Δένδιας προς ΗΠΑ για F16: Η αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίου συνιστά πρόβλημα

Δένδιας προς ΗΠΑ για F16: Η αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίου συνιστά πρόβλημα
Ο Νίκος Δένδιας INTIME

Μήνυμα ενόχλησης της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τις φήμες για πώληση F16 στην Τουρκία έστειλε προς τις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών από τη Βουλή.

Την ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για τις πληροφορίες πως ο Λευκός Οίκος θα ζητήσει απο το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει πώληση F16 στην Τουρκία, εξέφρασε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε καταρχάς σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι πρόκειται για μία πρώτη ειδοποίηση (pre-notation), ούτε καν για κανονική ειδοποίηση και άρα δε συνιστά τελεσθείσα πράξη.

“Όσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση λοιπόν, η αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίου συνιστά πρόβλημα. Γιατί η Τουρκία έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας και όπως και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει επανειλημμένως αναφέρει, απειλεί την κυριαρχία και τα δικαιώματα της ελληνικής Δημοκρατίας”, πρόσθεσε ο κ. Δένδιας και συνέχισε:

“Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής. Όπως σαφής είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα των γερμανικών υποβρυχίων. Και αυτή τη θέση μας και αυτή την άποψη θα διατυπώσουμε και αυτή την άποψη θα υποστηρίξουμε, όπως είμαι σίγουρο ότι θα το κάνουμε με τη στήριξη όλων των παρατάξεων της Βουλής”.

Απαντώντας πάντως στον Κώστα Σκανδαλίδη, που διαμήνυσε ότι η ψήφος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για τη συμφωνία για τις βάσεις των ΗΠΑ εξαρτάται και από αυτό το ζήτημα, ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε: “Δεν νομίζω ότι θα διευκολυνθεί η δουλειά μας στην Ουάσιγκτον μεθαύριο εάν η ελληνική Βουλή παραδείγματος χάρη στην απόλυτη κυριαρχία της απέρριπτε τη συμφωνία που εισηγείται η κυβέρνηση. Έτσι δεν είναι; Δεν θα γινόμασταν ισχυρότεροι κ. Σκανδαλίδη εάν δεν ψηφίσετε τη συμφωνία, αλλά πιο ανίσχυροι”.

Ο κ. Δένδιας απέρριψε ουσιαστικά και τις αιτιάσεις ότι η Ελλάδα θα έπρεπε στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία να είχε ακολουθήσει μία πολιτική ισορροπιών όπως η Τουρκία.

“Η Ελλάδα δεν επιδίωξε να ασκήσει την πολιτική του επιτήδειου ουδέτερου. Δεν είναι αυτή η πολιτική μας. δεν είναι αυτή η πολιτική, την οποία άσκησαν οι μεγάλοι άσκησαν ηγέτες του ελληνισμού”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και υποστήριξε ότι μέσα σε αυτή τη δυσχερέστατη συγκυρία καθίσταται σαφές τώρα περισσότερο παρά ποτέ ότι “η εξωτερική πολιτική που άσκησε αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την κατανόηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού πολιτικού κόσμου, προστάτευσε τη χώρα και την εξόπλισε με διπλωματικά όπλα”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα