Δωρεάν στην πόλη τις ημέρες του Πάσχα- 7 προτάσεις χωρίς είσοδο έως 5/4

Διαβάζεται σε 7'
Πασχαλινά αυγά
pixabay

Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι από τη Μεγάλη Παρασκευή έως την Κυριακή του Πάσχα.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες από τη Μεγάλη Παρασκευή έως την Κυριακή του Πάσχα, σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.

Άλεξ Μυλωνά | Εκπλήρωση | Ό,τι δε γίνεται μνημείο, γίνεται αντικείμενο ή εξάρτημα στο Νιάρχος- Δωρεάν έκθεση

Άλεξ Μυλωνά

Την αναβίωση ή/και την εκπλήρωση του οράματος της Άλεξ Μυλωνά -με σύγχρονους όρους- προτείνει η υπαίθρια έκθεση που παρουσιάζεται στην Εσπλανάδα του Κέντρου Πολιτισμού σε επιμέλεια Συραγώς Τσιάρα, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) με την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ).

Το σκεπτικό της έκθεσης επικεντρώνεται στη σχέση της γυναικείας καλλιτεχνικής δημιουργίας με την ιστορική και θεσμική πραγματικότητα, τους περιοριστικούς όρους, το όνειρο και την έμπρακτη υπέρβαση. Εκκινεί από τις γλυπτικές/αρχιτεκτονικές προτάσεις που συνέλαβε και υλοποίησε η Άλεξ Μυλωνά κατά τη δεκαετία του 1970, αναπτύσσεται ως ένα σπονδυλωτό πρότζεκτ που συνομιλεί με το πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ και επιδιώκει να εκπληρώσει το αρχικό όραμα της δημιουργού με σύγχρονους όρους εκθεσιακού βιώματος, ορατότητας και συμμετοχικής δράσης στη δημόσια σφαίρα.
Στην Εσπλανάδα

Ελένη Κανελλοπούλου έκθεση κεραμικής “Την άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις”

το Πωλητήριο της Πινακοθήκης Γκίκα παρουσιάζει την έκθεση της κεραμίστριας Ελένης Κανελλοπούλου στο πλαίσιο της σειράς παρουσιάσεων “Η Βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας καλλιτέχνης προτείνει.”. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Μαΐου 2024.
Η έκθεση έχει τίτλο “Tην άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις”, τίτλος εμπνευσμένος από το ποιητικό έργο του Ελύτη “Εκ του Πλησίον”.

Δουλεύοντας με κόκκινο μπατανισμένο πηλό, κερί και φαγιάνς, η Ελένη συνθέτει ένα οργιαστικό ανοιξιάτικο σκηνικό στη βιτρίνα της Κριεζώτου 3. Ζωγραφίζει με πυροχρώματα, ελεύθερα, αβίαστα. Τριαντάφυλλα, παπαρούνες και λεμόνια μπλέκουν με φυλλώματα πάνω στον πηλό, σε διαρκώς επαναλαμβανόμενα μοτίβα, που προσδίδουν στη δουλειά της μια αυτόματη γραφή απολύτως αναγνωρίσιμη.

Έως τις 14 Μαΐου 2024

Χορογραφημένα Σιντριβάνια στο Νιάρχος

Τα Χορογραφημένα Σιντριβάνια παρουσιάζουν καθημερινά εντυπωσιακές χορογραφίες εμπνευσμένες από μελωδίες μεγάλων δημιουργών και αγαπημένα pop κομμάτια. Μία βόλτα τις Πασχαλινές Ημέρες στο Πάρκο Νιάρχος και αξίζει να σταθείτε να τα θαυμάσετε.

Οι χορογραφίες εναλλάσσονται και θα παρουσιαζόνται καθημερινά κάθε μισή ώρα για το διάστημα 10.00-15.00 και 18.00-00.00.

Πέπη Λουλακάκη | ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ στο Νιάρχος- Δωρεάν έκθεση

Μέσα από μια σειρά 48 φωτογραφιών, η έκθεση «Πορτραίτα Γυναικών» της Πέπης Λουλακάκη παρουσιάζει φωτογραφικές προσωπογραφίες γυναικών (1992 – 2020) από την ελληνική ύπαιθρο ή/και μη προνομιούχα κοινωνικά περιβάλλοντα του αστικού ιστού -παιδικές, εφηβικές στιγμές, αλλά και αποτυπώσεις από την ενήλικη ζωή γυναικών που παραμένουν τολμηρές και άφοβες, ανοιχτές στις προκλήσεις, με καθαρότητα, γλυκύτητα, ενθουσιασμό, δύναμη και ευγένεια -τέτοιο είναι και το φωτογραφικό βλέμμα που τις «αιχμαλωτίζει», πάντοτε ελεύθερες μέσα σε έναν ακίνητο χρόνο. Οι γυναίκες, όπως τις εξερευνά το φωτογραφικό βλέμμα της Πέπης Λουλακάκη, δεν μεγαλώνουν ποτέ.

Έως 30/06/2024
Περίμετρος Πάρκου Σταύρος Νιάρχος

Δωρεάν έκθεση στο φουαγιέ του Μουσείου Ακρόπολης

Με την ευκαιρία των 200 χρόνων από τον θάνατο του λόρδου Βύρωνα, το Μουσείο Ακρόπολης τιμά τη μνήμη του με μια μικρή, συμβολική έκθεση, που σχετίζεται με την αρπαγή των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν.

Τα τελευταία λόγια του λόρδου Βύρωνα πριν πεθάνει λέγεται ότι ήταν για την Ελλάδα: “…της έδωσα τον καιρό (τον χρόνο) την υγεία μου, την παρουσία μου και τώρα της δίνω τη ζωή μου. Τι μπορούσα να κάνω περισσότερο;”

Κι όμως, όπως φανερώνει η μικρή παρουσίαση στο φουαγιέ ισογείου του Μουσείου Ακρόπολης, ο Βύρωνας άφησε πίσω κάτι απρόσμενο, που συμβάλλει εύγλωττα και δυναμικά στην επιχειρηματολογία για την επιστροφή και την επανένωση των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα. Πρόκειται για το διαβατήριο του Βύρωνα, ένα πραγματικό σουλτανικό φιρμάνι, που του επέτρεπε να ταξιδέψει στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το φιρμάνι-διαβατήριο του Βύρωνα, προσφέρει μιαν ακόμα ευκαιρία συζήτησης και κατάρριψης του επιχειρήματος της δήθεν ύπαρξης “φιρμανιού” του Έλγιν, το οποίο υποτίθεται του επέτρεπε την αφαίρεση των γλυπτών του Παρθενώνα. Εκτός από το φιρμάνι, οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να δουν την Έξοδο του Μεσολογγίου (1827) που ενέπνευσε πολλούς ζωγράφους, όπως τον υπογράφοντα Louis Joseph Toussaint Rossignon.

“Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας. Με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βύρωνα”  στο Μουσείο Ακρόπολης. Το Μουσείο θα παραμένει κλειστό: 1 Ιανουαρίου, Κυριακή του Πάσχα, 7 Μαΐου, 25 και 26 Δεκεμβρίου. Μειωμένο ωράριο Πάσχα: Την Μεγάλη Παρασκευή το Μουσείο Ακρόπολης λειτουργεί από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 μ.μ. και το Μεγάλο Σάββατο από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ.

 

Δωρεάν εικαστική βόλτα στον χώρο της Βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ

“Τα “Νέα της Τέχνης” μας προσέφεραν πολλά. “Άλλα δεν έχουν να μας δώσουν πια”. Τώρα έχουμε όλοι την ίδια πληροφόρηση και χωρίς την δική τους βοήθεια. Δηλαδή δεν ξέρουμε τίποτα, μια που ξέρουμε όλοι τα ίδια. Θεωρώ την εκδήλωση αυτή σαν “μνημόσυνο” της έντυπης πληροφορίας και τους επισκέπτες μας σαν τεθλιμμένους συγγενείς.”

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο διεθνώς αναγνωρισμένος εικαστικός, δημιουργός της γενιάς του ’60, Κώστας Τσόκλης, στο κείμενό του, που συνοδεύει την Έκθεση “Τέχνη και Ενημέρωση”, η οποία οργανώνεται και παρουσιάζεται από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ στις 22 Απριλίου στην Αθήνα.

Η Έκθεση, η οποία αποτελεί μια καλλιτεχνική προσέγγιση στο θέμα της σύγχρονης ενημέρωσης, θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της Βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ “Δημήτρης Ι. Πουρνάρας” (Ακαδημίας 20, 2ος όροφος).

Ειδικά για την περίοδο του Πάσχα (1/5-7/5) θα ισχύσει το παρακάτω πρόγραμμα: 1/5: ΚΛΕΙΣΤΑ 2/5: 10:00-16:00 3-6/5: ΚΛΕΙΣΤΑ 7/5: 10:00-16:00.

Έκθεση “Ολυμπιακές Δάδες 1936-2022”

Ο Δήμος Περιστερίου φιλοξενεί την πρωτότυπη έκθεση “Ολυμπιακές Δάδες 1936-2022” από τις 20 Απριλίου έως και τις 8 Ιουνίου 2024, στην αίθουσα τελετών (α’ όροφος) του Δημαρχιακού Μεγάρου, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων και δράσεων “90 Χρόνια Περιστέρι”.

Η έκθεση θα μας ταξιδέψει μέσα στον Ολυμπιακό χρόνο, με στόχο να προσφέρει μια ξεχωριστή βιωματική επαφή με το θεσμό της λαμπαδηδρομίας, τη μαγική ενέργεια και μυσταγωγία της μετάβασης της Ολυμπιακής Φλόγας, προς τον εκάστοτε τόπο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων και το πνεύμα του Ολυμπιακού Ιδεώδους, το οποίο προωθεί τις αξίες της συνεργασίας, του “ευ αγωνίζεσθαι” και της ισότητας.

Τα εκθέματα ανήκουν στη συλλογή του Περιστεριώτη Στράτου Κλήμου, ενός ανθρώπου που με το πάθος του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες μας προσφέρει ένα συγκλονιστικό ταξίδι στη σύγχρονη ιστορία τους.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 20 Απριλίου έως και τις 8 Ιουνίου 2024, Δευτέρα έως Παρασκευή: ώρες 10.00 – 14.00 & 17.00 – 20.30, Σάββατο: ώρες 10.00 – 14.00.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα