Αρθροσκοπήσεις: Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει μεθοδεύσεις, η ΝΔ δε βλέπει πολιτικές ευθύνες

Αρθροσκοπήσεις: Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει μεθοδεύσεις, η ΝΔ δε βλέπει πολιτικές ευθύνες
Συζήτηση στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Διερεύνηση Σκανδάλων στον χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997 - 2014, σχετικά με το κεφάλαιο του Πορίσματος της Επιτροπής που αφορά στις αρθροσκοπήσεις Eurokinissi

Διαφορετικές απόψεις για τις ευθύνες για την υπερκοστολόγηση των αρθροσκοπήσεων με βελόνα διατύπωσαν οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ κατά την συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής. Σκόπιμη βρίσκει τη διερεύνηση η ΔΗΣΥ, δε βλέπει ευθύνες Βορίδη

«Σοβαρές υπόνοιες μεθόδευσης και συμπαιγνίας με ζημιωμένο το Δημόσιο» διαπίστωσε σχετικά με την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την εισήγηση του Ανδρέα Μιχαηλίδη στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία η οποία ετοιμάζει το σχετικό πόρισμα.

Ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλλογιάννης σημείωσε ότι «δεν προκύπτει ευθύνη των πολιτικών προσώπων που διαχειρίστηκαν την υπόθεση». Η Εύη Χριστοφιλοπούλου από την ΔΗΣΥ συμφώνησε ότι υπάρχουν «σοβαρές υπόνοιες για συμπαιγνία και μεθόδευση» εκτιμώντας όμως ότι δεν μπορούν να διαπιστωθούν ευθύνες για τον πρώην υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη.

Ο Αν. Μιχαηλίδης κατηγόρησε τους Μ. Βορίδη και Λεωνίδα Γρηγοράκο ότι, παρά την αντίθεση άποψη υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας αποδέχθηκαν την απόφαση του ΚΕΣΥ για την υπερτιμολόγηση των αρθροσκοπήσεων με βελόνα υπογράφοντας την σχετική υπουργική απόφαση. Ο Αν. Μιχαηλίδης ενέπλεξε στις μεθοδεύσεις για την υπερκοστολόγηση της αρθροσκόπησης με βελόνα τον βουλευτή της ΝΔ Μάριο Σαλμά, συγγενείς του οποίου ευνοήθηκαν, τον πρώην επικεφαλής του ΚΕΣΥ και πρώην υπουργό της ΝΔ Παναγιώτη Σκανδαλάκη, τον πρώην πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργο Πατούλη.

Ο Αν. Μιχαηλίδης θύμισε ότι με την απόφαση του ΚΕΣΥ υπό την προεδρία του Π. Σκανδαλάκη εγκρίθηκαν Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια ύψους 1.500 ευρώ για την διαγνωστική αρθροσκόπηση με βελόνα, παρά το γεγονός ότι τα ΚΕΝ εγκρίνονται μόνο για νοσοκομεία, ενώ η συγκεκριμένη μέθοδος πραγματοποιείται σε ιατρείο διαρκεί 20 λεπτά και δεν απαιτεί νοσηλεία, ενώ είναι περιορισμένης διαγνωστικής αξίας.

Μόνο η εταιρεία των συγγενών του Μ. Σαλμά εφάρμοσε την υπερκοστολογημένη αρθροσκόπηση

Ο Αν. Μιχαηλίδης επισήμανε ότι το κέντρο που ενεργούσε τις αρθροσκοπήσεις με βελόνα ανήκε στην σύζυγο και τον γαμπρό του Μ. Σαλμά και συστεγαζόταν με το ιατρείο του. Σύμφωνα με τον Αν. Μιχαηλίδη, κατά την διάρκεια της ισχύος της υπερκοστολόγησης, ο Μ. Σαλμάς εξέδωσε 550 παραπεμπτικά σε ασθενείς που εξετάστηκαν μόνο από την στεγαζόμενη με το ιατρείο του εταιρεία, ενώ η αρθροσκόπηση με βελόνα δεν εφαρμόστηκε από κανένα άλλο ιδιωτικό ιατρείο ή κλινική.

Γ. Κεφαλογιάννης: Όλες οι πληρωμές έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γ. Κεφαλογιάννης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το πόρισμά του βασίζεται σε «αξιολογικές κρίσεις» κι όχι στοιχεία, ενώ τόνισε ότι όλες οι πληρωμές για την υπερκοστολογημένη αρθροσκόπηση έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι η κοστολόγηση βασίστηκε σε ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ, στην οποία ο Μ. Βορίδης όφειλε να στηριχθεί. Μάλιστα, ο Γ. Κεφαλογιάννης εκτίμησε ότι θα προέκυπτε ζήτημα νομιμότητας αν ο Μ. Βορίδης διαφοροποιούνταν από την εισήγηση.

Ο Γ. Κεφαλογιάννης επισήμανε ότι το Δημόσιο δεν υπέστη ζημία «με την τυπική έννοια του όρου», καθώς ενεργοποιήθηκε το rebate. Ο Γ. Κεφαλογιάννης αμφισβήτησε ότι το κόστος μετά την υπερτιμολόγηση ήταν στα 1.500 ευρώ όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μετά το clawback και το rebate, το πραγματικό κόστος της αρθροσκόπησης ήταν 652 ευρώ.

Εύη Χριστοφιλοπούλου: Σκόπιμη η διερεύνηση της υπόθεσης από την Δικαιοσύνη

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου τόνισε ότι λόγω clawback και rebate το Δημόσιο δεν ζημιώθηκε από την υπερκοστολόγηση, υπογράμμισε όμως ότι «η πράξη καθ’ αυτή γεννά σοβαρά ερωτηματικά». Η Εύη Χριστοφιλοπούλου τόνισε ότι η διερεύνηση της υπόθεσης από την Δικαιοσύνη είναι «σκόπιμη». Σε σχέση με τις ευθύνες του Μ. Βορίδη, η Εύη Χριστοφιλοπούλου σχολίασε ότι δεν μπορεί να διαπιστωθεί ευθύνη του πρώην υπουργού Υγείας, καθώς είχε ομόφωνη εισήγηση του ΚΕΣΥ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα