Αβραμόπουλος: Εάν η Σένγκεν καταρρεύσει, έρχεται το τέλος της ΕΕ που ξέραμε

Αβραμόπουλος: Εάν η Σένγκεν καταρρεύσει, έρχεται το τέλος της ΕΕ που ξέραμε
Angelos Tzortzinis

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών και Ιθαγένειας, μιλώντας στο Delphi Economic Forum σημείωσε πως η ΕΕ μπορεί να λειτουργεί ομοσπονδιακά σε ορισμένους τομείς

Την ευρωπαϊκή ιδέα υπερασπίστηκε στην ομιλία του στο Delphi Economic Forum ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών και Ιθαγένειας, κ.Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Auschwitz-Birkenau, ο κ.Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στο ρόλο που έπαιξε η ΕΕ ώστε να γίνει η Ευρώπη ήπειρος ειρήνης και τόνισε:

“Κάποιοι παίρνουν όλα αυτά τα ευρωπαϊκά επιτεύγματα για δεδομένα. Αλλά είναι το ηθικό και πολιτικό καθήκον μας να υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό όραμα”. Ειδικά σήμερα, πρόσθεσε, που το ευρωπαϊκό επίτευγμα αμφισβητείται από φωνές λαϊκισμού και εθνικισμού, με αφορμή όχι τόσο την οικονομική όσο την προσφυγική κρίση.  “Ο Μάρξ είπε ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Δεν είναι αλήθεια. Οι άνθρωποι επαναλαμβάνουν την Ιστορία γιατί δεν τη διαβάζουν και δε τη μαθαίνουν”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Επίτροπος τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ως το μόνο δρόμο μπροστά. Εξάλλου επισήμανε ως βασικό πρόβλημα ότι η Ευρώπη δεν κατάφερε να έχει μία ενιαία οικονομική, αμυντική και εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας. Σημείωσε ότι “το βαθύ κράτος συνεχίζει να αντιστέκεται”, αλλά όπως τόνισε “οι πρόσφατες εμπειρίες μας έχουν αποδείξει ότι η τρομοκρατία δεν αναγνωρίζει σύνορα”. Χαρακτήρισε μάλιστα τη συνθήκη Σένγκεν ένα επίτευγμα της ΕΕ, υπενθύμισε ότι τους τελευταίους μήνες “περάσαμε δύσκολες στιγμές” και προειδοποίησε ότι: “Εάν η Σένγκεν καταρρεύσει, έρχεται το τέλος της ΕΕ όπως την ξέραμε”.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στην παρουσίαση της Λευκής Βίβλου για την Ευρώπη από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τόνισε: “Δεν μπορούμε να γίνουμε Ομοσπονδιακή ‘Ενωση, αλλά μπορούμε να έχουμε ομοσπονδιακού τύπου λειτουργίες σε συγκεκριμένες πολιτικές: Την μετανάστευση και την ασφάλεια, την άμυνα, την οικονομία, την εξωτερική πολιτική”. 

Χωρίς όμως, διευκρίνισε, υποχωρήσεις στις κοινές μας αξίες και την αλληλεγγύη, που πρέπει να διαπνέουν κάθε τομέα πολιτικής από την αντιμετώπιση της ανεργίας μέχρι την οικονομία. Απάντησε σε όσους ανησυχούν για την παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας στις “Βρυξέλλες”, ξεκαθαρίζοντας: “Η Ευρώπη δεν είναι κάτι αφηρημένο”.

Χαρακτήρισε ανεύθυνο και λαϊκίστικο “να κριτικάρουμε πάντα τους θεσμούς” και δήλωσε: “Εμείς όλοι είμαστε η Ευρώπη και όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι για την επιτυχία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος”.

Ο κ.Αβραμόπουλος υπενθύμισε όσα επιτεύχθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια  στον τομέα της ασφάλειας και της μετανάστευσης, που υπάγεται στην αρμοδιότητα του: Η Ευρωπαϊκή Ατζέντα Μετανάστευσης, η  Ευρωπαϊκή Ατζέντα Ασφάλειας, η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή, ενώ άσκησε κριτική στα μέλη που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις τους στο προσφυγικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα