Αποκωδικοποιώντας το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής

Αποκωδικοποιώντας το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής
Φωτογραφία αρχείου Εurokinissi

Διάλογο με την Κεντροαριστερά, αλλά σε… δεύτερο χρόνο επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου

Την ανάγκη ανοιχτής γραμμής και επικοινωνίας, ώστε στο μέλλον να διεξαχθεί ένας στρατηγικής φύσης διάλογος μεταξύ Αριστεράς-Κεντροαριστεράς, «βλέπουν» πολλοί στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου, ωστόσο αφενός κανείς δεν βιάζεται, αφετέρου ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για διάλογο ή και… κάτι παραπάνω με το Κίνημα Αλλαγής.

Στην κυβέρνηση και στο κυβερνών κόμμα τελούσαν με το βλέμμα στραμμένο στο ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος της Κεντροαριστεράς, καθώς η ανάλυση του πολιτικού σχεδιασμού της Κουμουνδούρου προβλέπει ότι μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και την υποχώρηση της διαιρετικής τομής «Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο», το δίπολο «πρόοδος-συντήρηση» θα επανέλθει. Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, ενδεχομένως να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ Αριστεράς-Κεντροαριστεράς, με στόχο την συγκρότηση μίας μεγάλης προοδευτικής παράταξης. Συν τοις άλλοις, το περιβάλλον των «αναγκαστικών» συνεργασιών που θα διαμορφώνει μετά τις επόμενες εκλογές η πραγματικότητα της απλής αναλογικής θα υπαγορεύει εκ των πραγμάτων τον διάλογο, τις συνεργασίες, την αναζήτηση προγραμματικών συγκλίσεων και συμβιβασμών.

Μήνυμα Τσίπρα

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός έχει ήδη ρίξει στο τραπέζι την συγκεκριμένη πρόταση, όταν προ μηνών, με παρέμβασή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», είχε απευθύνει «προοδευτικό προσκλητήριο» στην ελληνική Κεντροαριστερά. Συν τοις άλλοις, την ώρα που το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, δηλαδή το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, ο πρωθυπουργός έδειξε εκ νέου το ενδιαφέρον του για την Κεντροαριστερά, στέλνοντας, όμως, αυστηρό μήνυμα στο Κίνημα Αλλαγής: «Δεν μπορούν να υπάρξουν ίσες αποστάσεις μεταξύ του συντηρητικού και του προοδευτικού πόλου στην Ευρώπη», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, «καρφώνοντας» τη Φώφη Γεννηματά για την πολιτική των «ίσων αποστάσεων» και προσθέτοντας πως «τα διακυβεύματα της επόμενης μέρας δεν επιτρέπουν μία τέτοια στάση». «Οι πολιτικές δυνάμεις καλούνται να πάρουν στρατηγικές αποφάσεις για την επόμενη μέρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι προϋποθέσεις

Παράλληλα, τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να εκκινήσει στο μέλλον έναν διάλογο με την Κεντροαριστερά ανέλυσε χθες, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Ο οποιοσδήποτε διάλογος με το Κίνημα Αλλαγής προϋποθέτει μερικές καθαρές κουβέντες από τη δική τους πλευρά καταρχήν. Ποιες θα πρέπει να είναι αυτές; Πρώτον, μία πολιτική αυτοκριτική, που φαίνεται ότι δεν θέλει να κάνει το Κίνημα Αλλαγής σε σχέση με τις επιλογές 2010-2015, μια αποστασιοποίηση από τις επιλογές που έγιναν μετά το 2011, που η στρατηγική σύμπλευση με τη Ν.Δ. μετατράπηκε σε πολιτική ταύτιση και μία σοβαρή πολιτική τοποθέτηση σε σχέση με την ανάγκη για την ανατροπή της λιτότητας. Και βεβαίως, μια καθαρή στάση σε ό,τι αφορά τα ζητήματα διαφθοράς, τα ζητήματα θεσμικής αναβάθμισης της ελληνικής Πολιτείας», επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας. Και, προφανώς, επειδή όσα περιέγραψε κάθε άλλο παρά εύκολα είναι για το Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Τζανακόπουλος παραδέχθηκε πως «βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από το να μπορούν να θεωρηθούν (σ.σ. οι προαναφερθείσες προϋποθέσεις) πιθανές εξελίξεις». « Νομίζω ότι δεν έχει καθόλου νόημα σε αυτή τη φάση να συζητάμε για έναν δομημένο διάλογο. Από εκεί και πέρα, όμως, από τη δική μας πλευρά, είμαστε απολύτως ανοιχτοί για συζητήσεις με ανθρώπους, οι οποίοι προέρχονται από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και αντιλαμβάνονται τα πολιτικά του αδιέξοδα αλλά και τα πολιτικά του λάθη», κατέληξε, παραδεχόμενος την δυσκολία του εγχειρήματος –στην παρούσα φάση τουλάχιστον.

Στρατηγικό βάθος

Βεβαίως, όπως προαναφέρθηκε, σε περιβάλλον απλής αναλογικής και επαναφοράς του πολιτικού χάρτη στο δίπολο «Αριστερά-Δεξιά», η στρατηγική σκέψη για την συγκρότηση μίας μεγάλης προοδευτικής παράταξης υφίσταται στην Κουμουνδούρου. Αυτό, άλλωστε, περιέγραψε κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, προειδοποιώντας πως «οι  αποφάσεις που θα πάρουμε σήμερα θα καθορίσουν την πορεία της χωράς τα επόμενα χρόνια», επισημαίνοντας ότι «τώρα μετά τα μνημόνια οι διαχωριστικές γραμμές μνημόνιο-αντιμνημόνιο υποχωρούν και επανέρχονται αξιακές διαχωριστικές γραμμές. Η πρόοδος και η συντήρηση». Μάλιστα, περιγράφοντας την «επόμενη μέρα» του πολιτικού σκηνικού, ο κ. Δραγασάκης ανέλυσε τα διλήμματα προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις: «Με ποιες δυνάμεις και συμμαχίες θα προσχωρήσουμε. Είναι πρόωρο να μιλάμε για δικομματισμό. Μιλάμε για ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος», τόνισε, διαβεβαιώνοντας, μάλιστα, ότι «η στρατηγική θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν πως θα κυριαρχήσει έναντι άλλων». «Ήταν ότι πρέπει να υπάρξει αστερισμός και μια μεγάλη παράταξη. Ένα τέτοιος συνασπισμός μπορεί να αναλάβει το έργο ανασυγκρότησης της χωράς. Είναι μια ειλικρινής απάντηση στρατηγικού χαρακτήρα», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα