Αποφασισμένος ο Μητσοτάκης να αλλάξει άμεσα τον Ποινικό Κώδικα

Αποφασισμένος ο Μητσοτάκης να αλλάξει άμεσα τον Ποινικό Κώδικα
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του στην ανατολική Αττική ΝΔ

Από τη ΝΔ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έφερε ευνοϊκότερες διατάξεις προκειμένου να αποφυλακιστούν ακόμη και μέλη της 17Ν. Παρεμβάσεις στα κατά ΝΔ “προβληματικά” άρθρα του ΠΚ στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και προβληματισμός για το ενδεχόμενο ήδη μέχρι τότε να έχουν προχωρήσει αποφυλακίσεις

Το θέμα του Ποινικού Κώδικα “ανεβάζει” η Νέα Δημοκρατία, ενστερνιζόμενη τις κατηγορίες ότι στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν να μπορούν να αποφυλακισθούν ακόμη και οι καταδικασμένοι για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη.

Για νοσηρή ανοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε είδους ανομία, ακόμη και στην τρομοκρατία, έκανε χθες λόγο με δήλωση της η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη, τονίζοντας: “Η ΝΔ, εφόσον την εμπιστευθούν οι πολίτες, θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να αποτρέψει την μαζική αποφυλάκιση αμετανόητων δολοφόνων. Kαι θα αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών”.

Η αξιωματική αντιπολίτευση συνεπώς εντάσσει το ζήτημα του Ποινικού Κώδικα στη γενικότερη ρητορική της περί ανοχής στην ανομία από το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ γαλάζια στελέχη απορρίπτουν το επιχείρημα της κυβέρνησης πως δεν εμπίπτουν στην πιλοτική εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης όσοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, άρα και οι καταδικασθέντες για τρομοκρατία, αλλά και ότι κανένα αίτημα αποφυλάκισης από μόνο του δεν μπορεί να οδηγήσει σε αυτή, αφού απαιτείται απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, που κρίνει τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις. Και αυτό διότι όπως λένε το δικαστικό συμβούλιο υποχρεωτικά θα πρέπει να προχωρήσει σε αποφυλάκιση λόγω των νέων ευνοϊκών διατάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο Θέμα FM είχε προαναγγείλει ότι στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του θα περιλαμβάνονται νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να διορθωθούν τα “προβληματικά” άρθρα, καθώς όπως παραδέχθηκε υπάρχουν και θετικά.

Το πρώτο αυτό νομοσχέδιο θα αφορά την οργάνωση και λειτουργία του κράτους και θα περιλαμβάνει επίσης την κατάργηση του ασύλου και ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν την κυβερνησιμότητα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να αντιμετωπιστούν οι πρακτικές συνέπειες της απλής αναλογικής, δύο ακόμη ζητήματα για τα οποία έχει δεσμευτεί ο πρόεδρος της ΝΔ. Θα περιλαμβάνει επίσης τροποποιήσεις στα άρθρα του Ποινικού Κώδικα που αφορούν τις άδειες κρατούμενων και την απόλυση κρατούμενων, με επαναφορά των πιο αυστηρών όρων και εξαιρέσεων. Και βέβαια ο κ.Μητσοτάκης έχει προαναγγειλει την ίδρυση φυλακών τύπου Γ΄.

Ωστόσο αυτό που προβληματίζει το Μοσχάτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι νόμος στην Ελλάδα δε μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ και άρα εάν στο διάστημα που απομένει μέχρι να ψηφιστεί το πρώτο νομοσχέδιο μίας κυβέρνησης Μητσοτάκη (υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ στην ίδια συνέντευξη έχει δηλώσει πως η Βουλή θα ορκιστεί στις 17 Ιουλίου και μόλις ολοκληρωθούν οι πργραμματικές, το νομοθετικό έργο θα ξεκινήσει στις 22 Ιουλίου) αποφυλακιστούν όντως καταδικασθέντες για τρομοκρατία, αυτό δεν μπορεί να αναιρεθεί. Γαλάζια στελέχη λένε ότι θα αναζητηθούν όλοι οι πιθανοί τρόποι να “διορθωθούν” τυχόν τέτοιες συνέπειες του νέου Ποινικού Κώδικα.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, ενώ η ΝΔ είχε εξαρχής ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για την ψήφιση του στην ευρωπροεκλογική περίοδο αλλά και για την άμεση εφαρμογή του, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να είχε οριστεί ως χρόνος εφαρμογής του ο Σεπτέμβριος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα