Άνοιξε τις πόρτες του το Φεστιβάλ Σπούτνικ

Άνοιξε τις πόρτες του το Φεστιβάλ Σπούτνικ
News247.gr

Με σύνθημα "Έφοδος στον Ουρανό" άνοιξε τις πόρτες του στο Άλσος Γουδή το 4ο Φεστιβάλ "Σπούτνικ" που ευελπιστεί να συμβάλει στις διεργασίες ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτιστικές δράσεις, συζητήσεις, εκθέσεις και ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, περιλαμβάνει το φεστιβάλ «Σπούτνικ», της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε χθες το βράδυ στο Άλσος Γουδή, με την παρουσία πλήθους κόσμου και πολλών στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, οπότε και θα μιλήσει ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

Μεταξύ άλλων, οι πρώην υπουργοί, Γιάννης Δραγασάκης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Ανδρέας Ξανθός, Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος Βασιλειάδης και άλλα στελέχη, βρέθηκαν στο Άλσος Γουδή, ανάμεσα στην νεολαία του κόμματος.

Στα διάφορα περίπτερα, πωλούνταν προϊόντα από διάφορους συνεταιρισμούς της χώρας, ενώ τους δικούς τους χώρους είχαν η Φεμινιστική Πρωτοβουλία, η Ευρωπαϊκή Αριστερά, η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν και άλλοι. Ακόμη, υπήρχε παιδότοπος αλλά και βιβλιοπωλείο, όπου μάλιστα έχουν προγραμματιστεί δύο παρουσιάσεις βιβλίων. Στις 19:00 απόψε, ο Πάνος Λάμπρου θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Στη χώρα των κλουβιών-Μια περιπλάνηση στις ελληνικές φυλακές», ενώ αύριο, Κυριακή, ο Δημήτρης Ψαρράς, θα παρουσιάσει στις 18:00 το βιβλίο του «Ο αρχηγός-Το αίνιγμα του Ν. Μιχαλολιάκου».

Παρόντες στο φεστιβάλ και άνθρωποι από την Μαλαισία, τη Νότια Αφρική, τη Ζιμπάμπουε, τη Μοζαμβίκη, τη Νιγηρία και το Αφγανιστάν, που συστήνουν τις τοπικές κουζίνες, πάντα δίπλα στα ελληνικά σουβλάκια και τα καλαμπόκια. 

Κεντρική εκδήλωση για το κλίμα

Η κεντρική εκδήλωση της πρώτης ημέρας του φεστιβάλ, ήταν αφιερωμένη στην κλιματική αλλαγή και είχε τίτλο «Από τον Αμαζόνιο στη Σιβηρία, η κλιματική κρίση είναι εδώ». Ανάμεσα στους ομιλητές, ήταν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη στο επερχόμενο συνέδριο του κόμματος, πρέπει το θέμα της κλιματικής κρίσης να μπει ψηλά στην ατζέντα: «Υπάρχουν αδράνειες και συμφέροντα εξαιτίας των οποίων οι κοινωνίες δεν παίρνουν δραστικά μέτρα. Το 2015 υπογράφηκε η συνθήκη των Παρισίων από όλες τις χώρες. Ηρθε ο Τραμπ και πήρε πίσω την υπογραφή των ΗΠΑ γιατί τον χρηματοδότηση το λόμπι των πετρελαϊκών και των ορυκτών καυσίμων, το οποίο θα έχανε χρήματα αν εφαρμόζονταν όσα προέβλεπε η συνθήκη. Δεύτερο παράδειγμα η καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου. Εκεί με τον ακροδεξιό Μπολσονάρο, έχει αυξηθεί η αποψίλωση του δάσους κατά 80%. Μέσα σε 6 μήνες έχει εξαφανιστεί όσο τα προηγούμενα 3 χρόνια. Αναπτύσσονται φυτείες σόγιας και καλλιέργειας βοοειδών που προβλέπονται μέσα από συμφωνίες. Δεν έχουμε πια χρόνο να περιμένουμε και να συζητάμε. Πρέπει να δράσουμε και η δράση να έχει και δεσμευτικό σκέλος. Θα πρέπει να επανεξετάσουμε τα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης. Να μπουν κι άλλοι δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης και όχι μόνο το ΑΕΠ. Έρχεται το τελευταίο διάστημα και η νέα γενιά που κάνει διαδηλώσεις εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Η Γκρετα Τούνμπεργκ είναι απλώς η κορυφή ενός παγόβουνου. Και στην Ελλάδα ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις της νέας γενιάς αλλά για να είμαστε ειλικρινείς η Ελληνική κοινωνία δεν ιεραρχεί την κλιματική κρίση τόσο ψηλά. Το ίδιο και εμείς. Πιστεύω ότι πρέπει να επιταχύνουμε την ανάπτυξη των προβληματισμών μας. Γι’ αυτό στον οδικό χάρτη για το συνέδριο του κόμματος πρέπει τα θέματα της πράσινης ανάπτυξης να τα βάλουμε πιο ψηλά».

News247.gr

 

Τα εργασιακά στο επίκεντρο

Λίγο νωρίτερα, σε συζήτηση με τίτλο «Το δικαίωμα στην εργασία ως προϋπόθεση οικονομικής ανάπτυξης» είχε μιλήσει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Ο Τσιπρας στη ΔΕΘ είπε: “Στο δικό μας μοντέλο δεν είναι η ανάπτυξη προϋπόθεση της αύξησης των μισθών αλλά η αύξηση των μισθών προϋπόθεση για την ανάπτυξη”. Υπήρξε μεγάλη αντίδραση και ειδική ανακοίνωση από τη ΝΔ.Η αντίδραση τους οφείλεται στο ότι ο μισθός είναι το άλλο όνομα για να αναφερόμαστε στο κοινωνικό ζήτημα. Η αντιπαράθεση αυτή για τον μισθό είναι το κέντρο της κοινωνικής αντιπαράθεσης. Δεν αφορά μόνο τα χρήματα που παίρνεις στο τέλος του μήνα» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός και συμπλήρωσε: «Στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ καταφέραμε να κάνουμε σημαντικά βήματα. Πετύχαμε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Είχαμε την επέκταση 14  κλαδικών συμβάσεων με εργαζόμενους να βλέπουν αυξήσεις από τη μια μέρα στην άλλη. Είχαμε το μέτρο για τις υπερωρίες, όπου οι εργοδότες είχαν την υποχρέωση να προδηλωνουν την υπερωρία στην ΕΡΓΑΝΗ. Μέσα σε ένα χρόνο είχαμε 6 εκατομμύρια δηλωμένες υπερωρίες στη χώρα. Κάναμε την ρύθμιση για τις υπεργολαβιες. Την αύξηση του κατώτατου μισθού, με την οποία οι πάντες έπαθαν σοκ. Κανονικός πανικός. Ωστόσο τα πρόσφατα αποτελέσματα έδειξαν πως η μετά την αύξηση είχαμε μείωση της αδήλωτης εργασίας, αύξηση των φορολογικών εσόδων και θετικά αποτελέσματα στην αναπτυξιακή προοπτική λόγω της αύξησης του λιανικού εμπορίου».

Αναφέρθηκε τέλος και στις κινήσεις της κυβέρνησης στα εργασιακά, που συμπεριλαμβάνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο: «Έχουμε 5-6 καίριες παρεμβάσεις στα εργασιακά δικαιώματα οι οποίες προσπαθούν να ανατρέψουν όσα πετύχαμε τόσα χρόνια. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ξεφεύγουν από την συλλογική σύμβαση και να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές. Δεύτερο μετρό η κατάργηση της προδηλωσης των υπερωριών. Καταργήθηκε ο βάσιμος λόγος απόλυσης. Καταργήθηκε η προστασία των εργολαβικών εργαζομένων. Ξέχασαν την αύξηση του κατώτατου μισθού του 2020 την οποία είχαν προαναγγείλει. Αυτό περιγράφει μια πολιτική στρατηγική στον αντίποδα όσων κάναμε τόσα χρόνια και όσων σχεδιάζαμε να κάνουμε. Πρέπει να δώσουμε τη μάχη στο επίπεδο των ιδεών γιατί εκεί είναι που κρίνεται η διαφορά μας. Δεν πρέπει να ταυτίζεται το δίκαιο εργαζόμενου και εργοδότη. Αυτό το “δεν πειράζει ας μου μειώσει το μισθό γιατί δεν θα ζήσει η επιχείρηση” δεν πρέπει να το δεχτούμε. Πρέπει να δώσουμε τη μάχη των συνδικάτων, άρα του δρόμου. Και πρέπει να δώσουμε την πολιτική μάχη, στο κοινοβούλιο» έκλεισε ο κ. Τζανακόπουλος.

News247.gr

 

Stand up, Μυστακίδης και ικαριώτικος

Μετά τις συζητήσεις και την περιήγηση στα περίπτερα, σειρά είχαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και η μουσική. Στη μια σκηνή Αριστοτέλης Ρήγας και Στέλιος Ανατολίτης, έδωσαν μια παράσταση Stand up comedy, ενώ στη συνέχεια ανέβηκε στα decks ο Cayetano, και ο reggae τραγουδιστής Max Romeo. Στην λαϊκή σκηνή, πρώτος ανέβηκε ο Δημήτρης Μυστακίδης ο οποίος πριν ξεκινήσει τα τραγούδια με τους μουσικούς του, καλησπέρισε τους συμμετέχοντες λέγοντας: «Μετά από μια μεγάλη πτώση, επιβάλλεται πάντα να αναστοχαστούμε και να σηκωθούμε». Τη νύχτα έκλεισε με παραδοσιακές μουσικές και χορούς, ο ικαριώτης Νίκος Φάκαρος και οι Musicaroi.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα