Αντιπολίτευση: Στην αφετηρία για την κούρσα της ευρω-κάλπης

Διαβάζεται σε 5'
Κάλπη εκλογών
Κάλπη εκλογών George Vitsaras / SOOC

“Απέναντι” στην κυβερνητική πολιτική αλλά διατηρώντας έντονες τις μεταξύ τους κόντρες, εκκινούν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά για τη μάχη των ευρωεκλογών.

Στην αφετηρία για την «κούρσα» του επόμενου διμήνου μέχρι την 9η Ιουνίου των ευρωεκλογών βρίσκονται τα κόμματα της λεγόμενης «προοδευτικής αντιπολίτευσης». ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά έχουν ως κοινό παρονομαστή την αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική, διατηρώντας όμως στο ακέραιο την μεταξύ τους αντιπαράθεση.

Στόχοι και ψηφοδέλτια

Οι επιμέρους στόχοι είναι ήδη προσδιορισμένοι: Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι αντιπαρατίθενται για την 2η θέση διαθέτοντας δημοσκοπικές διαφορές εντός του στατιστικού λάθους. Το ΚΚΕ δεν έχει κρύψει πως και αυτό στοχεύει σε ένα διψήφιο εκλογικό ποσοστό. Όσο για την Νέα Αριστερά μοιάζει να «κερδίζει» στο στοίχημα του ορίου που θα την οδηγήσει σε εκπροσώπηση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Τα τέσσερα αυτά κόμματα είτε έχουν ήδη προχωρήσει στην ανακοίνωσή του μεγαλύτερου μέρους των ευρω-ψηφοδελτίων τους με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ που ετοιμάζεται να το κάνει σε 3 δόσεις από αύριο έως και την Πέμπτη για τους υποψήφιους της Αττικής. Αν και σε όλα τα ψηφοδέλτια υπάρχουν κάποιες κενές θέσεις που θα πληρωθούν την τελευταία στιγμή.

Κάλπη εκλογών
Κάλπη εκλογών George Vitsaras / SOOC

Οι «κόντρες»

Αν θελήσει κανείς να εστιάσει στις … «κόντρες ανά ζεύγος» οι πλέον έντονη είναι αυτή ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ εμφανή τα χαρακτηριστικά του «εμφύλιου» έχει η αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Αριστερά. Όσον αφορά το ΚΚΕ, βρίσκεται σε μια κάπως «ειδική» αντιπαλότητα με την Νέα Αριστερά αν και κεντρικό του μέλημα είναι η ανάδειξη της διαφορετικότητας του και από τα 3 άλλα κόμματα.

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ: Ένα χαρακτηριστικό δείγμα της όξυνσης των σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ήταν η υπόθεση των υποκλοπών, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που υποχρεώνει την κυβέρνηση να «λύσει τα χέρια» της ΑΔΑΕ και να δώσει επίσημες εξηγήσεις στον Νίκο Ανδρουλάκη για τους λόγους της παρακολούθησής του.

Παρά το γεγονός πως αμφότερα τα κόμματα έχουν αναδείξει στην αντιπολιτευτική τους ατζέντα το ζήτημα των υποκλοπών η Κουμουνδούρου επέλεξε με ανακοίνωσή της να αφήσει υπονοούμενα κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Αναφέροντας σε ανακοίνωσή της πως εφόσον θα λάβει τις πληροφορίες αυτές «ελπίζουμε να υποβάλει επιτέλους και μήνυση εναντίον εκείνου που διέταξε την παρακολούθησή του». Ουσιαστικά δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και σε αυτή την συγκυρία επέλεξε να επαναφέρει την θεωρία του «Ανδρουλάκη που τον κρατάνε» την οποία η Χαριλάου Τρικούπη έχει εδώ και 1,5 χρόνο καταγγείλει με έντονους χαρακτηρισμούς. Την πιστώνει μάλιστα τόσο στην σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην προηγούμενη.

Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε έντονα θυμίζοντας τα ζητήματα διαφάνειας που έχουν εδώ και καιρό ανακύψει με τα περιουσιακά στοιχεία του Στέφανου Κασσελάκη. Σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι τουλάχιστον προκλητικό ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζει να δίνει “νομικές συμβουλές” στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης πιάστηκε να παραβιάζει τον νόμο για το πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων, που έφερε το κόμμα που ηγείται». Επίσης θύμισε την παραδοχή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε προταθεί για υπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΥΡΙΖΑ- Νέα Αριστερά: Σε τεταμένο κλίμα βρίσκονται οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ- Νέας Αριστεράς. Απότοκο άλλωστε των αντιπαραθέσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Δεκέμβριο που οδήγησαν στην αποχώρηση των στελεχών που σήμερα αποτελούν το κόμμα στο οποίο προεδρεύει ο Αλέξης Χαρίτσης.

Από την πλευρά της Κουμουνδούρου η κριτική στην Νέα Αριστερά εστιάζεται κυρίως στην ρητορική των «κλεμμένων εδρών» η οποία και αναπαράγεται κατά βάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως στις δημόσιες εμφανίσεις του αποφεύγει το να «ανοίξει» πολιτικά ζητήματα με τον συγκεκριμένο χώρο. Εστιάζοντας κυρίως σε ρητορικές που δεν έχουν στόχο «αριστερά» ακροατήρια.

Ακριβώς όμως αυτό το στοιχείο φαίνεται πως εντοπίζει η Νέα Αριστερά, προσανατολίζοντας εκεί την κριτική της . Χαρακτηριστική ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε για την πρόσφατη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «συμφωνεί με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, θεωρεί την επέκταση του φράχτη στον Έβρο θετική εξέλιξη και φυσικά δεν έχει κάτι συγκεκριμένο να προτείνει για τα απογευματινά χειρουργεία, τη φορολόγηση του πλούτου και γενικότερα για οτιδήποτε περιγράφει μια αποφασιστική σύγκρουση με τον πυρήνα της Δεξιάς στη χώρα». Αναφέροντας πως «δεν έχει ιδεολογικό στίγμα και κυρίως σχέση με τις σύγχρονες ιδέες της αριστεράς».  Η Ν.Αριστερά δεν παραλείπει και την κριτική προς την Χαριλάου Τρικούπη αφού πρόσφατα ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Κωστής Καρπόζηλος στηλίτευσε την ένταξη του Θ.Ζαγοράκη στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.

ΚΚΕ εναντίον όλων: Στην διαφοροποίηση του από το σύνολο των υπόλοιπων κομμάτων «ποντάρει» το ΚΚΕ. Ιδίως μάλιστα στα ζητήματα που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή πολιτική. Στο προεκλογικό φυλλάδιο που κυκλοφόρησε παρουσιάζει τα δεδομένα των ψηφοφοριών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει ό,τι και η ΝΔ στο 75% των ψηφοφοριών! Το ΠΑΣΟΚ έχει ψηφίσει ό,τι και η ΝΔ στο 93% των ψηφοφοριών» όπως και ότι «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά έχουν τοποθετηθεί με την ίδια ψήφο στο 70% των ψηφοφοριών».

Ειδική κριτική μάλιστα γίνεται για τα ζητήματα που αφορούν τις αποφάσεις αποστολής όπλων στην Ουκρανία όπως και στα θέματα που σχετίζονται με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της Ε.Ε αφού το ΚΚΕ υποστηρίζει πως «υλοποίησε την απολιγνιτοποίηση µε αποτελέσματα την εκτίναξη του κόστους της Ενέργειας αλλά και τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας σε περιοχές». Εκτιμά πως «έχουν εγκρίνει τη στρατηγική της “πράσινης ανάπτυξης” που σημαίνει: Νέα “πράσινα” χαράτσια, ενεργειακή φτώχεια για τον λαό, κέρδη ρεκόρ για τους ενεργειακούς κολοσσούς».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα