, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τη βάσανο του χρόνου μπορέσει να αρχίσει να διαμορφώνει εναλλακτική πρόταση προς την  κυβερνητική γραμμή. Από αυτό, άλλωστε, θα κριθεί και η διαμόρφωση ή όχι σε βάθος χρόνου της επαναδιεκδίκησης της εξουσίας, πολύ περισσότερο καθώς το 31,5% των ψηφοφόρων είναι κατά κοινή ομολογία ένα υψηλό ποσοστό που δίνει ανάσα, αλλά δεν είναι ένα ποσοστό-κατώφλι, με “ιδιοκτησιακή σχέση” από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως δεν είναι για κανένα κόμμα, βεβαίως...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας, ΣΥΡΙΖΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ήρθε η ώρα του Αλέξη Τσίπρα

SHARE:

24Media Network