Χρυσοχοΐδης στο Συνέδριο της UEFA: "Οι Κυριακές πρέπει να γίνουν Τετάρτες στο ελληνικό ποδόσφαιρο"

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Τους στόχους της Πολιτείας για τα θέματα ασφαλείας στους ποδοσφαιρικούς αγώνες, εξέφρασε μέσω της ομιλίας του στο 18ο Συνέδριο της UEFA, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων της σημερινής κυβέρνησης έθεσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, την αντιμετώπιση της βίας και της εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, μιλώντας στο 18ο Συνέδριο της UEFA για θέματα ασφαλείας στους ποδοσφαιρικούς αγώνες που λαμβάνει χώρα στην Αθήνα.

«Σε αυτό το πλαίσιο», όπως είπε χαρακτηριστικά, «εντάσσεται και η προσπάθεια μας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της αθλητικής βίας και τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των αθλητικών διοργανώσεων. Επιδιώκουμε να καταστήσουμε τα γήπεδα ποδοσφαίρου κι εν γένει τις αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας απολύτως ασφαλείς για όλους τους πολίτες και τις οικογένειες τους».

ADVERTISING

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Υπουργός τόνισε πως ο ρόλος του κράτους και της Αστυνομίας είναι να εφαρμόζουν πιστά το νόμο και να επιτελούν με αποτελεσματικότητα το έργο τους. Το ίδιο όμως χρειάζεται να κάνουν και όλοι οι φορείς του ποδοσφαίρου, από την UEFA και την ΕΠΟ έως τους συλλόγους, όπως τόνισε και «χρειάζεται η συνεργασία όλων προκειμένου να εξορίσουμε οριστικά και αμετάκλητα τη βία από τα γήπεδα. Πρόκειται για ένα στόχο απολύτως εφικτό».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν παρέλειψε να σημειώσει πως «είναι χαρακτηριστικό ότι στους αγώνες που δίνουν οι ελληνικές ομάδες στο Champions League και του Εuropa League, δεν εκδηλώνονται βίαια επεισόδια. Αντίθετα στους αγώνες που δίνουν οι ίδιες ομάδες στις ελληνικές διοργανώσεις εκδηλώνονται συχνά βίαια επεισόδια».

«Οι ίδιοι φίλαθλοι και οι ίδιοι οπαδοί - όχι στο σύνολό τους βεβαίως - επιδεικνύουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες συμπεριφορές. Σέβονται τους νόμους και τους κανόνες στην Ευρώπη. Τους ξεχνούν στην Ελλάδα. Σέβονται τους νόμους και τους κανόνες τις Τετάρτες. Τους ξεχνούν τις Κυριακές. Πρόκειται για ένα παράδοξο που δεν παρατηρείται στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Στα πρωταθλήματα των οποίων θέλουμε να μοιάσει και το δικό μας», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρατήρησε πως πρόκειται για ένα παράδοξο που χρήζει ερμηνείας και στην προσπάθειά του να το εξηγήσει, ανέφερε πως η απάντηση σχετίζεται με την αποτελεσματικότητα των θεσμών και την πιστή εφαρμογή του νόμου.

«Τόσο οι Έλληνες φίλαθλοι και οπαδοί που παρακολουθούν από κοντά τους ευρωπαϊκούς αγώνες των ομάδων τους, όσοι και οι ίδιοι οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι γνωρίζουν ότι θα έχουν συνέπειες αν παραβούν τους κανονισμούς της UEFA και προκαλέσουν επεισόδια.

Αντίθετα στις ελληνικές διοργανώσεις δεν υπάρχει η αντίστοιχη βεβαιότητα για την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου.

Με άλλα λόγια δεν είναι το θεσμικό πλαίσιο που λείπει. Είναι η τήρησή του. Οι νόμοι όταν εφαρμόζονται διαμορφώνουν νοοτροπίες.

Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει. Οι αγώνες των ομάδων στις ελληνικές διοργανώσεις πρέπει να διεξάγονται με τους ίδιους όρους που διεξάγονται οι αγώνες των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Για να το πω σχηματικά: οι Κυριακές πρέπει να γίνουν Τετάρτες».

«Πρωτάθλημα θα έχουμε όταν δεν θα υπάρχει αστυνομία στο γήπεδο»

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία ιδιαιτερότητα. Είναι μια κανονική, δημοκρατική χώρα. Άρα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την παράταση της σημερινής κατάστασης.

«Πεποίθησή μου είναι ότι τo κράτος και η Αστυνομία μπορούν και πρέπει να επιτελέσουν το έργο τους διασφαλίζοντας την πιστή εφαρμογή του νόμου.

Δεν αρκούν όμως. Χρειάζεται και οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς του ποδοσφαίρου να επιδείξουν την ανάλογη αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα για την πίστη τήρηση των κανονισμών.

Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσω και τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους. Διότι στόχος μας δεν είναι μόνο να επιστρέψουν οι οικογένειες στα γήπεδα. Δεν είναι μόνο να επιτραπεί κάποια στιγμή η μετακίνηση φιλάθλων χωρίς περιορισμούς.

Απώτερος στόχος μας είναι η παρουσία της Αστυνομίας στα γήπεδα να καταστεί σταδιακά περιττή και η ευθύνη για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των αγώνων να ανατεθεί στους συλλόγους και τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς του ποδοσφαίρου» και ολοκληρώνοντας τόνισε πως «πρωτάθλημα θα έχουμε όταν δεν θα υπάρχει αστυνομία στο γήπεδο. Αλλά θα υπάρχουν φίλαθλοι και των δύο ομάδων».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
SHARE:

24Media Network