Ανησυχία Κοτζιά για την Ιταλία και τις συνέπειες στην Ελλάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς EUROKINISSI

Ο υπουργός Εξωτερικών κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με το Γερμανό ομόλογο του εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να προκαλέσει επιπλέον προβλήματα στην Ελλάδα η αστάθεια και χρηματοοικονομικά προβλήματα στη γειτονική χώρα

Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο, αν η Ιταλία είναι ασταθής και υπάρξουν συνέπειες για τη χρηματοοικονομική της κατάσταση, να δημιουργηθούν επιπρόσθετα προβλήματα για την Ελλάδα, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας.

Ο τελευταίος, από την πλευρά του, τόνισε ότι είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να προβλεφθεί ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση στην Ρώμη, αλλά καμία ιταλική κυβέρνηση δεν μπορεί να ζημιώσει σε μόνιμη βάση την βαθιά φιλική και εταιρική σχέση που συνδέει τις δύο χώρες. Επισήμανε ακόμη ότι το Βερολίνο θα συνδιαλλαγεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση επιλέξουν οι Ιταλοί, αλλά έχει καταστήσει και σαφείς τις θέσεις που θα λάβει, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θέλουμε μια σταθερή, δημοκρατική, φιλοευρωπαϊκή Ιταλία. Ανησυχούμε, αν η Ιταλία είναι ασταθής και αν υπάρξουν συνέπειες στη χρηματοοικονομική κατάσταση, ότι αυτή η χρηματοοικονομική κατάσταση θα μπορούσε ενδεχομένως να μας δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς και εξέφρασε την ελπίδα η Ιταλία να ξαναγίνει η χώρα από την οποία εκπορεύονται μεγάλες φιλοευρωπαϊκές ιδέες.

Ο κ. Μάας παραδέχθηκε ότι είναι αυτή τη στιγμή δύσκολο να προβλεφθούν οι εξελίξεις στην Ιταλία και τόνισε ότι «πρέπει να περιμένουμε, για να μπορέσουμε να γνωρίζουμε πώς θα είναι αυτή η κυβέρνηση, ποιος θα είναι επικεφαλής της, εάν υπάρξει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εάν και πότε θα γίνουν νέες εκλογές και ποιο θα είναι το αποτέλεσμά τους». Όσο αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί, «μπορούμε μόνο να πούμε περιορισμένα πράγματα για τις μελλοντικές εξελίξεις και συνέπειες, τόσο για τις διμερείς όσο και για τις σχέσεις εντός ΕΕ», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι το Βερολίνο θεωρεί ότι υποχρεούται να συνδιαλλαγεί με αυτούς τους οποίους θα εκλέξουν οι Ιταλοί ψηφοφόροι, «αλλά το ποιες θέσεις θα λάβουμε, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ, αυτό η Γερμανία το καθιστούσε πάντα σαφές και κατά την τρέχουσα συζήτηση μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ αυτό το κοιτάζουμε αυτή τη στιγμή με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιταλία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κοτζιάς: Προς το εθνικό μας συμφέρον η συμφωνία με την ΠΓΔΜ

ADVERTISING

SHARE: