ΑΕΔ: Συζητήθηκε η κατάργηση των συντάξεων του ’20

Διαβάζεται σε 1'
ΑΕΔ: Συζητήθηκε η κατάργηση των συντάξεων του ’20
Συνταξιούχος ISTOCK

Το ζήτημα της συνταγματικότητας της κατάργησης των τριών δώρων-επιδομάτων στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, τέθηκε ενώπιον του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου. Αναμένεται το επόμενο διάστημα η απόφαση.

Ενώπιον του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου συζητήθηκε το ζήτημα της συνταγματικότητας της κατάργησης των τριών δώρων – επιδομάτων στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα για το 11μηνο από 11.6.2015 έως 11.5.2016, που έγιναν με το «νόμο Κατρούγκαλου».

Το ανώτατο δικαστηρίου του άρθρου 100 του Συντάγματος, καλείται να εκδώσει απόφαση λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικράτειας και του Αρείου Πάγου γύρω από το ζήτημα.

Η εισηγήτρια κατά την αγόρευσή της επεσήμανε πως δεν υπάρχουν αντιφατικές αποφάσεις από τα δύο ανώτατα δικαστήρια της χώρας, θέτοντας ζήτημα παραδεκτού προτού μπει στην ουσία της υπόθεσης. Όπως υποστήριξε, ο Άρειος Πάγος εξέτασε επιδόματα εορτών και αδείας, ενώ το ΣτΕ περικοπές κύριων συντάξεων και επικουρικών συντάξεων συνταξιούχων του ΙΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά πλειοψηφία (14 – 11), έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των τριών δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας) των επικουρικών συντάξεων. Το 2023 πάλι, το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου κατέληξε στη θέση πως οι εν λόγω περικοπές είναι συνταγματικές, με το σκεπτικό ότι εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα