Αποφασισμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει και μόνη στο σπάσιμο της Β’ Αθηνών

Αποφασισμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει και μόνη στο σπάσιμο της Β’ Αθηνών
Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης SOOC

Περιορίζονται οι πιθανότητες για ψήφιση της πρότασης για κατάτμηση της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας από 200 βουλευτές αφού ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θέτουν “προαπαιτούμενα” ώστε να συναινέσουν

Ουσιαστικός διάλογος ή παράλληλοι μονόλογοι θα γίνουν την Πέμπτη στο γραφείο του υπουργού Εσωτερικών μεταξύ του Πάνου Σκουρλέτη και των εκπροσώπων των κομμάτων για το “σπάσιμο” της β’ Αθηνών και της εκλογικής περιφέρειας Αττικής;

Όλα δείχνουν πως τα κόμματα θα πάνε στην συνάντηση με τον υπουργό κυρίως για να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις/αιτήματα παρά για να ακούσουν τα όσα θα τούς πει ο Π. Σκουρλέτης για το σχέδιο κατάτμησης των δύο μεγαλύτερων περιφερειών της χώρας.

Η Νέα Δημοκρατία θέτει και το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού βάζοντάς το συνδυαστικά με το σπάσιμο των περιφερειών. Η κυβέρνηση απαντά ότι είναι θετική στο αίτημα της ΝΔ για δικαίωμα ψήφου “στα παιδιά του brain drain” όμως επισημαίνει ότι αυτό δεν θα γίνει τώρα, αλλά κάποια στιγμή αργότερα. Επομένως, πρόταση “πακέτο” για κατατμήσεις περιφερειών και ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού δεν θα κατέβει με κυβερνητική πρωτοβουλία.

Από την άλλη το Κίνημα Αλλαγής θα παρουσιαστεί στην συνάντηση με τον υπουργό των Εσωτερικών καταθέτοντας ένα ολόκληρο σχέδιο νόμου για το εκλογικό σύστημα. Που θα περιλαμβάνει την πρόταση για μία κατά προσέγγιση απλή αναλογική που θα περιλαμβάνει και bonus για το πρώτο κόμμα, την κατάτμηση της β’ εκλογικής περιφέρειας Αθηνών αλλά και την ψήφο όσων έχουν εκλογικά δικαιώματα αλλά έχουν φύγει στο εξωτερικό λόγω κρίσης.

Οι πληροφορίες από την Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι του Κινήματος Αλλαγής δεν θα μπουν σε συζήτηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών μόνο για την β’ Αθηνών, αλλά θα ζητήσουν συνολική συζήτηση επί του νομοσχεδίου τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η συνάντηση δεν θα οδηγήσει πουθενά αφού ήδη η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της δήλωσε ότι το Μαξίμου και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχονται τίποτε άλλο πέραν της απλής αναλογικής χωρίς bonus. O,τιδήποτε άλλο δεν είναι απλή αναλογική αναφέρει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν συζητά αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Αυτό που θα μπορούσε να συζητήσει μόνο σ’ αυτήν την φάση θα ήταν μία πρόταση νόμου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη για την ψήφιση της απλής αναλογικής και της κατάτμησης των δύο εκλογικών περιφερειών συγχρόνως.

Με βάση αυτά τα δεδομένα το Μαξίμου αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχουν πιθανότητες για υπερψήφιση της κατάτμησης των περιφερειών από 200 βουλευτές, επομένως η ρύθμιση θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Αυτή η εξέλιξη δεν αναιρεί τον κυβερνητικό σχεδιασμό (προσώρας) καθώς αρμόδιες πηγές δηλώνουν πως το Μαξίμου είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στο σπάσιμο της β’ Αθηνών και του υπολοίπου Αττικής προχωρώντας σε μία μεταρρυθμιστική τομή απολύτως αναγκαία που θα ανακόψει τις κομματικές βαρωνίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα