Απέλαση ρώσων διπλωματών από την Αθήνα

Απέλαση ρώσων διπλωματών από την Αθήνα
Αποψη του Υπουργείου Εξωτερικών Αποψη του Υπουργείου Εξωτερικών

Διπλωματικό θρίλερ με την Αθήνα να απελαύνει δύο ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύει την είσοδο σε άλλους δύο για ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας.

Δύο Ρώσοι διπλωμάτες απελάθηκαν και σε άλλους δύο απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της “Καθημερινής”, η κίνηση αυτή της Αθήνας αποτελεί απάντηση σε μία σειρά ενεργειών, μεταξύ των οποίων αλίευση και διακίνηση πληροφοριών και απόπειρα χρηματισμού κρατικών λειτουργών, που αποσκοπούν στην επέκταση της ρωσική επιρροής στην χώρα μας.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, η Ελλάδα, όπως διαχρονικά έπραττε, εξακολουθεί να επιθυμεί τη διατήρηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία, να προωθεί τη φιλία των δύο λαών, τη συνεργασία των κυβερνήσεών τους και την φορέων της κοινωνίας των πολιτών εκατέρωθεν. Αυτό, όμως, δεν μπορεί παρά να γίνει στη βάση της ισοτιμίας και με προϋπόθεση τον αμοιβαίο σεβασμό στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία των δύο χωρών.

Όμως, σύμφωνα πάντα με την “Καθημερινή”, παρά την προσπάθεια της Αθήνας να διατηρήσει τις σχέσεις με τη Μόσχα σε ένα καλό επίπεδο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, διάφοροι “μηχανισμοί” που συνδέονται με τα ρωσικά συμφέροντα στην Ελλάδα προσπαθούν να αναμειχθούν στα εσωτερικά της χώρας και διά της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων επιχειρούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες, αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Αγιον Ορος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απρόσκοπτη άσκηση κυριαρχίας επί της ελληνικής επικράτειας από το ελληνικό κράτος. Ακόμη κατεγράφη απόπειρα εξαγοράς κρατικών λειτουργών, η οποία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, απέτυχε.

Διπλωματικές πηγές τονίζουν στην εφημερίδα ότι η απόφαση της Αθήνας συνδέεται αποκλειστικά με τη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων ατόμων και όχι με τη γενικότερη καλή διάθεση της Ελλάδας έναντι της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας πως, με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένοι τέσσερις Ρώσοι πολίτες προκάλεσαν πλήγματα στις –γενικά– καλές ελληνορωσικές σχέσεις, οποιεσδήποτε “απαντητικές” αντιδράσεις εκ μέρους της ρωσικής πλευράς θα είναι “στείρες” και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω υποτροπή. Κατέληγαν, μάλιστα, λέγοντας ότι κανένα μέλος των διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Ελλάδας στη Ρωσία δεν έχει κινηθεί εκτός των πλαισίων των καθηκόντων του. Αντιθέτως, όλοι ανεξαιρέτως ασκούν τα καθήκοντά τους αυστηρά στο πλαίσιο της αποστολής τους στη Ρωσία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα