Απολύσεις, μειώσεις και παραμονή Παπαδήμου στο "ραβασάκι" της τρόικας

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

(ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ (ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) ICON

Πιέζει η τρόικα για επώδυνα μέτρα με τους πολιτικούς αρχηγούς να συναντώνται εντός της ημέρας. Διαβάστε το προσχέδιο της τρόικας

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά τη κυβέρνηση Παπαδήμου και τους αρχηγούς των κομμάτων που πρέπει εντός της ημέρας να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.

Το θρίλερ συνεχίζεται καθώς η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών από το μεσημέρι μετατέθηκε τελικά για τη Τετάρτη στις 12.00 η ώρα ενώ την ίδια μέρα αναμένεται να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένουν το τελικό κείμενο ενώ συνεδρίασαν τη Τρίτη με τα επιτελεία τους, προκειμένου να καταλήξουν στις τελικές τους θέσεις ενόψει της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, είχε το μεσημέρι της Τρίτης συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος συναντήθηκε στις 18.30 το απόγευμα της Τρίτης με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, για να συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για το PSI.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Mega, στις 13 Φεβρουαρίου η νέα σύμβαση πρέπει να είναι εφαρμόσιμη, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα πρέπει να έρθει το Σαββατοκύριακο στη Βουλή και να ψηφιστεί ακόμη και εντός μίας ημέρας!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο της τρόικας είναι σχεδόν έτοιμο, ενώ ζητά δέκα μέτρα φωτιά.

Απ' ό,τι φαίνεται διασώζεται ο 13ος και 14ος μισθός, ενώ μειώνονται κατά 20% οι κατώτερες αμοιβές που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Ωστόσο, ο 13ος και 14ος μισθός θα τεθούν υπό διαπραγμάτευση εκ νέου τον Ιούνιο ενώ η παράταση των 6 μηνών στις συλλογικές συμβάσεις θα αφορά μόνο στις βασικές αποδοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα φαίνεται να έχει αποδεχθεί, τη μείωση κατά 15% στις επικουρικές συντάξεις, ενώ δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις και στις κύριες.

Ο περιορισμός τού ύψους του εφάπαξ φαίνεται να μετατίθεται για αργότερα.

Παράλληλα, επιμένει στην επέκταση των ευέλικτων μορφών εργασίας με επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις, ενώ δεν κάνει πίσω όσον αφορά απολύσεις στον στρατό, την υγεία και την παιδεία.

Καταργούνται δε με νόμο όλοι οι κανονισμοί εργασίας στις ΔΕΚΟ και η μονιμότητα.

Τέλος, επιθυμεί την θέσπιση ειδικών οικονομικών ζωνών με φορολογικά κι εργασιακά κίνητρα για επενδύσεις.

Μάλιστα η τρόικα απαιτεί έγγραφη δέσμευση των αρχηγών και φαίνεται πως επιθυμεί παράταση της συγκυβέρνησης ως εγγύηση για την υλοποίηση των όσων συμφωνηθούν και, κυρίως, των όσων απαιτηθεί να γίνουν στη συνέχεια.

Την Πέμπτη το Eurogroup

Για την Πέμπτη το βράδυ, μετατέθηκε η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα κληθούν να συζητήσουν το νέο οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνεδρίαση βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, το Eurogroup για την Ελλάδα θα καθυστερήσει ακόμα μια ημέρα ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα για το νέο δανειακό πρόγραμμα και με τους ιδιώτες πιστωτές για το PSI.

Ωστόσο, δήλωσε προς τους βουλευτές πως "είναι πιθανό να έχουν τελειώσει την Πέμπτη", κάτι που αφήνει ανοικτό ένα ενδεχόμενο να υπάρξει κι άλλη αναβολή στο Eurogroup.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σύσκεψη Παπανδρέου με κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Μαχαίρι σε μισθούς, συντάξεις, ΔΕΚΟ, Υγεία και Άμυνα

Γιατί δεν υπάρχει φως στο τούνελ για την Ελλάδα

SHARE:

24Media Network