Ανοίγματα και τελεσίγραφα από τον Μητσοτάκη της 82ης ΔΕΘ

Ανοίγματα και τελεσίγραφα από τον Μητσοτάκη της 82ης ΔΕΘ
Event in memory of Konstantinos Mitsotakis at the Concert Hall in Athens, Greece on Sep. 12, 2017. / 12 , 2017. George Vitsaras / SOOC

Το πολιτικό στίγμα του προέδρου της ΝΔ και η γραμμή διαμόρφωσης μιας νέας κοινωνικής συμμαχίας. Γιατί επανέλαβε την αυτονόητη και κατηγορηματική του άρνηση στη συνεννόηση με το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ και που απευθυνόταν

Με ξεκάθαρη φιλελεύθερη ατζέντα για την οικονομική πολιτική και το σχέδιό του για τη χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε από το βήμα της 82ης ΔΕΘ να θέσει τις βάσεις για τη διαμόρφωση μιας κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας γύρω από τη ΝΔ και τη δική του ηγεσία. Το άνοιγμά του προς τον επιχειρηματικό κόσμο και τους επενδυτές ήταν ξεκάθαρο, όπως ταυτόχρονα και η προσπάθειά του να πείσει τους εργαζόμενους ότι μόνο μέσα από μια πολιτική στήριξης της «υγιούς επιχειρηματικότητας» θα μπορέσουν να ελπίσουν σε βελτίωση της κοινωνικής τους θέσης.

Παρά το ξεκάθαρο φιλελεύθερο στίγμα του, ο πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στη διεύρυνση των πολιτικών ορίων της παράταξής του υποστηρίζοντας ότι «η ΝΔ δεν έχει ταξικό πρόσημο». Αν και τα μηνύματα αυτά ήταν κάτι παραπάνω από εμφανή, την ίδια στιγμή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιφύλαξε και ένα τελεσίγραφο προς το νέο φορέα της κεντροαριστεράς.

Μόνο τυχαίες δεν ήταν οι απαντήσεις του κ. Μητσοτάκη που έκλειναν κάθε υπόνοια μελλοντικής συνεργασίας είτε με το ΣΥΡΙΖΑ είτε με τους ΑΝΕΛ. Παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο και αποσαφηνισμένο από την πρώτη στιγμή της εκλογής του στην προεδρία της ΝΔ, εντούτοις ο ορθός κοφτός τρόπος με τον οποίο απέκλεισε με τις απαντήσεις του, στις σχετικές ερωτήσεις που δέχτηκε, μια τέτοια προοπτική, είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι δεν απευθυνόταν προς τους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Δεν τον ενδιέφερε αυτό άλλωστε.

Επρόκειτο στην πραγματικότητα για ένα σαφές μήνυμα προς το νέο φορέα της κεντροαριστεράς –τον οποίο επιχειρούν να διαμορφώσουν δύο κοινοβουλευτικά κόμματα, η ΔΗΣΥ-ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι- να διαλέξει στρατόπεδο και κυρίως να ασκήσει πίεση για αλλαγή της γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη και της Φώφης Γεννηματά για κυβέρνηση με την ταυτόχρονη σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Το τελεσίγραφο αυτό του κ. Μητσοτάκη προς την κεντροαριστερά, ουσιαστικά αποτελεί την άλλη όψη της στρατηγικής του απέναντι στον κ. Τσίπρα, τον οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ με την συνολική του παρουσία στη ΔΕΘ θέλησε να δείξει ότι τον προσπερνάει ως αφερέγγυο, πολιτικά χρεοκοπημένο και κοινωνικά απαξιωμένο, πολύ περισσότερο «δεν πείθεται για τη μετάλλαξή του» με απώτερο σκοπό την πλήρη πολιτική του απομόνωση.

Πάντως η επιλογή του προέδρου της ΝΔ να θέσει σε καθαρά φιλελεύθερες βάσεις τις κοινωνικές και πολιτικές διαχωριστικές γραμμές έχει το ρίσκο της και δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι «δεν διαμορφώνω τις θέσεις μου και τις απόψεις μου με γνώμονα το τι μπορεί να είναι αρεστό στην κοινή γνώμη σε μια συγκεκριμένη χρονική συγκυρία».

(Φωτό: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα