Μπλίνκεν: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον Φιντάν – Στις 17:30 θα βρεθεί με Μητσοτάκη στα Χανιά

Διαβάζεται σε 2'
O Άντονι Μπλίνκεν και ο Χακάν Φιντάν.
O Άντονι Μπλίνκεν και ο Χακάν Φιντάν. AP

Δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Αμερικάνου ΥΠΕΞ Άντον Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Τι περιελάμβανε η ατζέντα.

Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ το απόγευμα αναμένεται να αναχωρήσει για την Κρήτη, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τα μαχητικά F-16 που ζητάει η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα, όπου Άγκυρα και Ουάσιγκτον έχουν διαφορικές προσεγγίσεις, είναι τα βασικά θέματα στην ατζέντα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία. Επί τάπητος τίθενται, επίσης, περιφερειακά θέματα και οι διμερείς σχέσεις.

Η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα Χανιά

Ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί στο σπίτι του στα Χανιά τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, μετά από την επίσκεψη του στην Τουρκία, που ήταν και ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μας και ιδίως η προμήθεια των F35 είναι ένα από τα θέματα που αναμένεται να τεθούν κατά τη συνάντηση τους το απόγευμα του Σαββάτου (06/01).

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ.

Από την Κωνσταντινούπολη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στα Χανιά, όπου πρώτα θα έχει μία κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ.Μητσοτάκη, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας. Στη διευρυμένη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα