Δεν αποσύρεται η διάταξη για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια παρά τις αντιδράσεις μερίδας βουλευτών

Δεν αποσύρεται η διάταξη για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια παρά τις αντιδράσεις μερίδας βουλευτών
Φωτογραφία αρχείου Nikos Libertas / SOOC

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταφέρθηκαν εναντίον όσων ζητούν απόσυρση της διάταξης. Παραμένει -προς το παρόν- η διάταξη Τι αναφέρει η επιστολή των διαφωνούντων βουλευτών

Διαστάσεις εσωκομματικής σύγκρουσης απειλεί να εκλάβει το ζήτημα της αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης καθώς σειρά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν σήμερα σε υψηλούς τόνους στους συναδέλφους του οι οποίοι πιέζουν την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό να αποσύρει την επίμαχη ρύθμιση.

Η μάλλον ασυνήθιστη αντιπαράθεση ξέσπασε στο πλαίσιο διευρυμένης συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών τομέων του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου που κατέθεσε το νομοσχέδιο για το εκσυγχρονισμό του θεσμού της αναδοχής και της υιοθεσίας. Σειρά βουλευτών και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησαν σε έντονο ύφος τους διαφωνούντες που ζητούν απόσυρση της διάταξης ότι ουσιαστικά υπονομεύουν τις ιδρυτικές αρχές του κόμματος. Ενός κόμματος που προστατεύει απολύτως το δικαίωμα  στον αυτοπροσδιορισμό σε σχέση με τη σεξουαλικότητα και την επιλογή φύλου, όπως και τη θεσμοθέτηση πολιτικού γάμου ομοφύλων με πλήρη και ίσα δικαιώματα. 

Τους θύμισαν εξάλλου την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ του 2017 η οποία καλεί την κυβέρνηση «να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου των ομοφύλων και στο δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στην τεκνοθεσία». Ανάμεσα στους βουλευτές και στα στελέχη που αντέδρασαν, συγκαταλέγονται σύμφωνα με πληροφορίες η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Σπύρος Λάππας, ο Παναγιώτης Λάμπρου και άλλοι. Την ανακολουθία των βουλευτών που ζητούν απόσυρση τη διάταξης ανάδειξε και η Αννέτα Καβαδία με αναρτήσεις της στα social media.

Οι αντιδρώντες βουλευτές επέμειναν όμως στο αίτημα απόσυρσης της διάταξης, κάτι που τουλάχιστον προς το παρόν δεν έκανε δεκτό η Θεανώ Φωτίου. Μάλιστα η βουλευτής Γεωργία Γεννιά, που αντιδρούσε στο παρελθόν και στη διερεύνηση των δικαιωμάτων των διεμφυλικών, απέστειλε επιστολή με την οποία αιτιολόγησε το αίτημά της να εξαιρεθούν τα ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης από το δικαιώμα να γίνονται ανάδοχοι γονείς. Στην επιστολή την οποία συνυπογράφουν οι βουλευτές Γιώργος Ντζιμάνης και Ιωάννης Καραγιάννης, η κυρία Γεννιά υποστηρίζει ότι «καμία αλλαγή δεν πρέπει και δεν μπορεί να επέλθει χωρίς τη ζύμωση και τη συμμετοχή της κοινωνίας» και ισχυρίζεται ότι «η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας είναι αντίθετη». «Γιατί επιδιώκουμε να πάμε κόντρα; Ειδικά αυτή τη στιγμή;» διερωτάται η κυρία Γεννιά. Σε αντίστοιχη γραμμή σκέψης με τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη η κυρία Γεννιά υποστηρίζει στην επιστολή της ότι η ελληνική κοινωνία «δεν είναι ακόμη έτοιμη να αποδεχτεί την τεκνοθεσία από ομόφυλα άτομα» και σημειώνει ότι η ρύθμιση για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια «σαφέστατα ανοίγει το δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση». Προειδοποιεί δε ότι τα παιδιά που θα μεγαλώνουν με ανάδοχους ομόφυλους γονείς θα αντιμετωπίσουν τον πιθανό «χλευασμό και τον εκφοβισμό μιας κοινωνίας ανέτοιμης να αποδειχτεί αυτό τον θεσμό». Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή της κυρίας Γεννιά.

Το νομοσχέδιο για την αναδοχή και την υιοθεσία εισάγεται αύριο το μεσημέρι προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελική απόφαση για το θέμα που κλυδωνίζει τον ΣΥΡΙΖΑ θα παραπεμφθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

https://www.news247.gr/download/8453//351000/Scan 24 Απρ 2018, 18.26.pdf

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα