Αβραμόπουλος: Ελλάδα και Γερμανία συνεργάζονται για το ζήτημα των ελέγχων

Αβραμόπουλος: Ελλάδα και Γερμανία συνεργάζονται για το ζήτημα των ελέγχων

Με ικανοποίηση δέχτηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος τις διαβεβαιώσεις της Γερμανίας, σύμφωνα με τις οποίες οι έλεγχοι θα γίνονται μόνο στην πύλη εντός του χώρου αφίξεων Σένγκεν

Απαντήσεις σχετικά με τους αυξημένους ελέγχους σε αεροδρόμια της ΕΕ για επιβάτες που φτάνουν από Ελλάδα έδωσε ενώπιον της Ευρωβουλής ο αρμόδιος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Είναι αλήθεια ότι η Γερμανία επιβάλλει αυξημένους ελέγχους στις πτήσεις από την Ελλάδα», είπε ο Δ. Αβραμόπουλος ο οποίος για τους ελέγχους στο Βέλγιο τόνισε ότι ήταν «υπερβολική αντίδραση».

«Ναι, γίνονται έλεγχοι στη Γερμανία, αλλά τόσο οι ελληνικές, όσο και οι γερμανικές αρχές συνεργάζονται για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος και μάλιστα με τη σειρά μου ενθαρρύνω τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας. Βρισκόμαστε και εμείς σε επαφή με τις αρχές και των δυο χωρών. Με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση εμπειρογνωμόνων της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 22 Νοεμβρίου. Η συνάντηση διευκόλυνε την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και τη συζήτηση σχετικά με τα πρακτικά ζητήματα για να περιοριστεί κυρίως η επιβάρυνση των επιβατών. Δεν σας κρύβω ότι δέχτηκα με ικανοποίηση τις διαβεβαιώσεις που έδωσε η Γερμανία, σύμφωνα με τις οποίες οι έλεγχοι θα γίνονται μόνο στην πύλη εντός του χώρου αφίξεων Σένγκεν των γερμανικών αεροδρομίων», τόνισε ο Έλληνας Επίτροπος.

«Οι έλεγχοι πρακτικά, περιορίζονται στον έλεγχο της ταυτότητας και στην εγκυρότητα των ταξιδιωτικών εγγράφων. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε λάβει καμία πληροφορία για το αντίθετο από την γερμανική ή την ελληνική πλευρά. Επίσης, με ικανοποίηση δέχτηκα την διευκρίνιση εκ μέρους των εκπροσώπων της Ελλάδας σχετικά με την ενίσχυση των υφισταμένων ελέγχων στα ελληνικά αεροδρόμια. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά και με εποικοδομητικό, πάντα, πνεύμα με τη Γερμανία και την Ελλάδα για να επιλυθεί αυτό το ζήτημα», συμπλήρωσε.

«Όσον αφορά στο Βέλγιο, οι βελγικές αρχές μας ενημέρωσαν επίσημα ότι πραγματοποιούν μη-συστηματικούς, σποραδικούς αστυνομικούς ελέγχους στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών στη βάση εκτιμήσεως κινδύνου και όχι μόνο για πτήσεις που έρχονται από την Ελλάδα, αλλά και από άλλες χώρες μέλη της ΕΕ», υπογράμμισε ο Δ. Αβραμόπουλος.

«Το ίδιο, πρέπει να σας πω, κάνουν κατά καιρούς και οι ελληνικές αρχές, όταν ακριβώς υπάρχει εκτίμηση κινδύνου. Αυτό το δικαίωμα το έχουν όλες οι χώρες της ΕΕ και κατά καιρούς το ασκούν, όταν υπάρχει κάποια ειδοποίηση. Συνεπώς ήταν κάτι που συνέβη μια φορά, δεν έχει συμβεί ενδιάμεσα. Κι εγώ ταξιδεύω από την Ελλάδα στο Βέλγιο και δεν αισθάνθηκα ότι υπήρχε κάτι το ιδιαίτερο. Νομίζω ότι ήταν υπερβολική η αντίδραση, αλλά σωστά έγινε για να ξεκαθαριστεί και αυτό το θέμα».

Ο Επίτροπος υπενθύμισε στους ευρωβουλευτές ότι οι αστυνομικοί έλεγχοι δεν γίνονται αυθαίρετα, προβλέπονται από τον κώδικα συνόρων Σένγκεν και περί αυτού και μόνο πρόκειται.

«Ειδικά για τη Γαλλία, θα μου επιτρέψετε να θυμίσω ότι έχει επανεισαγάγει προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους, όπως και άλλες χώρες», κατέληξε ο Δ. Αβραμόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κατρούγκαλος: Στοχευμένοι στους ταξιδιώτες από Ελλάδα οι έλεγχοι στα γερμανικά αεροδρόμια

Γερμανία προς Ελλάδα για Σένγκεν: Ελέγξετε σωστά για να σταματήσουμε τους ελέγχους

SHARE:

24Media Network