Από Δευτέρα η Νέα Ελλάδα; Τα μηνύματα Αβραμόπουλου λίγο πριν την εκλογική μάχη

Η μετεξέλιξη της Ν.Δ θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μετά τις ευρωεκλογές, με ανοιχτό το στίγμα και τα πρόσωπα
- 23 Μαΐου 2014 07:29
Της Βίκυς Σαμαρά
Το σύνθημα της Νέας Ελλάδας κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να το χρησιμοποιεί για να προδιαγράψει τις κινήσεις του την επόμενη ημέρα με στόχο τη μετεξέλιξη του κόμματος σε ένα νέο σχηματισμό με την προσωπική του σφραγίδα.
Το ιδεολογικό στίγμα και τα πρόσωπα με τα οποία θα πορευθεί αποτελούν ωστόσο αντικείμενο συζήτησης στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της γαλάζιας παράταξης, όπου δεν είναι όλοι ενθουσιασμένοι με την ιδέα και δε συμφωνούν όλοι με τη στόχευση.
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπέρμαχος από παλαιότερα της επανίδρυσης του κόμματος με διεύρυνση προς το κέντρο και κάλεσμα σε δυνάμεις πέραν της δεξιάς, τοποθετήθηκε στο ζήτημα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου με αφορμή την έναρξη του διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση και σκοπεύει τις απόψεις του να τις εκθέσει πιο αναλυτικά στη συζήτηση που αναμένεται να ξεκινήσει μετεκλογικά.
Η τοποθέτηση του είναι σαφώς διαφορετική από τη λογική πάνω στην οποία εισηγήθηκε τη μετεξέλιξη της Ν.Δ εδώ και πάνω από ένα χρονο ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος πάντως δεν τοποθετεί το νέο σχήμα πάνω στο δίπολο δεξιά-αριστερά, αλλά προτιμά τους όρους πατριωτικό, φιλοευρωπαϊκό και μεταρρυθμιστικό.
Το διψήφιο ποσοστό της ΧΑ στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών σε Αθήνα και Αττική και οι επιδόσεις της στην υπόλοιπη Ελλάδα προκάλεσαν ανησυχία για την παρουσία της στις ευρωεκλογές, αλλά και ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα της στροφής προς τα δεξιά στην οποία επέμεναν σταθερά πολλοί στο Μαξίμου.
Το 16% του Ηλία Κασιδιάρη και το 11% του Ηλία Παναγιώταρου ερμηνεύθηκαν από πολλά στελέχη της Ν.Δ ως απόδειξη πως μάταια η Ν.Δ στόχευε στον επαναπατρισμό των ψηφοφόρων της αντιμνημονιακής δεξιάς, καθώς έχουν βρει πια μόνιμα αλλού πολιτική στέγη ή πως εν πάσει περιπτώσει ο τρόπος με τον οποίο θεωρούσε ότι θα τους φέρει πίσω δεν αποδίδει. Εκτιμούν συνεπώς ως ένας επαναπροσδιορισμός προς κεντρώα κατεύθυνση είναι αναγκαίος.
Άλλωστε ο διλημματικός χαρακτήρας περί σταθερότητας που έχουν λάβει οι ευρωεκλογές δείχνει πως τελικά η μάχη θα κριθεί από τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του κέντρου και όχι στα δεξιά, όπου στόχευε η στρατηγική του Μαξίμου.
(Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ)