Χωρίς τον Τσίπρα η εκδήλωση της Βουλής για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Χωρίς τον Τσίπρα η εκδήλωση της Βουλής για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ο Ν. Βούτσης διευκρίνισε στη Γεννηματά ότι ο Τσίπρας δεν είχε αναλάβει πρωτοβουλία για εκδήλωση με αφορμή τα 20 χρόνια από το θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Θα εξετασθεί το αίτημα Γεννηματά για ειδική συνεδρίαση της Βουλής

Η επέτειος των 20 χρόνων από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου στις 23 Ιουνίου προκαλεί αναταράξεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Μετά τη διαρροή πληροφοριών περί εκδήλωσης της Βουλής των Ελλήνων για τα 20 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, με τις ευλογίες του ΣΥΡΙΖΑ και την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που ζήτησε να προηγηθεί ειδική συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Βουλής Νικος Βούτσης τηλεφώνησε σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη στη Φώφη Γεννηματά και της διευκρίνισε ότι:

Ουδέποτε ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναλάβει πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή εκδήλωσης για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η πρωτοβουλία ήταν του Ιδρύματος της Βουλής και σε αυτή δε θα παραστεί ο πρωθυπουργός.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης στην κ.Γεννηματά ότι θα καταθέσει στη διάσκεψη των προέδρων την πρόταση της γιε ειδική συνεδρίαση του Κοινοβουλίου.

Η πληροφορία πως η Βουλή των Ελλήνων ετοίμαζε εκδήλωση για τα 20 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, με τις ευλογίες του ΣΥΡΙΖΑ και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ερμηνεύθηκε ως ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο της προσπάθειας του κυβερνώντος κόμματος να αποτελέσει εκείνο τον εκφραστή του χώρου της κεντροαριστεράς.

Σύμφωνα με το αρχικό ρεπορτάζ, ο κ.Βούτσης είχε τηλεφωνήσει προ ημερών στην κ.Γεννηματά και ζήτησε βοήθεια με αρχειακό υλικό, την οποία ανέλαβε να δώσει ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ “Ανδρέας Παπανδρέου”, Κώστας Σκανδαλίδης.

Το γεγονός αυτό πάντως φαίνεται να προκάλεσε ενόχληση στο ΠΑΣΟΚ, που βλέπει το ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίζει βήμα- βήμα τη σοσιαλδημοκρατία, έχοντας επαφές με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και παρουσιάζοντας εαυτόν ως το κόμμα που εκφράζει το αντιδεξιό ακροατήριο (την ερχόμενη Παρασκευή εξάλλου ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Ρώμη για τη Σύνοδο Ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος), αλλά και καθώς η Χαριλάου Τρικούπη δέχεται πιέσεις από το Μαξίμου αλλά και από ευρωπαϊκά αδελφά κόμματα για συμμετοχή στην κυβέρνηση.

Η εκδήλωση για τον Ανδρέα Παπανδρέου πυροδότησε μάλιστα τις φήμες που θέλουν σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό να συμμετέχουν στην κυβέρνηση πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία φέρεται έχουσα ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το ΣΥΡΙΖΑ.

Από το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας προχωρά σε τέτοιες κινήσεις βλέποντας στις δημοσκοπήσεις άνοδο του ΠΑΣΟΚ και θέλοντας να προλάβει τυχόν απώλειες ψηφοφόρων του.

Έτσι σε μία προσπάθεια να ακυρώσει τους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ, η κ.Γεννηματά ζήτησε χθες με επιστολή της προς τον κ.Βούτση, ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων για να αποτίσει φόρο τιμής στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Η κ.Γεννηματά χαρακτήρισε στην επιστολή της θετική την πρωτοβουλία του κ. Βούτση για την οργάνωση εκδήλωσης μνήμης στις 23 Ιουνίου για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου.

Χαρακτήρισε όμως επίσης αυτονόητο, της εκδήλωσης να προηγηθεί ειδική συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, στην οποία θα πρέπει να κληθούν να μιλήσουν αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων και της Κυβέρνησης και στη συνέχεια να γίνουν τα εγκαίνια της σχετικής έκθεσης που διοργανώνει η Βουλή. Αυτό το αίτημα θα εξετάσει πλέον η διάσκεψη των προέδρων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα