Απάντηση του Υπ.Προ.Πο για τις καταγγελίες γύρω από την απολύμανση των Φυλακών

Απάντηση του Υπ.Προ.Πο για τις καταγγελίες γύρω από την απολύμανση των Φυλακών
Φυλακές Κορυδαλλού Eurokinissi

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά από δημοσιεύματα στον Τύπο και τις καταγγελίες Πολάκη για την ανάθεση της απολύμανσης των Φυλακών σε μία συγκεκριμένη εταιρεία

Σε απάντηση προχώρησε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, σχετικά με αναφορές σε Μέσα Ενημέρωσης για την απολύμανση των Καταστημάτων Κράτησης όλης της χώρας και σχετικές καταγγελίες από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη για «ύποπτη» ανάθεση.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Από την πρώτη κιόλας στιγμή ήδη από τις 27 Φεβρουαρίου 2020, υπό τη συνεχή καθοδήγηση του ΕΟΔΥ, η ΓΓΑΠ ενήργησε άμεσα μέσα από ένα πλέγμα πρωτοβουλιών υγειονομικής θωράκισης των Καταστημάτων Κράτησης, μεταξύ των οποίων ήταν η άμεση διενέργεια απολυμάνσεων και απεντομώσεων – μυοκτονιών σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας.

Ενδεικτικό της απαρέγκλιτης τήρησης του τρίπτυχου «διαφάνεια -φερεγγυότητα – αποτελεσματικότητα», είναι ότι η αρμόδια Οικονομική Υπηρεσία της ΓΓΑΠ και μάλιστα πλέον των κατά νόμο προβλεπομένων, ζήτησε και έλαβε σχετικές εγγυητικές επιστολές από τις αναδόχους εταιρείες. Οι επιλεγείσες εταιρείες προσέφεραν τις οικονομικότερες τιμές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την απολύμανση των 235.000 τετραγωνικών μέτρων των 34 Καταστημάτων Κράτησης της χώρας, του Ι.Α.Α.Α. Βόλου και 120 υπηρεσιακών οχημάτων το κόστος της σύμβασης που υπεγράφη ήταν 140.000 €, όταν η αμέσως επόμενη προσφορά ήταν στις 390.000 €. Άλλωστε, για όλες τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η Γεν. Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής υπάρχουν πρωτόκολλα ορθής εκτέλεσης του έργου.

Μοναδική στόχευσή μας αποτέλεσε αφενός η τήρηση των διατάξεων της από 14-3-2020 ΠΝΠ και αφετέρου ο συνδυασμός ταχύτητας, αποτελεσματικότητας και επίτευξης της οικονομικότερης προσφοράς ανά περίπτωση σχετικά με την προμήθεια και παράδοση του απαραίτητου υλικού και υπηρεσιών σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας. Αποτέλεσμα των ανωτέρω έγκαιρων, σύννομων και συντονισμένων ενεργειών είναι ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει σημειωθεί κανένα κρούσμα COVID-19 εντός των Καταστημάτων Κράτησης.

Τέλος, θα θέλαμε να πούμε σε όλους, ότι στην Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής οι άνανδρες επιθέσεις δεν μας φοβίζουν. Εργαζόμαστε εντατικά για ένα καλύτερο σωφρονιστικό σύστημα που θα εγγυάται τόσο τα δικαιώματα των κρατουμένων όσο και του σωφρονιστικού προσωπικού στο σύνολό του».

Το τελευταίο σκέλος της ανακοίνωσης, της Γεν. Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής αναφέρεται στο χθεσινοβραδινό περιστατικό όπου ομάδα ατόμων πέταξε τρικάκια με συνθήματα για τις συνθήκες στις φυλακές, έξω από το γραφείο της Γενικής Γραμματέως Σοφίας Νικολάου, στο Κολωνάκι. Από το σημείο έγιναν τρεις προσαγωγές υπόπτων, για τους οποίους δεν προέκυψε τίποτα και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα