Αρχηγός ΓΕΝ: "Το Πολεμικό Ναυτικό δεν αντέχει άλλες περικοπές"

Τα Πολεμικά Πλοία του Στόλου επιθεώρησε την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Ο κ. Παπούλιας επισκέφθηκε το Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ όπου και τέλεσε τα εγκαίνια έκθεσης με στολές του Πολεμικού Ναυτικού της εποχής των Βαλκανικών Πολέμων.
Στη συνέχεια επιβιβάσθηκε στη Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ όπου και επιθεώρησε τα Πολεμικά Πλοία του Στόλου.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Τα Πολεμικά Πλοία του Στόλου επιθεώρησε την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Ο κ. Παπούλιας επισκέφθηκε το Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ όπου και τέλεσε τα εγκαίνια έκθεσης με στολές του Πολεμικού Ναυτικού της εποχής των Βαλκανικών Πολέμων. Στη συνέχεια επιβιβάσθηκε στη Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ όπου και επιθεώρησε τα Πολεμικά Πλοία του Στόλου. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Για τον κίνδυνο να επηρεαστεί η επιχειρησιακή δυνατότητα του ΠΝ, λόγω των περικοπών, κάνει λόγο ο αρχηγός του ΓΕΝ. Χαρακτήρισε το Πολεμικό Ναυτικό ως "ισχυρότατο όπλο του ελληνικού λαού"

Αίσθηση προκάλεσε η συνέντευξη του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού στην εφημερίδα "Real News" και οι προειδοποιήσεις του για το πώς είναι πιθανό να επηρεάσουν οι περικοπές το αξιόμαχο του Πολεμικού Ναυτικού.

O αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης έκανε λόγο για δυσανάλογες περικοπές στις Ένοπλες Δυνάμεις και εξέφρασε την ανησυχία του ότι αν συνεχιστούν, στο μέλλον είναι πιθανό να επηρεαστεί η επιχειρησιακή ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού.

"Η πατρίδα μας ευρίσκεται σε δύσκολη θέση και όλοι οι Έλληνες υποφέρουν οικονομικά, συνεπώς από τα οικονομικά μέτρα δεν μπορεί να εξαιρεθεί το προσωπικό του ΠΝ. Το θέμα όμως είναι αυτά τα μέτρα να είναι δίκαια" λέει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της λιτότητας δήλωσε ότι "το ΠΝ επί του παρόντος διατηρεί την επιχειρησιακή του ικανότητα. Όμως, περαιτέρω συρρίκνωση του προϋπολογισμού, με αναπόφευκτα συνεπακόλουθα τη μείωση της επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως και τη δυσκολία συντήρησης του υπάρχοντος υλικού, δεν μπορεί παρά να την επηρεάσει μεσο-μακροπρόθεσμα".

Επισημαίνει ακόμα ότι η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού προϋποθέτει εξασφάλιση οικονομικών πόρων, τουλάχιστον στους τομείς προμήθειας καυσίμων και ανταλλακτικών.

Τονίζει ότι παρά την αντίθεσή του είναι υποχρεωμένος να αποδεχτεί την πολιτική εντολή και να ετοιμάσε το ΠΝ για ανάληψη αποστολών, με αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού και υλικού.

Ο κ. Χρηστίδης χαρακτήρισε το Πολεμικό Ναυτικό, ως "ισχυρότατο όπλο του ελληνικού λαού", καθώς η παρουσία του είναι ισχυρή στη Μεσόγειο και οι ικανότητές του είναι παραδεκτές παγκοσμίως.

Αντιδράσεις για τη συνέντευξη

Όπως ήταν φυσικό, συνέντευξη του κ. Χρηστίδη, έγινε αμέσως αντικείμενο συζήτηση και προκάλεσε αντιδράσεις.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Realfm, ο Αδωνις. Γεωργιάδης είπε πως οι ένστολοι "έχουν τις μικρότερες ποσοστιαία περικοπές έναντι όλων των άλλων" και πρόσθεσε ότι "ο πρωθυπουργός της χωράς εγγυάται προσωπικά ότι όταν η χώρα θα επιστρέψει σε συνθήκες στοιχειώδους ευημερίας, οι πρώτοι που θα αποζημιωθούν θα είναι οι ένστολοι".

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου δήλωσε ότι "όσα είπε ο αρχηγός ΓΕΝ πρέπει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να τα λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της και συνολικά το οικονομικό επιτελείο".

Ο Θ. Δρίτσας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι "η παρέμβαση του αρχηγού του ΓΕΝ είναι μια παρέμβαση ευθύνης γιατί κρίνω και από την ποιότητα του αρχηγού. Είναι ένας έμπειρος, μάχιμος αξιωματικός ο οποίος μέχρι και τώρα έχει δείξει τα στοιχεία ενός μετρημένου ανθρώπου".

Τέλος, ο εκπρόσωπος των "Ανεξάρτητων Ελλήνων" Τέρενς Κουίκ δήλωσε ότι "ο αρχηγός τίμησε τη στολή του και τίμησε το λόγο του. Δεν ξέρω όμως αν θα τον διατηρήσουν στη θέση αυτή ή θα του πούνε περάστε έξω, δεδομένο ότι η κυβέρνηση τα συνηθίζει αυτά".

SHARE:

24Media Network