“Απεργιακό μέτωπο” και από την αντιπολίτευση

Διαβάζεται σε 4'
“Απεργιακό μέτωπο” και από την αντιπολίτευση

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά στηρίζουν την αυριανή απεργία ενάντια στην ακρίβεια και υπέρ των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

Τα θέματα που αφορούν την ακρίβεια και την ανάγκη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας αναδεικνύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης,, καθένα από την δική του οπτική, ενόψει της αυριανής απεργίας που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ με ανάλογα αιτήματα.

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά επισημαίνουν την στήριξη  τους στις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Τις συνδέουν παράλληλα με την κυβερνητική πολιτική και τις αρνητικές της επιπτώσεις στις τιμές στα ράφια και το εισόδημα και κατ’ επέκταση με την επικείμενη αναμέτρηση για την ευρωκάλπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε ανακοίνωση του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του κόμματος στο οποίο σημειώνεται πως «συμμετέχουμε στην απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία και ενώνουμε τη φωνή μας με τα συνδικάτα. Εργαζόμενοι-ες, άνεργοι-ες, συνταξιούχοι, νέοι και νέες δίνουμε βροντερό παρών στις κινητοποιήσεις και απαιτούμε να μπει ένα τέλος στις πολιτικές που οδηγούν στην εξαθλίωση τον κόσμο της εργασίας και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Απαιτούμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, δουλειά δικαιώματα, πραγματικές αυξήσεις των μισθών και ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας». Καλεί τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ «στις απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα για αξιοπρεπή ζωή και εργασία. Για δημοκρατία και δικαιοσύνη. Για να μπει επιτέλους τέλος στην πιο ακραία αντικοινωνική και αντεργατική πολιτική που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση».

Το ΠΑΣΟΚ

Στα ζητήματα που αφορούν την ακρίβεια, ένα από τα κεντρικά ζητούμενα της αυριανής απεργιακής κινητοποίησης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, στην ομιλία του στα Μέγαρα. Όπως δήλωσε «μας είπε ο πρωθυπουργός ότι τα δύσκολα της ακρίβειας είναι πίσω. Το έχει πει τρεις φορές, αλλά η ακρίβεια συνεχίζει να κατατρώει τους μισθούς, τις συντάξεις, την αγοραστική δύναμη του ελληνικού.  Έχουμε 32% σωρευτικό πληθωρισμό στα τρόφιμα. Πώς, λοιπόν, είναι δυνατόν να λέει – έναν χρόνο μετά – ότι έχει πετύχει η οικονομική του πολιτική, όταν ο λαός που κυβερνά έχει τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη σε όλη την ευρωζώνη και τη δεύτερη χειρότερη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω από τη Βουλγαρία;».

To KKE

Την σημασία που δίνει το ΚΚΕ στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης συμβολίζει η ανακοίνωση του κόμματος σύμφωνα με την οποία «ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παραβρεθεί στην πανεργατική απεργία που διοργανώνουν Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα την Τετάρτη 17 Απρίλη, στις 10:30 π.μ. στο Σύνταγμα». Μάλιστα όπως επισημαίνεται «στη συνέχεια θα μεταβεί στη ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα, όπου θα συμμετάσχει στην απεργιακή συγκέντρωση και στη συναυλία αλληλεγγύης με τον Γιώργο Νταλάρα και τη Φωτεινή Βελεσιώτου, στις 12:30 το μεσημέρι που διοργανώνουν Σωματεία και Φορείς της Φθιώτιδας,  στην παραλία Λάρυμνας».

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε πως το ζήτημα της ακρίβειας είναι «δεμένο» με την αύξηση των μισθών. Επισήμανε πως «η ακρίβεια έχει να κάνει, με το ύψος των μισθών. Είναι διαφορετικό να νιώθεις τι μπορείς να ψωνίσεις στο supermarket, ακόμα κι αν έχει κάνει μια ανατίμηση ο έμπορος, ο βιομήχανος και το έχει βάλει στο ράφι για να έχει κέρδη, όταν έχεις υψηλούς μισθούς. Και είναι διαφορετικό να έχει χάσει από το λαϊκό εισόδημα ο ελληνικός λαός, και να έχει μειωθεί κατά 25% με 27% τα τελευταία 10 χρόνια, ο μέσος μισθός». Πρόσθεσε μάλιστα πως «ο μέσος μισθός, έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 27%. Την ίδια ώρα οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις, οι πιο μεγάλες, έχουν κέρδη 75%. 75% αύξηση κέρδους την ίδια ώρα που ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 25%-27%».

Η Νέα Αριστερά

«Το ποσοστό κάλυψης από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στη χώρα είναι εξαιρετικά χαμηλό (25%), όταν σε χώρες όπως το Βέλγιο,   η Πορτογαλία και η Σλοβενία  είναι 93%, 74% και 71% αντίστοιχα» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά. Καλώντας με την σειρά της σε συμμετοχή στην αυριανή απεργία. Σημειώνει πως «το νομοθετικό πλαίσιο που στήριζε τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, έχει διαλυθεί και έχει στηθεί ένα ολόκληρο νομικό οπλοστάσιο ενάντια στα σωματεία, τους εργαζόμενους και τις απεργίες» Τονίζει πως «η Νέα Αριστερά θα δώσει τη μάχη για τη στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων. Υπάρχει και θα υπάρξει άλλος δρόμος, με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με ωράριο με καλύτερους μισθούς με κανόνες για όσους παραβιάζουν το νόμο.Η απάντηση στην αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης θα δοθεί από την ίδια την κοινωνία!».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα