Σαμαράς: “Καμία συναίνεση”

Σαμαράς: “Καμία συναίνεση”
ΑΘΗΝΑ-Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου (α) συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά (δ).(EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Καμία συναίνεση στην "λανθασμένη συνταγή" του Μνημονίου δεν έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Παπανδρέου - Αλέξη Τσίπρα. "Να φύγει ο Παπανδρέου", ζήτησε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Συναίνεση με όρους από Καρατζαφέρη και Μπακογιάννη. "Οχι" από τον Φ. Κουβέλη (Vids)

Συνάντηση με τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σήμερα Τρίτη ο Γιώργος Παπανδρέου, με ζητούμενο τη συναίνεση της αντιπολίτευσης για τη διαμόρφωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, το περιεχόμενό του και πώς τελικά αυτό θα εγκριθεί.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς (πλην της Αλέκα Παπαρήγα, που έχει απορρίψει την πρόταση του πρωθυπουργού), με ζητούμενο την πλήρη συμφωνία στα νέα οικονομικά μέτρα.

Αργότερα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους Αλεξη Τσίπρα, Ντόρα Μπακογιάννη και Φώτη Κουβέλη.

Σαμαράς: “Τέτοια συναίνεση δεν δίνω”

Την άρνηση του να προσφέρει συναίνεση στην κυβέρνηση διατύπωσε απερίφραστα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος και άνοιξε τον κύκλο των πολιτικών συναντήσεων.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε:

“Στην αποδεδειγμένα λάθος συνταγή του μνημονίου δεν πρόκειται να συμφωνήσω”, δήλωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση υποβάλλει τον λαό σε νέες θυσίες χωρίς καμία προοπτική αφού επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη.

Η κοινωνία απαιτεί συναίνεση για αλλαγή κατεύθυνσης και όχι συναίνεση κορυφής για να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στο ίδιο αδιέξοδο. “Τέτοια συναίνεση δεν δίνω” είπε ο κ. Σαμαράς.

Η κοινωνία αναζητεί συναίνεση για αλλαγή κατεύθυνσης. Με το Ζάππειο ΙΙ έδειξα το δρόμο της επανεκκίνησης. Επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος. Λίγα σωστά σε ένα συνολικό λάθος”, τόνισε ο Α. Σαμαράς.

Η συνάντηση διήρκεσε 50 λεπτά.

Ο κ. Παπανδρέου υποδεχόμενος τον κ. Σαμαρά του ευχήθηκε χρόνια πολλά για τα χθεσινά του γενέθλια (έκλεισε τα 60 χρόνια).

Και απευθυνόμενος στο προσωπικό του Μαξίμου, είπε “να κεράσουμε τον κ. Πρόεδρο, διότι χθες γιόρταζε, είχε τα γενέθλια του χτες”.

Ο κ. Σαμαράς, μάλλον αιφνιδιασμένος, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και δέχθηκε το κέρασμα.

Γ. Καρατζαφέρης: “Απαιτείται συνευθύνη”

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο αρχηγός του ΛΑ.Ο.Σ. δήλωσε:

“Άκουσα με προσοχή τον πρωθυπουργό, άκουσα όσα είχε να μου πει. Τον είδα αρκετά προετοιμασμένο. Μου εξήγησε προσωπικά τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ενώ μου είπε ότι έχει μελετήσει τις προτάσεις του ΛΑΟΣ”.

Ο ίδιος μου εξήγησε ποιες από τις προτάσεις του κόμματός μας μπορεί και είναι εφικτό να υλοποιήσει. Στη συνέχεια, τού έθεσα τις δικές μου προτάσεις. Και επεσήμανα ότι δεν απαιτείται αόριστη συναίνεση, αλλά απόλυτη και σαφής συνευθύνη. Και ο πρωθυπουργός δεν φάνηκε να απορρίπτει την πρότασή μου”.

Α. Τσίπρας: “Να φύγει ο Παπανδρέου”

Μετά το τέλος της συνάντησης με το Γιώργο Παπανδρέου, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να δώσει καμία συναίνεση στις επιλογές που επιβάλλει το Μνημόνιο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

“Δεν ήρθα για να συζητήσω με τον κ. Παπανδρέου τη λεηλασία της ελληνικής κοινωνίας. Ήρθα για να του πω ότι δεν πρέπει και δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε αυτό το έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού.

Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του με τις επιλογές του ενάμισι χρόνο τώρα έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια πρωτοφανή καταστροφή. Δεν έχει τη γενναιότητα να παραδεχθεί την αποτυχία, επιμένει σ’ αυτή την εγκληματική πολιτική, ψάχνει για συνένοχους και όχι για συναίνεση. Δεν μπορούμε να τη δώσουμε.

Και κατέληξε: “Το καλύτερο που έχει να κάνει ο Παπανδρέου είναι να φύγει. Αν μας ζητούν να ξεπουλήσουμε την Ακρόπολη, τότε το λόγο έχει ο ελληνικός λαός. Αυτός ο λαός χρειάζεται να ζει με αξιοπρέπεια. Και πιστεύουμε ότι οι νέοι άνθρωποι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της νεολαίας και στην Ισπανία και αλλού και θα διεκδικήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Αν αυτό που μας ζητάνε είναι να ξεπουλήσουμε μέχρι και την Ακρόπολη, τότε αρμόδιοι για να απαντήσουν είναι οι Έλληνες κι όχι ο κ. Παπανδρέου”.

Μπακογιάννη: “Κοινή διαπραγμάτευση με την Τρόικα”

Τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, την κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών και τη διαπραγμάτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων με την Τρόικα για την αλλαγή της φορολογικής πολιτικής, πρότεινε η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Πρόεδρος της Συμμαχίας δήλωσε ότι είχε αναλυτική συζήτηση με τον πρωθυπουργό για την οικονομία και την πορεία της χώρας, η οποία βρίσκεται, όπως είπε, στην πιο κρίσιμη φάση της.

Η κα Μπακογιάννη ανέφερε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία συναινεί στη μείωση του λειτουργικού κόστους του κράτους και δεν συμφωνεί με τα θέματα φορολογίας, διότι πιστεύει ότι μια διαφορετική φορολογική πολιτική που “δεν θα εξοντώνει τους Έλληνες, θα έχει περισσότερα έσοδα και θα είναι πιο αποτελεσματική”.

“Όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε αυτήν τη μάχη, με μια αποτελεσματική πολιτική, που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση σε ορατό χρονικό ορίζοντα”, επεσήμανε η κα Μπακογιάννη.

Θα καταψηφίσουμε λέει και ο Κουβέλης

“Η διαφωνία μας είναι δεδομένη. θα καταψηφίσουμε το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα”. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Όπως επισήμανε, διαφώνησε με τον πρωθυπουργό σε πάρα πολλά ζητήματα και πρότεινε να υπάρξει αναστροφή της ασκούμενης πολιτικής για να σταματήσει η ύφεση.

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη να διεκδικήσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου και πρότεινε να διαμορφωθεί ένα πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 20 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων από το ΕΣΠΑ και με την έκδοση επενδυτικού ομολόγου.

“Όλα τα άλλα η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι δεν αποτελούν απάντηση στα μεγάλα προβλήματα”, σημείωσε.

   

   

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα