Άρον άρον η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και της ανακεφαλαιοποίησης στη Βουλή

Άρον άρον η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και της ανακεφαλαιοποίησης στη Βουλή
Συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες στην Ολομέλεια της Βουλής το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Ευρωκίνηση

Το «σπριντ» της ολοκλήρωσης της πρώτης λίστας με τα προαπαιτούμενα έχει μετατραπεί σε μαραθώνιο για την κυβέρνηση και όλα δείχνουν ότι ο τερματισμός δεν θα γίνει στο σημερινό Euroworking Group.  Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τις στοχεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και ποια είναι η εμπλοκή με τους φαρμακοποιούς

Στη σημερινή συνεδρίαση των τεχνοκρατών εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης η κυβέρνηση αναμένεται να υποστηρίξει πως με την κατάθεση του συμπληρωματικού νομοσχεδίου θα έχει ρυθμιστεί, πλέον το 90% των προαπαιτουμένων.

Για αυτό το λόγο οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν αποκλείεται να ψηφιστεί ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Βασική επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι να κάνει σαφές πως η «βασική δουλειά» έχει ολοκληρωθεί και μένουν μόνο να διευθετηθούν τα ανοιχτά κομμάτια της διαπραγμάτευσης που ενδεχομένως να πρέπει να παραπεμφθούν σε πολιτικό επίπεδο. Αυτό μπορεί να γίνει είτε στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου ή αν χρειαστεί ακόμα και σε ανώτατο επίπεδο στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης.

Οι διαφωνίες στα θέματα των φαρμακείων, στα κόκκινα δάνεια και στον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, είναι σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, πολιτικές εξακολουθώντας να εκφράζουν τη βούληση για έναν έντιμο συμβιβασμό.

Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ψηφιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες την Παρασκευή το βράδυ, καθώς είναι ένα θέμα για το οποίο πιέζουν οι δανειστές, αλλά και από την κυβέρνηση θέλουν να έχει ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Μέσα σε αυτό αναμένεται να είναι οριοθετημένο ένα πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια χωρίς τις βασικές λεπτομέρειες που αφορούν τα ποσά για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, που θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το ισοδύναμο που θα αντικαταστήσει εξ’ ολοκλήρου την επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση δεν έχει βρεθεί ακόμα. Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιβεβαιώνουν τα σενάρια για αύξηση των τελών κυκλοφορίας των ΙΧ, τονίζοντας, όμως, πως δεν αποκλείεται να είναι μια λύση που να έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων με το κουαρτέτο. Σε αυτό το κλίμα, άλλωστε οι άλλες εναλλακτικές που φαίνεται να έχουν τεθεί είναι η αύξηση του φόρου σε καπνό και αλκοόλ, αλλά και στον ηλεκτρονικό τζόγο.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να θέλει να ολοκληρώσει το θέμα το αργότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Η εμπλοκή με τα φαρμακεία

Τα φαρμακεία ανοίγουν και πάλι από σήμερα προσωρινά, καθώς το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου με σκοπό την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον φαρμακευτικό κλάδο, που γνωρίζει καλά το NEWS 247, δυο τουλάχιστον κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών επικαλούμενα και απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που απαγορεύει σε μη φαρμακοποιούς να ανοίγουν φαρμακεία.

Καλά ενημερωμένες πηγές τονίζουν πως το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε επαφή με τους φαρμακοποιούς προκειμένου να βρεθεί μια λύση που να περιλαμβάνει την μερική απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Οι θεσμοί και κυρίως το ΔΝΤ πιέζουν μετ’επιτάσεως ούτως ώστε να μπορούν να ανοίγουν φαρμακεία απλοί ιδιώτες και επιχειρηματίες. Οι φαρμακοποιοί ζητούν να έχουν τουλάχιστον το 51% στο μετοχικό κεφάλαιο του φαρμακείου και κυρίως να έχουν την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό που φαίνεται να κλειδώνει απέχει παρασάγγας αγγίζοντας το 20%.

Το ασφαλιστικό

Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν βγάζουν έξω από το κάδρο και την μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που ετοιμάζουν και η οποία επιθυμούν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου να έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Μετά και τις ενστάσεις που υπήρχαν στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, όπως είχε δημοσιεύσει το NEWS 247, ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα βρεθεί σήμερα το απόγευμα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου προκειμένου να αναλύσει στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας τις τελευταίες επεξεργασμένες προτάσεις του υπουργείου Εργασίας.

Ανάλογα με το πρόγραμμά της ημέρας στη συνεδρίαση δεν αποκλείεται να βρεθεί και ο Αλέξης Τσίπρας.

Το προσφυγικό και η χαλάρωση του προγράμματος

Επιμένουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο στη σύνδεση του προσφυγικού με την χαλάρωση του προγράμματος, χωρίς, όμως, όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, να θέλουν να διαταραχτεί η ισορροπία που υπάρχει αυτή την ώρα με τους δανειστές. Το θέμα αυτό το έκανε γνωστό ο Αλέξης Τσίπρας τόσο στην προτελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες όσο και στον Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Μετά και τις τοποθετήσεις του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αλλά και του Μάρτιν Σουλτς, το προσφυγικό σε σχέση με το σύμφωνο σταθερότητας και τη δημοσιονομική χαλάρωση είναι ένα νέο πεδίο διαπραγμάτευσης, που όμως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα τεθεί την κατάλληλη χρονική στιγμή με τον διπλωματικό τρόπο που θα επιλέξει το Μέγαρο Μαξίμου.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και την μεσημεριανή συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, αλλά και με τον Μάρτιν Σουλτς που θα βρεθεί στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή. Σύμφωνα με τον πρώτο προγραμματισμό ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου θα επισκεφτεί μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα το κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Μυτιλήνη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα