Αθηνά Λινού: “Να αγωνιστούμε από την κεντρική πολιτική σκηνή για την καταπολέμηση των ανισοτήτων”

Αθηνά Λινού: “Να αγωνιστούμε από την κεντρική πολιτική σκηνή για την καταπολέμηση των ανισοτήτων”

Κείμενο από την Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο Βόρειο Τομέα Αθηνών.

Κείμενο από την Αθηνά Λινού

Όραμά μου όταν ίδρυσα το Ινστιτούτο Prolepsis το 1990 ήταν να έχω τη δυνατότητα, άμεσης και έγκαιρης υλοποίησης προγραμμάτων προαγωγής υγείας για όλους, αλλά κυρίως για ομάδες του πληθυσμού που είχαν περισσότερο ανάγκη. Από τότε είχα την ευκαιρία να ηγηθώ και να υλοποιήσω πολλές και διαφορετικές πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση, την ενημέρωση και την προάσπιση της υγείας του πληθυσμού και ιδίως για τις πιο ευάλωτες ομάδες – γυναίκες, παιδιά, άτομα τρίτης ηλικίας, πρόσφυγες και μετανάστες, πληθυσμούς Ρομά κ.ά. Το 2011, λόγω και της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης και των τότε συνθηκών στη χώρα μας, θεώρησα καθήκον μου να στραφούμε ακόμη πιο έντονα στις ανθρωπιστικές δράσεις με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία και την προαγωγή της υγείας και ευημερίας ιδιαίτερα για ομάδες συνανθρώπων μας που δεν υποστηρίζονται επαρκώς από το κράτος.

Το 2012, ξεκινήσαμε το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε σχολεία κοινωνικοοικονομικά ευπαθών περιοχών όλης της χώρας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές παρεμβάσεις της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα. Έχει προσφέρει περισσότερα από 17 εκατομμύρια υγιεινά γεύματα σε μαθητές που έχουν ανάγκη, με σκοπό τη μείωση της επισιτιστικής ανασφάλειας και της πείνας, αλλά και την προώθηση της υγιεινής διατροφής με δράσεις σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Η προώθηση της υγιεινής διατροφής, ιδιαίτερα από την παιδική ηλικία, αποτελεί προσωπικό μου στοίχημα και θέμα για το οποίο έχω αγωνιστεί μακροχρόνια, τόσο μέσα από την έκδοση των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών το 2014 όσο και μέσα από εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες. Ενδεικτικά, αναφέρω, το πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ μέσω του οποίου, από το 2021, έχουν εκπαιδευτεί 19.000 μαθητές σχολείων από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Το ενδιαφέρον μου ωστόσο ήταν πάντα και για άλλες ομάδες του πληθυσμού. Έτσι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, περίοδο κατά την οποία επηρεάστηκαν βαθιά εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν μπορούσα να μην σκεφτώ την ευαίσθητη ομάδα των ηλικιωμένων. Σκοπός μας, με το Ινστιτούτο, ήταν να στηρίξουμε τα άτομα Τρίτης Ηλικίας απέναντι στη μάστιγα της μοναξιάς και της απομόνωσης, που λόγω και της πανδημίας έγινε σχεδόν υποχρεωτική, προκειμένου να προφυλαχθούν από την Covid-19. Με δική μου πρωτοβουλία, ξεκίνησε το πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία, το οποίο αποσκοπεί στην καταπολέμηση της μοναξιάς και κοινωνικής απομόνωσης των ηλικιωμένων. Μέχρι σήμερα, έχει διασυνδέσει εκατοντάδες ωφελούμενους ηλικιωμένους με εθελοντές, ενώ την Τηλεφωνική Γραμμή για τη Μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία χρησιμοποιούν δεκάδες ηλικιωμένοι καθημερινά.

Παράλληλα, έχουμε προσπαθήσει μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις και πρωτοβουλίες να πρωτοστατήσουμε στην αντιμετώπιση και άλλων συνεπειών της πανδημίας, όπως η επίδρασή της στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Πρόσφατα ολοκληρώσαμε, ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων, ειδικά σε περιόδους κρίσεων δημόσιας υγείας. Δημιουργήσαμε καινοτόμα εκπαιδευτικά εργαλεία που ενισχύουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες των εκπαιδευτικών, ώστε να μπορούν να στηρίξουν τα παιδιά. Η σημαντική επιβάρυνση της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων κατά την πανδημία COVID-19, αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη υλοποίησης δράσεων για τη στήριξη των παιδιών, μέσω μιας πολυεπίπεδης προσέγγισης στην οποία θα συμμετέχουν ενεργά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, και ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί.

Τα τελευταία 2 χρόνια, έχουμε, επίσης, ξεκινήσει με το Ινστιτούτο Prolepsis εφαρμοσμένα προγράμματα παρέμβασης για την ενδυνάμωση και την προαγωγή της υγείας των γυναικών Ρομά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Υλοποιούμε ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις σε οικισμούς και κοινότητες Ρομά, προσυμπτωματικούς ελέγχους έγκαιρης διάγνωσης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του μαστού, κ.ά. Οι Ρομά αποτελούν μία από τις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες της χώρας. Οι γυναίκες Ρομά, ιδιαίτερα, έχουν χαμηλότερο επίπεδο υγείας, περισσότερα χρόνια προβλήματα σε σχέση με τους άνδρες και μειωμένη προσβασιμότητα σε υπηρεσίες υγείας, λόγω του χαμηλού αλφαβητισμού υγείας, αλλά και των κοινωνικών διακρίσεων που υφίστανται. Προσπαθούμε, λοιπόν, με κάθε τρόπο να ενισχύσουμε αυτόν τον πληθυσμό, και ιδιαίτερα τις γυναίκες που βιώνουν συχνά διπλό ρατσισμό.

Μέσα από την πορεία μου νιώθω ότι έχω σταθεί πολύ τυχερή, καθώς είχα τη δυνατότητα μαζί με τους συνεργάτες μου, να σχεδιάσω και να υλοποιήσω προγράμματα και πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Κατάλαβα, ωστόσο, ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο για να γίνουν αυτές οι πρωτοβουλίες κτήμα ολόκληρου του ελληνικού λαού. Για να έχουμε όλοι μας ίσα δικαιώματα. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισα να είμαι υποψήφια, για να παλέψω και εγώ με όλες μου τις δυνάμεις για την καταπολέμηση των ανισοτήτων και τη βελτίωση της υγείας, της παιδείας και των συνθηκών εργασίας.

* Η Αθηνά Λινού είναι Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο Βόρειο Τομέα Αθηνών

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα