Πλήρης απογοήτευση των πολιτών

Πλήρης απογοήτευση των πολιτών

Ραγδαία επιδείνωση του πολιτικού αλλά και του κοινωνικού κλίματος στην Ελλάδα καταδεικνύει η τελευταία δημοσκόπηση της Public Issue. Τέσσερις στους πέντε Έλληνες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη ζωή τους.

Έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια αλλά κυρίως ανασφάλεια, και αυτό μάλλον είναι το πιο σημαντικό στοιχείο, καταγράφονται στο βαρόμετρο της Public Issue, για την Καθημερινή και τον ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

Τα στοιχεία δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς, παρά τα σαφώς βελτιωμένα ποσοστά κάποιων κομμάτων, κυρίως του ΛΑΟΣ και του ΚΚΕ.

Παρόλα αυτά αναγνωρίζονται και αντίθετα - παράδοξα στοιχεία.

Για παράδειγμα, ενώ τέσσερις στους πέντε Έλληνες δηλώνουν πως αισθάνονται δυσαρεστημένοι από τη ζωή τους στην παρούσα φάση, την ίδια ώρα, το 71% εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

Αναλυτικότερα, το 78% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα πράγματα στην Ελλάδα κινούνται σε λάθος κατεύθυνση, ένα 80% δεν αισθάνεται ικανοποιημένο από τη ζωή του, ενώ το ποσοστό κοινωνικής ανασφάλειας για το μέλλον εκτοξεύεται στο 87%.

Σε ό,τι αφορά στην οικονομική κατάσταση της χώρας, το 73% απαντά ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν, ενώ σε προσωπικό επίπεδο οι αρνητικές προσδοκίες φτάνουν το 64%.

Ταυτόχρονα, επτά στους δέκα δηλώνουν πως ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η Ν.Δ. μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας.

Αποτέλεσμα να αποτυπώνεται κατακρύμνιση της εικόνας τόσο της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, όσο και της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά με, το 86% να δηλώνει δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση και το 91% από την αντιπολίτευση, για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της χώρας.

Όσον αφορά στον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Γιώργος Παπανδρέου συγκεντρώνει 34 θετικές γνώμες, ο Αντώνης Σαμαράς 22, ενώ 38 απαντούν ότι κανείς από τους δύο δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός.

Ωστόσο, υπάρχει και μία τεράστια έκπληξη με τους πολίτες να απαντούν πως το καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης είναι ο ΛΑΟΣ με 22%, το ΚΚΕ με 17%, μετά έρχεται η ΝΔ με 15%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 10%, ενώ 11% δεν έχουν γνώμη και 24% πιστεύει "κανένα".

Τέλος, με το ποσοστό αποχής να πέφτει στο μόλις 34,5%, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 35%, η ΝΔ 28,5%, το ΚΚΕ 11%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5% και Λοιπά Κόμματα 11,5%.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 1-4/3/2011, σε δείγμα 1,215 ατόμων ,με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου χωρίς κάλπη.

SHARE:

24Media Network