Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Δεν θυμάμαι ποτέ η φιλία ΗΠΑ- Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρή

Διαβάζεται σε 9'
Συνάντηση Μητσοτάκη - Μπλίνκεν στα Χανιά
Συνάντηση Μητσοτάκη - Μπλίνκεν στα Χανιά ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / EUROKINISSΙ

Το βάθος της εταιρικής σχέσης Ελλάδας- ΗΠΑ τόνισαν ο πρωθυπουργός και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ από τα Χανιά, όπου βρέθηκε ο Μπλίνκεν μετά την επίσκεψη του στην Τουρκία

Με φόντο τον κόλπο της Σούδας, υποδέχθηκε το Σάββατο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στην κατοικία του στα Χανιά.

“Δεν μπορώ πραγματικά να σκεφτώ ένα μέρος που να συμβολίζει καλύτερα το βάθος της εταιρικής μας σχέσης από αυτό εδώ, το νησί της Κρήτης” σημείωσε με νόημα ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας έτσι εμμέσως το ρόλο της αμερικανικής βάσης της Σούδας όσον αφορά στην μετακίνηση αμερικανικών δυνάμεων προς τη Μέση Ανατολή.

“Είμαι πολύ χαρούμενος που σας καλωσορίζω σε μια στιγμή που ειλικρινά αισθάνομαι ότι η διμερής μας σχέση είναι στο καλύτερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ”, είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης στον κ.Μπλίνκεν. και πρόσθεσε:

“Σε αυτούς τους δύσκολους και απαιτητικούς καιρούς για την περιοχή, είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να σταθούμε δίπλα-δίπλα, όχι μόνο για να εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης μας, αλλά και για να ενεργήσουμε ως σύμμαχοι και να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιστρέψουν στην ταραγμένη περιοχή μας.”

Τα ευχαριστώ Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη

Αλλά και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, αφού χαρακτήρισε τιμή το γεγονός ότι τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός στο σπίτι του (“Έχω πολλούς Έλληνες φίλους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξέρω τι σημαίνει να καλωσορίζεις κάποιον στο σπίτι σου και αυτό σημαίνει πολλά, οπότε σας ευχαριστώ γι’ αυτό”, σημείωσε), συμφώνησε απόλυτα όσον αφορά στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

“Το κάνω αυτό εδώ και 30 χρόνια και έλεγα στον πρέσβη μας, στον υπέροχο πρέσβη μας Τζόρτζ Τσούνη, ότι δεν θυμάμαι ποτέ η σχέση, η εταιρική σχέση, η φιλία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρή”, είπε ο κ. Μπλίνκεν.

“Φυσικά, αυτό έχει να κάνει με την στενή σχέση μεταξύ των λαών μας, αλλά έχει να κάνει επίσης με την ηγεσία, και ειδικότερα με τη δική σας ηγεσία. Είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό”, πρόσθεσε επίσης απευθυνόμενος στον κ.Μητσοτάκη.

“Στεκόμαστε ενωμένοι, αντιμετωπίζοντας ορισμένες από τις ισχυρές προκλήσεις που έχουμε συναντήσει. Αλλά το γεγονός ότι στεκόμαστε μαζί, ότι συνεργαζόμαστε, είτε πρόκειται για την υπεράσπιση της Ουκρανίας, είτε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, είτε για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, στη Γάζα, είτε με τόσους πολλούς άλλους τρόπους, αυτό αποτελεί τεράστια πηγή δύναμης και διαβεβαίωσης για τις Ηνωμένες Πολιτείες”, δήλωσε επίσης ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Ο κ.Μπλίνκεν τόνισε επίσης ότι “έχουμε πολλά να συζητήσουμε και γι’ αυτό βρίσκομαι εδώ” και είπε στον κ. Μητσοτάκη: “Η φωνή σας, οι απόψεις σας, οι συμβουλές σας και η συνεργασία σας, σημαίνουν πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες.”

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μπλίνκεν στα Χανιά
Συνάντηση Μητσοτάκη - Μπλίνκεν στα Χανιά ΙΝΤΙΜΕ

Θα υπάρξουν θετικά βήματα το επόμενο διάστημα στην αμυντική συνεργασία, λέει η κυβέρνηση

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Μπλίνκεν ακολούθησε συνάντηση εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε μια συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Επιβεβαιώθηκε ότι στο πλαίσιο του εξαιρετικού επιπέδου τους θα υπάρξουν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, εννοώντας τα F35 για τα οποία η Αθήνα ζητά έγκριση, ανεξαρτήτως του τι θα γίνει με την Τουρκία.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός και ο κ.Μπλίνκεν αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο κΜητσοτάκης εξέφρασε την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και για τους κινδύνους επέκτασης της κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης την ανάγκη απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Ενώ υπογράμμισε ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, στη βάση της λύσης των δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Μητσοτάκης και Μπλίνκεν αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή.

Συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή και διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αρχές που διασφαλίζουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η Υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η Ειδική Σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Μετά τη συνάντηση και πριν αναχωρήσει από την Κρήτη ο Αντονι Μπλίνκεν τόνισε με ποστάρισμά του στα Social Media΅:Συζητήσαμε με τον κ. Μητσοτάκη για την ισχυρή σχέση και τη συνεργασία μας ως Σύμμαχοι. Εκτιμούμε την ηγετική στάση της Ελλάδας σε περιφερειακά ζητήματα όπως τη βοήθεια προς την Ουκρανία και των προσπαθειών για ενίσχυση της ελεύθερης ναυσιπλοϊας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Συνάντηση Μπλίνκεν με Ερντογάν και Φιντάν στην Τουρκία

Νωρίτερα, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Προηγήθηκε συνάντησή του περίπου δύο ωρών με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη συνάντησή του με τον Άντονι Μπλίνκεν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τουρκία αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας αγοράς των F-16 από τις ΗΠΑ και ότι η τελική απόφαση σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εναπόκειται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Χακάν Φιντάν επισήμανε επίσης ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα του Ισραήλ αποτελεί απειλή για ολόκληρη την περιοχή και τόνισε ότι πρέπει να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός για να παρασχεθεί απρόσκοπτα ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ζήτησε την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για λύση δύο κρατών.

Ο Τούρκος υπουργός φέρεται να τόνισε επίσης ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να υπάρξουν εντάσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και ότι η Τουρκία προσπαθεί να διασφαλίσει την ασφαλή μεταφορά των τροφίμων που παράγονται στη Ρωσία και την Ουκρανία στις παγκόσμιες αγορές.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας και άλλα περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ.

Στη συνάντηση του ‘Αντονι Μπλίνκεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρόντες ήταν επίσης ο αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζέρι Φλέικ.

Τα εξοπλιστικά στο τραπέζι της συνάντησης Μητσοτάκη- Μπλίνκεν, με το βλέμμα στην Τουρκία

Υπενθυμίζεται ότι ουσιαστικά οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει ένα ανατολίτικο παζάρι με την Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία θα συζητηθεί στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση στις 15 Ιανουαρίου, αλλά η Άγκυρα επιμένει πρώτα να εγκριθεί η πώληση F16 και των κιτ εκσυγχρονισμού για τον πεπαλαιωμένο στόλο της τουρκικής αεροπορίας.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ απειλούν την Τουρκία ότι θα προχωρήσουν άμεσα στην προμήθεια F35 στην Ελλάδα εάν καθυστερήσει και άλλο η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το θέμα των F35 ήταν επομένως στο τραπέζι της συνάντησης Μητσοτάκη- Μπλίνκεν, όπως επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα ο κ.Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε ειδικότερα ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις όσον αφορά στο ελληνικό αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα των F-35.

H Αθήνα περιμένει το “ναι” για τα F35

“Αισθάνομαι ότι το ζήτημα θα λήξει, είναι θέμα χρόνου η Έλλάδα να μπει στο πρόγραμμα”, δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: “Είναι αδιάφορο τι κάνει η Τουρκία με τις ΗΠΑ για τα F-16. Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε”.

Ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε επίσης: “Καταλαβαίνουμε ότι δεν καθορίζουμε πώς η αμερικανική διπλωματία αποδίδει την αμυντική συνδρομή της και σε άλλες χώρες. Αυτό που απαιτούμε είναι ότι στο πλαίσιο της αμυντικής συμμαχίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ να γίνεται σεβαστός ο κανόνας της ακεραιότητας. Κανένας εξοπλισμός να μην χρησιμοποιείται σε βάρος συμμάχου χώρας”.

Το ίδιο μήνυμα έστελνε εν τω μεταξύ και το Μαξίμου, όπως είχε γράψει το NEWS 24/7.

“Η ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη και δεν ετεροπροσδιορίζεται. Η Ελλάδα έχει ακολουθήσει και ακολουθεί μια συστηματική πολιτική ενίσχυσης και θωράκισης των ενόπλων δυνάμεών της. Δεν μπορεί να υπαγορεύσει σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ την πολιτική αμυντικών προμηθειών έναντι άλλων χωρών”, έλεγαν κυβερνητικά στελέχη.

Σημείωναν πάντως με νόημα όσον αφορά στο τουρκικό αίτημα για τα F16 ότι “το αμερικανικό σύστημα έχει τους δικούς του περιορισμούς και ανώτατοι αξιωματούχοι του Κογκρέσου έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για συγκεκριμένα προγράμματα προς άλλες χώρες.”

Οι ίδιες πηγές διαμήνυαν ότι: “Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να συνδέονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, ενός αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ και συνεπούς συμμάχου με προσφορά στο ΝΑΤΟ, με προγράμματα άλλων χωρών.” Και υπενθύμιζαν πως: “Η Ελλάδα έχει καταθέσει το αίτημά της για την προμήθεια μιας μοίρας F35 και αναμένει την επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας με αποστολή επιστολής στο Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα