Χρυσοχοΐδης στο ΕΚ: Έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης το προσφυγικό στα νησιά

Χρυσοχοΐδης στο ΕΚ: Έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης το προσφυγικό στα νησιά
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης Eurokinissi

Για τις διαδικασίες ασύλου στην χώρα και την πρόσβαση στη δημόσια υγεία ενημέρωσε το Ευρωκοινοβούλιο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Τις δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη βελτίωση των διαδικασιών παροχής ασύλου σε πρόσφυγες και μετανάστες υπερασπίστηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Ειδικότερα, σχετικά με την πρόσβαση στη δημόσια υγεία, ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι στα νησιά εμβολιάζονται όλα τα παιδιά ενώ επίσης, όλοι οι αιτούντες ασύλο και αυτοί στους οποίους έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με θετικό ή αρνητικό τρόπο έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ. Επιπλέον, σημείωσε ότι ο νέος νόμος περιλαμβάνει υποχρεωτική εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά των αιτούντων άσυλο.

Για την κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι σε όλες τις χώρες η μεταναστευτική πολιτική εντάσσεται στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Κληθείς, επίσης, να σχολιάσει τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, επισήμανε ότι ζητούμενο είναι να συνεχιστεί η εφαρμογή της, καθώς, όπως είπε, ενώ η Τουρκία έχει αναλάβει την υποχρέωση να προστατεύσει τα σύνορά της φαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό έχει αλλάξει στάση, ενώ συμπλήρωσε: «Το πρόβλημα στα νησιά είναι εκρηκτικό. Έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης» προσθέτοντας ότι ακόμα και αν ο μηχανισμός ολόκληρης της ΕΕ είχε κινητοποιηθεί «δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί αυτό το τσουνάμι ανθρώπων».

Ως εκ τούτου, εξήγησε, είναι αναγκαία η διασφάλιση «των συνθηκών και των προϋποθέσεων» που θα το επιτρέψουν, δηλαδή από τη μια η στήριξη από την ΕΕ των προσφύγων που μένουν στην Τουρκία και από την άλλη η προστασία των συνόρων από την Τουρκία.

Απαντώντας σε κριτική κάποιων ευρωβουλευτών ότι η κυβέρνηση δεν άφησε περιθώριο πραγματικής διαβούλευσης προτού ψηφίσει το νέο νόμο για το άσυλο, ο υπουργός σημείωσε ότι σε έξι μέρες, κατατέθηκαν 332 σχόλια, η πλειονότητα των οποίων -και κυρίως οι προτάσεις των διεθνών οργανισμών- έγιναν δεκτά.

Τόνισε, δε, ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, καθώς με τις σημερινές συνθήκες δεν γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και δεν είναι εφικτή η παροχή προστασίας.

Επιπλέον, σημείωσε, ότι μέχρι το τέλος του έτους στόχος της κυβέρνησης είναι να μεταφερθεί στην ενδοχώρα, «σε ασφαλείς δομές, ξενοδοχεία, διαμερίσματα» το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων που βρίσκονται στα νησιά, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν και οι εκεί εγκαταστάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, προτεραιότητα δίνεται στους ευάλωτους πολίτες, δηλαδή σε οικογένειες με παιδιά.

Κλείνοντας, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι το «μεγάλο ζητούμενο» για την κυβέρνηση είναι η «ένταξη και η ενσωμάτωση» των προσφύγων, δηλαδή η εκπαίδευση των παιδιών και η απασχόληση των γονέων, η διασφάλιση «των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών τους».

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ: Ομολογία καταστροφικής κυβερνητικής ανεπάρκειας

“Η ομολογία του κ. Χρυσοχοΐδη ότι «η κατάσταση στα νησιά είναι πέρα από κάθε διαχείριση» αποτελεί μία ακόμη κυνική επιβεβαίωση της καταστροφικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στη διαχείριση του προσφυγικού” απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην ανακοίνωσή του μάλιστα πρόσθεσε: “Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να διαχειριστεί ένα σύνθετο ζήτημα με όρους ανθρωπιάς αλλά και αποτελεσματικότητας, ακόμα και όταν οι ροές ήταν πολλαπλάσιες των σημερινών.  Γεγονός που ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε αναγνωρίσει όταν επισκέφθηκε τη Μόρια και τόνισε τη «θετική εντύπωση από την πληρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες της χώρας το προσφυγικό».

Μετά από τέσσερις μήνες χαρακτηριστικής αδράνειας, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι οι ροές οφείλονται σε γεωπολιτικούς λόγους. Βρίσκεται όμως πλέον αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα της ξενοφοβικής της ρητορείας, με την οποία υποδαύλισε  τις αντιδράσεις που βλέπουμε σήμερα από  ακραίους κύκλους αλλά και από δικούς της δημάρχους.

Η  Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνδράμει συνολικά και συλλογικά απέναντι στις πολιτικές των κλειστών συνόρων που προωθούν οι ομογάλακτοι της ΝΔ. Ωστόσο η Κυβέρνηση, με την κραυγαλέα κατάργηση βασικών κανόνων του προσφυγικού δικαίου, οδηγεί τη χώρα στη διεθνή απομόνωση, έχοντας ήδη προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις διεθνών οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα” και κατέληξε σημειώνοντας: “Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ακολούθησε έναν άλλο δρόμο: της διεθνοποίησης του ζητήματος, του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο, της υποδοχής και εγκατάστασης των προσφύγων με σχέδιο. Η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και οι αξίες του ανθρωπισμού είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη διαχείριση ενός τόσο σύνθετου ζητήματος”.

Υπ.Προ.Πο. σε ΣΥΡΙΖΑ: Πάλι δεν κατάλαβαν, πάλι είναι αλλού

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση για το μεταναστευτικό με αφορμή την παρουσία και ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα την απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο απαντά στην αξιωματική αντιπολίτευση ως εξής:

«Στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ θίγει 3 σημεία που για κακή του τύχη τα απαντά με δική του ανακοίνωση για το ίδιο θέμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ για καταστροφική ανεπάρκεια διαχείρισης που τάχα «ομολόγησε» ο υπουργός. Το κοινοβούλιο αναφέρει πως «οι περισσότεροι βουλευτές επαίνεσαν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αρχές της Ελλάδας».

Αναφέρεται μετά ο ΣΥΡΙΖΑ σε κραυγαλέα κατάργηση βασικών κανόνων του προσφυγικού δικαίου, βάσει των οποίων η χώρα οδηγείται σε διεθνή απομόνωση. Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αναφέρει πως οι βουλευτές «κατέκριναν το έλλειμα αλληλεγγύης από τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ». Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί πως σήμερα ο αρμόδιος Γάλλος υπουργός ανακοίνωσε 20 νέα μέτρα για το άσυλο, που στηρίζονται σε δύο άξονες: αυστηροποίηση και ανθρωπισμό. Αυτολεξεί ότι αναφέρεται και στον ελληνικό νόμο. Μεταξύ των μέτρων η παροχή ασφαλιστικής κάλυψης όχι με την είσοδο στη χώρα αλλά τρεις μήνες μετά και για ειδικές εξετάσεις 9 μήνες μετά. Όπως χαρακτηριστικά είπε το σύστημα ασύλου χρησιμοποιήθηκε για ιατρικό τουρισμό σε πολλές περιπτώσεις. Καμία αναφορά λοιπόν από το κοινοβούλιο για θέματα δικαίου, παράλληλος με την Ελλάδα δρόμος στην πολιτική ασύλου από την Γαλλία.

Στο τελευταίο σημείο ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοθαυμάζεται για το δικό του έργο στο προσφυγικό εξηγώντας πως διεθνοποίησε το θέμα και με πόση επάρκεια το διαχειρίστηκε. Η επάρκεια δεν σχολιάζεται, ξεχειλίζει στα στρατόπεδα και στα νησιά. Όσο για την διεθνοποίηση πάλι το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αναφέρει πως οι βουλευτές «τόνισαν τις φρικτές συνθήκες στις οποίες διαβιούν χιλιάδες αιτούντες άσυλο στα νησιά της Ελλάδας. Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν τον υπερπληθυσμό στις εγκαταστάσεις, την έλλειψη βασικής περίθαλψης και την απουσία μέτρων προστασίας των πιο ευάλωτων ομάδων, μεταξύ άλλων προβλημάτων.». Η καταγγελία των βουλευτών για την ντροπή της Μόριας και της Σάμου είναι αυταπόδεικτα η πιο τρανταχτή διεθνοποίηση.

Ο Υπουργός με την ομιλία του πέτυχε αυτή την αντίδραση του κοινοβουλίου. Δηλαδή προκάλεσε μια ανακοίνωση που επιβεβαιώνει τις Ελληνικές θέσεις για Ευρωπαϊκή, αλληλεγγύη και διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, μια ανακοίνωση που προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη στην δραματική κατάσταση των νησιών του Αιγαίου.

Οι Ευρωβουλευτές με την ανακοίνωσή τους ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Υπουργού. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι δεν κατάλαβε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάλι αλλού, εξακολουθεί στον μοναχικό δρόμο ενός παράλληλου σύμπαντος, όπου όποιος διαμαρτύρεται είναι ρατσιστής, όπου το δίκαιο παραβιάζεται-και στην Γαλλία προφανώς-, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει, καταγγέλλει συλλήβδην, αδιάκριτα και ασταμάτητα.

Ευτυχώς η πολιτική δεν καθορίζεται πια, η Ελλάδα δεν κυβερνάται πλέον από τον επαρκή ΣΥΡΙΖΑ».

ΚΙΝΑΛ: Σηκώνουν τα χέρια ψηλά

Αυστηρή κριτική στη κυβέρνηση για η πολιτική της στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, άσκησε το Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, στις Βρυξέλλες.

«Την ώρα που τα νησιά μας και όλη η Ελληνική κοινωνία εκπέμπουν SOS, ο αρμόδιος υπουργός της Ελλάδας επιλέγει να «σηκώσει τα χέρια ψηλά», αναφέρει σχόλιο του γραφείου τύπου του κόμματος.

Το Κίνημα Αλλαγής στο σχόλιό του επισημαίνει πως «ενώ ομολογεί ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ότι «η κατάσταση στα νησιά δεν είναι διαχειρίσιμη», επιμένει στην ίδια αδιέξοδη πολιτική, στην εφαρμογή της Κοινής δήλωσης «Ε.Ε. – Τουρκίας» ως είναι, επιμένει να μην δίνει ευρωπαϊκή διάσταση στο θέμα».

Καταλογίζει στη κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό ότι δεν ζητά νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και περιορίζεται σε δήθεν «μέτρα» που δεν λύνουν το πρόβλημα.

«Ο αρμόδιος υπουργός δεν ομολόγησε μόνο την ανικανότητα και ανεπάρκεια της Κυβέρνησης, αλλά το χειρότερο παραδέχτηκε την αδυναμία της να ορθώσει ανάστημα, να διεκδικήσει από την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της. Συνεχίζουν αμετανόητοι την πολιτική που καταδικάζει την Ελλάδα», υποστηρίζει το ΚΙΝΑΛ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα