Άρθρο Στεργίου στο News247: Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς  παρουσιάσιασαν σε συνέντευξη Τύπου το νέο Αγορανομικό Κώδικα.--Στη φωτο ο Υπ Αναπτυξης Κωστης Χατζηδακης και ο Υφυπ. Θανασης Σκοεδας---φωτο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς παρουσιάσιασαν σε συνέντευξη Τύπου το νέο Αγορανομικό Κώδικα.--Στη φωτο ο Υπ Αναπτυξης Κωστης Χατζηδακης και ο Υφυπ. Θανασης Σκοεδας---φωτο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI EUROKINISSI

Ο γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση με τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό βάζει στο στόχαστρο τη ζωντανή Ελλάδα και θυσιάζει τους εργαζόμενους προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει σταθερή εκλογική πελατεία

του Γιώργου Στεργίου*

Η ανορθολογική διαχείριση του ασφαλιστικού μας συστήματος αποτελεί ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της Ελλάδας που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας.

Την ίδια ώρα που ο πληθυσμός της χώρας γερνούσε (όπως άλλωστε και σε όλες τις χώρες της ΕΕ) εμείς δίναμε ιδιαίτερα υψηλές συντάξεις και παροχές, κρατούσαμε προκλητικά χαμηλά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, και χαρίζαμε διάφορα προνόμια σε συγκεκριμένες ομάδες πίεσης. Πως λοιπόν να μην ανατραπεί η σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους από 3/1 στο 1,1/1;  Σε ένα σύστημα που βασίζεται μάλιστα στην αρχή ότι οι τρέχουσες συντάξεις καλύπτονται ταμειακά από τις εισφορές των σημερινών εργαζομένων και τους φόρους που αυτοί πληρώνουν, το κόστος για το ενεργό δυναμικό της χώρας έγινε δυσβάσταχτό.

Τέλος στον παραλογισμό έβαλαν δράσεις όπως η δημιουργία της ενιαίας ηλεκτρονικής βάσης ελέγχου και πληρωμής των συντάξεων, η  απογραφή των συνταξιούχων, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο έλεγχος των αναπηρικών συντάξεων με την σύσταση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), η θεσμοθέτηση του περιορισμού των πρόωρων συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας, ο εξορθολογισμός συντάξεων και παροχών. Η στροφή αυτή επικυρώθηκε με την ουσιαστική μείωση  των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Ο περιορισμός της δαπάνης δηλαδή έδωσε ανάσα  στους πραγματικούς αιμοδότες του συστήματος.

Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες. Η σημερινή κυβέρνηση αντί να συνεχίσει το δρόμο της λογικής και να προχωρήσει για παράδειγμα άμεσα στον καθόλα δίκαιο περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και να εφαρμόσει στα επικουρικά ταμεία την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, επέλεξε να χάσει 16 κρίσιμους μήνες, να αποσταθεροποιήσει εκ νέου το σύστημα και στο τέλος με το νόμο Κατρούγκαλου να επιστρέψει στο δόγμα αρμέγω την αγελάδα μέχρι να ψοφήσει.

Ψήφισαν την αύξηση των εισφορών ενώ γνωρίζουν ότι έτσι μειώνουν τις εισπράξεις. Ανέτρεψαν τη σχέση ανταπόδοσης μεταξύ κρατήσεων και ύψος συντάξεων σε βάρος των σημερινών εργαζόμενων. Απαλλοτρίωσαν τα αποθεματικά των ταμείων με την ενοποίηση τους, την πιο ουσιαστική παρακαταθήκη των παλαιότερων προς τις  νεότερες γενιές και αποφάσισαν  εντέλει  να τιμωρήσουν τη ασφαλιστική & φορολογική συνέπεια (με δυσβάσταχτες εισφορές για όσους δηλώνουν εισοδήματα και με δυσανάλογα χαμηλές συντάξεις σε όσους συνεισφέρουν διαχρονικά στο σύστημα). Απομυζούν έτσι, εκείνους που εργάζονται και κυρίως τους νέους χωρίς καμία ανταπόδοση έστω και μελλοντική. Η ζωντανή Ελλάδα στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

Μα καλά τρελάθηκαν εντελώς; Στρέφονται κατά της εκλογικής τους βάσης; Όχι δεν είναι τόσο αφελείς.

Δημιουργούν προπέτασμα καπνού  στους μισθωτούς με την ταυτόχρονη εφαρμογή νέων φορολογικών κλιμάκων και αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών.

Εισάγουν μεταβατική περίοδο ώστε οι  ελεύθεροι επαγγελματίες να αντιληφθούν τις επιπτώσεις με καθυστέρηση. Αλήθεια αφού είναι τόσο καλές αυτές οι αλλαγές για τους ασφαλιζόμενους, όπως ισχυρίζεται ο κ. Κατρούγκαλος, γιατί δεν τις εφαρμόζουν άμεσα ή έστω αναδρομικά από τη ψήφιση του νόμου εάν απαιτείται χρόνος για την εφαρμογή τους;

Αξιοποιούν ακόμη και την αδυναμία των νέων ανθρώπων που κάτω από τη πίεση της καθημερινότητας είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποτιμήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις για τους ίδιους και τις οικογένειες τους. 

Μετά την καταστροφική δική τους αυταπάτη φιλοτεχνούν τη δική μας οφθαλμαπάτη.

Κερδίζουν έτσι λίγους κρίσιμους μήνες, στη διάρκεια των οποίων, θα μπορούν να ισχυρίζονται ότι η διαπλοκή διαστρέφει την αριστερή πραγματικότητα, να πουλούν εκδούλευση ότι δεν μειώνουν συντάξεις θαρρείς και είναι βέβαιοι ότι θα μπορούν να τις πληρώνουν για πολύ ακόμη, να βαφτίζουν κοινωνική δικαιοσύνη την εξίσωση όλων προς τα κάτω ώστε να προλάβουν να κτίσουν ισχυρές συμμαχίες με τους προνομιούχους της παλιάς Ελλάδας.  Οι εργαζόμενοι που τους έφεραν στην εξουσία θυσιάζονται προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει σταθερή εκλογική πελατεία. Ο Ιούδας τελικά φιλούσε υπέροχα.

*Ο Γιώργος Στεργίου είναι γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας

SHARE:

24Media Network