Αντίστροφη μέτρηση…

Αντίστροφη μέτρηση…
Greece's PM, Alexis Tsipras, meets the mayor of Athens, Giorgos Kaminis, at Maximos Mansion in Athens, Greece on March 16, 2017. / , , , , 16 2017. Nick Paleologos / SOOC

Σάββατο στην Κουμουνδούρου για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, προκειμένου να ενημερώσουν το κόμμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να κλείσει την αξιολόγηση μέχρι τις 7 Απριλίου

Με το βλέμμα στραμμένο στο εσωκομματικό πεδίο συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρωθυπουργό και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να ξεκινούν το “εντατικό μασάζ” και στο κόμμα, στο οποίο, όπως είναι φυσικό, υπάρχει έντονη ανησυχία τόσο για το χρόνο ολοκλήρωσης της συμφωνίας όσο και για το πακέτο των μέτρων για το οποίο πιέζουν οι δανειστές. Το κλίμα γίνεται πιο  βαρύ από το γεγονός ότι και μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη δεν έχει γίνει γνωστό πότε και εάν θα επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο έδειχναν να μην ανησυχούν με τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ τονίζοντας πως ¨δεν λέει κάτι διαφορετικό¨ συμπληρώνοντας πως  ¨άλλο πράγμα είναι η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και άλλο η αξιολόγηση¨.

Στο Μαξίμου εξακολουθούν να έχουν ως στόχο την ολοκλήρωση του staff level agreement μέχρι την Παρασκευή που μας έρχεται ώστε να ακολουθήσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 και μετά.

Από τη στιγμή που οι εξελίξεις είναι ομαλές το επόμενο βήμα θα είναι η ενημέρωση την κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στη συνέχεια, με την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας, η έγκριση της από την Κεντρική Επιτροπή.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν φυσιολογικές τις ¨γκρίνιες¨ που υπάρχουν είτε από μεμονωμένους βουλευτές είτε από τη κίνηση των ¨53+¨ γνωρίζοντας την πίεση που ασκείται στα στελέχη και στους βουλευτές του κόμματος.

Το ιδανικό σενάριο θα ήθελε μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη (Μ. Πέμπτη κλείνει η Βουλή για Πάσχα) η γραμματεία της κυβέρνησης να μπορέσει να συντάξει ένα ¨νομοσχέδιο σκούπα¨ το οποίο θα έχει μέσα όλα τα προαπαιτούμενα για το 2018 που θα κλείνουν την τεχνική συμφωνία.  “Υπάρχει η σκέψη τα μέτρα για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας να έρθουν στη Βουλή μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά δεν ξέρω αν θα προλάβουμε”, τόνιζε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή στο NEWS 247.

Στην περίπτωση που οι διαβουλεύσεις συνεχιστούν ομαλά και ¨κλειδώσει¨ σύντομα η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων σύντομα το πιο εφικτό σενάριο είναι η ψήφιση του πρώτου πακέτου να πραγματοποιηθεί μέτα τις γιορτές του Πάσχα. Από την Ηρώδου Αττικού θέλουν να έχουν το sla στα χέρια τους πριν από την εαρινή συνεδρίαση του ΔΝΤ στις 21 Απριλίου. Οι δανειστές, ωστόσο για άλλη μια φορά δείχνουν διαθέσεις έντονου πρέσινγκ ειδικά για το θέμα της περικοπής των συντάξεων και των εργασιακών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα