Χατζηδάκης: Δίκαιη λύση η τροπολογία για τις εμπορικές μισθώσεις

Η οικονομική κρίση έχει κλείσει καταστήματα και έχει νεκρώσει εμπορικές στοές της Αθήνας. Στη Στοά Αρσακείου έχουν κλείσει των σύνολο των εμπορικών καταστημάτων. Στα τζάμια των βιτρινών των -άλλοτε- μαγαζιών, τα εμπορεύματα έχουν αντικατασταθεί από τα ενοικιαστήρια. Στα λίγα ανοιχτά μαγαζιά ό,τι έχει απομείνει είναι αναμνήσεις, αφού η στοά Αρσακείου τίποτα δεν θυμίζει τις παλιές καλές εποχές. Εκείνες που όλοι οι έμποροι συνιστούσαν τη δική τους μικρή ετερόκλητη αθηναϊκή κοινωνία. Άλλοτε γυαλιστερή και μοντέρνα σαν πανάκριβα καλοσυσκευασμένα δώρα και άλλοτε παρηκμασμένη και αφημένη στην τύχη της, η στοά του Αρσακειου ακολούθησε την εξέλιξη της πόλης και των ανθρώπων της. Και όπως συμβαίνει με όλες τις ιστορίες, κάποιες έχουν happy end και κάποιες άλλες όχι...  
Παραεμπόριο, έλλειψη ρευστού από τις τράπεζες, αδυναμία του κόσμου να καταναλώσει, δημιουργούν ένα εκρηκτικό πρόβλημα. Οι εξελίξεις δεν κάνουν διακρίσεις και το ντεκόρ, ακόμα και στις «γυαλιστερές» στοές, αρχίζει να γίνεται κίτρινο. Στο χρώμα των «Ενοικιάζεται».
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Η οικονομική κρίση έχει κλείσει καταστήματα και έχει νεκρώσει εμπορικές στοές της Αθήνας. Στη Στοά Αρσακείου έχουν κλείσει των σύνολο των εμπορικών καταστημάτων. Στα τζάμια των βιτρινών των -άλλοτε- μαγαζιών, τα εμπορεύματα έχουν αντικατασταθεί από τα ενοικιαστήρια. Στα λίγα ανοιχτά μαγαζιά ό,τι έχει απομείνει είναι αναμνήσεις, αφού η στοά Αρσακείου τίποτα δεν θυμίζει τις παλιές καλές εποχές. Εκείνες που όλοι οι έμποροι συνιστούσαν τη δική τους μικρή ετερόκλητη αθηναϊκή κοινωνία. Άλλοτε γυαλιστερή και μοντέρνα σαν πανάκριβα καλοσυσκευασμένα δώρα και άλλοτε παρηκμασμένη και αφημένη στην τύχη της, η στοά του Αρσακειου ακολούθησε την εξέλιξη της πόλης και των ανθρώπων της. Και όπως συμβαίνει με όλες τις ιστορίες, κάποιες έχουν happy end και κάποιες άλλες όχι... Παραεμπόριο, έλλειψη ρευστού από τις τράπεζες, αδυναμία του κόσμου να καταναλώσει, δημιουργούν ένα εκρηκτικό πρόβλημα. Οι εξελίξεις δεν κάνουν διακρίσεις και το ντεκόρ, ακόμα και στις «γυαλιστερές» στοές, αρχίζει να γίνεται κίτρινο. Στο χρώμα των «Ενοικιάζεται». (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φορέα Εξωστρέφειας

Με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη να τονίζει με έμφαση ότι ο Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας έχει σαφή προστιθέμενη αξία τόσο για την προσέλκυση επενδύσεων όσο και για την ενίσχυση εξαγωγών, τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΔΗΜΑΡ να δηλώνουν «παρών» και «όχι» τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ψηφίστηκε επί της αρχής του από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο με το οποίο ιδρύεται ο νέος ενιαίος φορέας με την συγχώνευση του ΟΠΕ και του «Invest in Greece».

Οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ειδικώς ο Γ. Σταθάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ και η Νίκη Φούντα από την ΔΗΜΑΡ που πρόσφεραν ψήφο ανοχής) σε γενικές γραμμές δεν εμφανίστηκαν αρνητικοί στην δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας και την προσέλκυση επενδύσεων, ωστόσο εξέφρασαν επιφυλάξεις υποστηρίζοντας ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης έχει αποσπασματικό χαρακτήρα, αποτελεί αυτοσχεδιασμό και επανάληψη αρνητικών πρακτικών ενώ δεν αρκεί για να δημιουργηθεί ένα νέο τοπίο εξωστρέφειας στη χώρα.

Απαντώντας ο Κωστής Χατζηδάκης απέρριψε τις ενστάσεις αυτές τονίζοντας πως η κυβερνητική αυτή πολιτική εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική για την εξωστρέφεια, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, εξήγησε ότι η πρακτική αυτή ακολουθείται στις περισσότερες χώρες, όπως η Βρετανία, η Αυστρία, η Ολλανδία με εξαιρετικά αποτελέσματα ενώ υπήρξε συνεργασία με ομάδα Ολλανδών ειδικών οι προτάσεις των οποίων λήφθηκαν υπόψη.

«Κανένας νόμος δεν φτάνει από μόνος του. Μη ψηφίζοντας όμως αυτό τον νόμο θα λέγαμε ξεκάθαρα ότι θέλουμε να διαιωνίσουμε τη μετριότητα. Γιατί δίνουμε μια ευκαιρία στην καινοτομία, στην προσαρμογή στα ευρωπαϊκά δεδομένα και βεβαίως θα κριθούμε στην πράξη», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης καλώντας τα κόμματα να μην αντιμετωπίζουν μικρόψυχα αυτό το εγχείρημα.

Αναφερόμενος στις τροπολογίες οι οποίος αναμένεται να ψηφιστούν την Πέμπτη ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι με την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού του «υπόλογου» δίδεται ένα ισχυρό πλήγμα στην γραφειοκρατία ενώ με τις ρυθμίσεις στον επενδυτικό νόμο διευκολύνονται οι επενδυτές και αμβλύνονται τα προβλήματα της ρευστότητας.

Εμπορικές μισθώσεις

Υποστηρίζοντας την τροπολογία για τις επαγγελματικές μισθώσεις στην οποία προβλέπεται η τριετία ως ελάχιστη διάρκεια για τις καινούργιες μισθώσεις ενώ διατηρείται η προστασία στις υφιστάμενες, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι αποτελεί δίκαιη λύση.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι έγινε εκτενής συζήτηση επί μήνες τόσο με τους ιδιοκτήτες όσο και με τους μισθωτές για να προσθέσει πως το τοπίο δεν έχει να κάνει σε τίποτε με το τοπίο πριν από τρία χρόνια (υπάρχουν πολλά ξενοίκιαστα μαγαζιά και η θέση των ιδιοκτητών έχει επιβαρυνθεί κατά πολύ) κι ως εκ τούτου θα έπρεπε να βρεθεί μια δίκαιη λύση.

«Δεν οδηγούμαστε σε εξώσεις σε σχέση με τις υφιστάμενες. Διορθώνουμε απλώς αδικίες εις βάρος της μιας πλευράς. Για τις καινούργιες μισθώσεις προβλέπουμε μίνιμουμ χρόνο τριετίας.

Υπάρχει επιβάρυνση των επαγγελματιών λόγω της κρίσης αλλά και των ιδιοκτητών λόγω των φόρων» διευκρίνισε ο αρμόδιος υπουργός.

Καταλήγοντας μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι οι ρυθμίσεις θα μπορούσε να είναι κοινός παρονομαστής για όλους και να αποτελέσουν σημαντική αλλαγή ένα καινούργιο ξεκίνημα για την αγορά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

SHARE: