Από Καστελόριζο σε Καστελόριζο τρία μνημόνια δρόμος…

Από Καστελόριζο σε Καστελόριζο τρία μνημόνια δρόμος…
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Λίγο προτού η χώρα πάρει την τελική στροφή για την έξοδο από το Μνημόνιο ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται σήμερα το Καστελόριζο

Η πρωθυπουργική παρουσία στο ακριτικό νησί -αν και μάλλον συμπτωματική-, αφού πραγματοποιείται με αφορμή τα εγκαίνια δύο νέων μονάδων αφαλάτωσης, έχει την σημειολογία της. Οκτώ χρόνια πριν, από το ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με διάγγελμά του είχε ανακοινώσει την είσοδο της χώρας στο πρώτο Μνημόνιο.

Όπως και να’ χει ο πρωθυπουργός δεν πάει στο Καστελόριζο για να φορέσει γραβάτα. Κοινώς μολονότι η επίσκεψή του συμπίπτει με το τέλος μίας επώδυνης για τον ελληνικό λαό διαδρομής ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι η στιγμή της επισημοποίησης με την γραβάτα-όπως ο ίδιος έχει υποσχεθεί- δεν έχει έρθει ακόμη.

Παρ’ όλα αυτά γνωρίζει ότι η παρουσία του στο Καστελόριζο έχει διπλό συμβολισμό καθώς το μικρό νησί του νοτίου Αιγαίου έχει ταυτιστεί με την έναρξη μίας δύσκολης οκταετίας για τον ελληνικό λαό. Επομένως ένα από τα μηνύματα που θα θελήσει να εκπέμψει είναι ότι η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά-μία ανάσα- από την απαγκίστρωσή της από την αυστηρή επιτροπεία.

Το Καστελόριζο όμως συμβολίζει για πολλούς και τον καθημερινό αγώνα που δίνουν οι νησιώτες των ακριτικών περιοχών. Και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από την γειτονική Τουρκία που εξακολουθεί να εντείνει την προκλητικότητά της στο Αιγαίο. Εκ των πραγμάτων ο πρωθυπουργός θα σταθεί στον ρόλο των κατοίκων του ακριτικού νησιού και θα υπενθυμίσει στην ηγεσίας της γειτονικής χώρας πως οι διαφορές μπορούν να επιλύονται με διάλογο και με ειρηνικό τρόπο βασισμένες σε σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αφήνει αναπάντητη την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα. Κάτι που φάνηκε και από το αυστηρό μήνυμα που έστειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επαναλαμβάνοντας με αφορμή τις δηλώσεις Γιλντιρίμ ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε τη θεωρία των “γκρίζων ζωνών” ούτε την οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας.

Μετά το Καστελόριζο ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στην Ρόδο όπου το βράδυ θα κλείσει με την ομιλία του τις εργασίες του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι η χώρα οδηγείται σε μία “καθαρή έξοδο” από το Μνημόνιο, χωρίς να μπει σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης ασκώντας κριτική σε όσους αμφισβητούν αυτήν την δυνατότητα μιλώντας για την ανάγκη προληπτικής γραμμής που θα συνεπαγόταν ένα τέταρτο μνημόνιο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν την άφιξη στην Αθήνα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκτιμώντας πως στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής θα μιλήσει ανοιχτά για τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξη μέσα από μία καθαρή έξοδο. Ο κ. Γιούνκερ έχει προσκληθεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση να έρθει στην Αθήνα και η παρουσία του σηματοδοτεί την έναρξη μίας αντίστροφης πορείας για την έξοδο της χώρας από την αυστηρή επιτροπεία με την σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα