Δεν είναι περίοδος για exits, δηλώνει ο Τσίπρας με στήριξη Τουσκ

Δεν είναι περίοδος για exits, δηλώνει ο Τσίπρας με στήριξη Τουσκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συζήτησε με τον πρωθυπουργό εν όψει της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό και τη νέα συμφωνία της ΕΕ με τη Μ.Βρετανία

Μηνύματα για το προσφυγικό και την αξιολόγηση έστειλαν μετά τη συνάντηση τους, με κύριο επίσημο θέμα τη νέα συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Μ.Βρετανία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

“Και στο ζήτημα του Ηνωμένου Βασιλείου όπως και στο προσφυγικό, πρέπει να απαντήσουμε στις προκλήσεις με ενότητα. Δεν είναι περίοδος για εξόδους, για exits, είναι περίοδος για να ενώσουμε δυνάμεις”, δήλωσε ο κ.Τσίπρας εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, κατά την οποία η χώρα μας αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με νέες πιέσεις κυρίως χωρών- μελών της ανατολικής Ευρώπης για κλείσιμο των συνόρων, αλλά με σύμμαχο πλέον το Βερολίνο, που διαμήνυσε στις χωρες της ομάδας του Βίσενγκραντ ότι η Γερμανία διαφωνεί με έξωση ενός κράτους μέλους από τη Σένγκεν.

Στήριξη στην Ελλάδα ως προς το ζήτημα αυτό προσέφερε ξεκάθαρα και ο κ.Τουσκ εκφράζοντας την άποψη ότι “’Ένας αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν είναι λύση”, καθώς όπως επισήμανε “Το να εξαιρεθεί η Ελλάδα από τη Σένγκεν δεν τερματίζει τον πόλεμο στη Συρία, δεν τερματίζει το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι ελκυστική για τους πρόσφυγες”.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγνώρισε μάλιστα τις προσπάθειες της Ελλάδας στην οικονομική διάσταση του ζητήματος και δήλωσε ότι μετά τη συζήτηση που είχε σήμερα με τον κ.Τσίπρα είναι πιο αισιόδοξος και για την αξιολόγηση.

Τσίπρας: Αυτή η αντιμετώπιση θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αντιμετώπιση του προσφυγικού από την Ελλάδα με ανθρωπισμό και σεβασμό στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, αλλά και στις ευρωπαϊκές αξίες. Όπως είπε, τόνισε στον κ.Τουσκ την σημασία εντατικοποίησης των προσπαθειών για εύρεση λύσης στη Συρία, με ειρήνη, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τερματισμό κάθε επίθεσης σε άμαχους και παροχή βοήθειας στους Σύριους πολίτες.

“Συμφωνήσαμε ότι είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί η πρόοδος της εφαρμογής του συνόλου των αποφάσεων για κάθε στάδιο διαχείρισης των προσφυγικών ροών”, σημείωσε ο κ.Τσίπρας, αναφέροντας σχετικά:

Τη στήριξη Λιβάνου και Ιορδανίας για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ- Τουρκίας για τη μείωση ροών από την Τουρκία

Τις επιχειρήσεις κατά των διακινητών

Την επανεγκατάσταση από Τουρκία στην Ευρώπη

Την σημασία του “να μη συνηθίσουμε στην ιδέα ότι καθημερινά θα μαθαίνουμε για ναυάγια και για ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου”, όπως χαρακτηριστικά είπε

Την ενίσχυση της Frontex και την άμεση ενίσχυση των κρατών της βαλκανικής οδού με εξοπλισμό

Την αναβάθμιση των διαδικασιών ταυτοποίησης και καταγραφής στην Ελλάδα

Την επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής των μεταναστών σε χώρες προέλευσης και επανεισδοχής στην Τουρκία

Τη μετεγκατάσταση προσφύγων στην Ευρώπη από έναν αξιόπιστο μόνιμο μηχανισμό

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόφαση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με κεντρικό σκοπό όπως σημείωσε την υποβοήθηση των τουρκικών αρχών στον εντοπισμό των διακινητών στις ακτές της Τουρκίας και τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας με τη Frontex και την επιχείρηση Ποσειδών στο πλαίσιο αυτό, για τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ο κ.Τσίπρας υπογράμμισε στον κ.Τουσκ ότι: “Την ώρα που η Ευρώπη έχει απέναντι της σημαντικές προκλήσεις, εντός της Ευρώπης υπάρχουν δύο αντιλήψεις για το μέλλον της: Η μία είναι η φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση, ανεξαρτήτως των σημαντικών διαφορών για οικονομία και την πολιτική ιδεολογία και από την άλλη μία αντίληψη αντι ευρωπαϊκή που θεωρεί ότι τα προβλήματα μπορεί να τα λύνει καθένας μόνος του ή ότι αφορούν αυτούς που τα αντιμετωπίζουν, αρκεί να μην είναι στη δικιά μας αυλή” και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα ανήκει στην πρώτη “οικογένεια”, καθώς η κυβέρνηση έχει δώσει μεγάλο αγώνα στην κατεύθυνση περισσότερης συνυπευθυνότητας.

Αναφέρθηκε ευθέως στις χώρες που προβάλλουν στο προσφυγικό την αντίληψη ότι χρειάζεται λιγότερη Ευρώπη και δε διστάζουν να επιτίθενται και στην Ελλάδα προτείνοντας κλείσιμο συνόρων και τείχη ανάμεσα σε ευρωπαϊκές χώρες. “Αυτή η αντιμετώπιση θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο. Οι κοινές προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν παρά με συντονισμένες δράσεις και επιμερισμό υπευθυνότητας και οχι με μία προσπάθεια απόδοσης ευθυνών, με ένα blame game”.

Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανακοίνωση νωρίτερα από τα συναρμόδια υπουργεία ‘Αμυνας και Μεταναστευτικής Πολιτικής της ολοκλήρωσης των κέντρων υποδοχής στα νησιά και μετεγκατάστασης στην ενδοχώρα.

Η συζήτηση Τσίπρα- Τουσκ περιείχε και το κεντρικό θέμα της Συνόδου που είναι οι σχέσεις ΕΕ- Ηνωμένου Βασιλείου. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη βούληση της Ελλάδας να συμβάλλει με καλή πίστη στην επίτευξη ισόρροπου συμβιβασμού που θα ικανοποιεί τις βρετανικές επιδιώξεις διαφυλάσσοντας όμως το κεκτημένο της Ευρώπης.

Δήλωσε επίσης ότι κατανοεί το δικαίωμα του βρετανικού λαού να αποφασίσει με δημοψήφισμα για την παραμονή του στην ΕΕ.

Τουσκ: Μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς οι ελπίδες για λύση στη Συρία μικραίνουν

Από την πλευρά του ο κ.Τουσκ, ο οποιος αυτή την εβδομάδα έχει συναντήσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (επισκέφθηκε ήδη το Παρίσι και το Βουκουρέστι) εν όψει της Συνόδου Κορυφής στην ατζέντα της οποίας θα βρεθουν το προσφυγικό και η συμμετοχή της Μ.Βρετανίας στην Ευρώπη, σχολίασε ότι οι απόψεις του συνέκλιναν με αυτές του πρωθυπουργού σε πολλά ζητήματα.

‘Οσον αφορά στο θέμα του Ηνωμένου Βασιλείου, τόνισε ότι αναζητούμε τη μία λύση ώστε το Λονδινο να δώσει τις απαντήσεις που θέλει στους ψηφοφόρους του χωρίς να πάμε πίσω στις ευρωπαϊκές αξίες.

Σημείωσε ότι η προσφυγική κρίση τεστάρει τα όρια των αντοχών της Ευρώπης και αναφέρθηκε στην υποψηφιότητα των κατοίκων των ελληνικών νησιών για νόμπελ ειρήνης για τη βοήθεια που προσφέρουν στους πρόσφυγες.

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δε θα ήταν λύση, αλλά αυτό που πρέπει να κάνει η Ευρώπη είναι να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα με περισσότερη στήριξη από τους εταίρους στην Ελλάδα.

Προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συνεχιστουν οι συζητήσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με έμφαση και στο πως η ΕΕ θα συμφωνήσει με την Τουρκία για το πως θα προχωρήσει.

Ο κ.Τούσκ πάντως εμφανιστηκε απαισιόδοξος για την εύρεση λύσης στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι ενώ είναι όλοι έτοιμοι να συζητήσουν, μετά τους ρωσικους βομβαρδισμούς οι ελπίδες μικραίνουν, το καθεστώς εκεί ενισχύεται και η Ευρώπη κατακλύζεται με νέα κύματα προσφύγων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα