Δένδιας: Το κράτος οφείλει να δείξει την παρουσία του στην Κεφαλλονιά

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΡΕΦΩΝ "Η ΜΗΤΕΡΑ" (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Τη λύπη του για τις ζημιές που έχουν προκληθεί κυρίως στο Ληξούρι, εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ενισχύεται ο κρατικός μηχανισμός στην Κεφαλλονιά. Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ν. Δένδια

Την ανάγκη άμεσης ανταπόκρισης του κράτους στην Κεφαλονιά, που μετράει τις πληγές της μετά το νέο μεγάλο σεισμό, υπογράμμισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται από το πρωί στο νησί, με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ενώ ενισχύσεις έχουν φτάσει από όλους τους αρμόδιους οργανισμούς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν.

Ο υπουργός εξέφρασε τη λύπη του για τις ζημιές που έχουν προκληθεί κυρίως στο Ληξούρι, καθώς «επηρεάζουν άμεσα τη δυνατότητα των κατοίκων να έχουν μία ομαλή ζωή», ενώ θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για ό,τι είδε «και από εκεί και πέρα η κρατική μηχανή πρέπει να κάνει το καθήκον της».

Ο κ. Δένδιας, μετά από σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου στην οποία συμμετείχε το μεσημέρι, στο Αργοστόλι, δήλωσε ότι στη συνεδρίαση έγινε μία αποτίμηση της κατάστασης και τόνισε ότι αποφασίστηκε να ενισχυθεί ο κρατικός μηχανισμός στο Ληξούρι και στην περιοχή της Παλικής, η οποία κυρίως επλήγη.

«Έδωσα ήδη τις σχετικές εντολές και στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική. Θα υπάρξει και αυτοτελές κλιμάκιο μηχανικών, το οποίο θα εγκατασταθεί στο Ληξούρι. Επίσης, ήδη μετακινήθηκαν οι αρμόδιοι του δήμου και της περιφέρειας για να ελέγξουν την κατάσταση των δημοσίων κτιρίων στο Ληξούρι. Ξαναλέω, το κράτος οφείλει να δείξει την παρουσία του στη δημοτική ενότητα Παλικής, όπως τη δείχνει στην Κεφαλονιά όλες αυτές τις ημέρες και να βεβαιώσει τον πολίτη ότι είναι και θα παραμείνει δίπλα του», τόνισε ο υπουργός.

Σε εφαρμογή το σχέδιο "Ξενοκράτης"

Σημειώνεται ότι έχουν τεθεί σε ετοιμότητα όλες οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος προκειμένου να συνδράμουν το έργο της πολιτικής προστασίας στο νησί. Στην Κεφαλονιά οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν ενισχυθεί με συνολικά 30 αστυνομικούς από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, ενώ για την υποστήριξη του έργου των Πυροσβεστικών Δυνάμεων μετέβη σήμερα από την Πάτρα κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ, με οκτώ πυροσβεστικούς υπαλλήλους και ένα διασωστικό σκύλο.

Στο πλαίσιο του σχεδίου «Ξενοκράτης» έχουν προχωρήσει επίσης στην αποστολή προσωπικού και μέσων στην Κεφαλονιά, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, όπως επίσης και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, καθώς και εθελοντικές οργανώσεις πολιτικής προστασίας.

Το πρόγραμμα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη

Τον κ. Δένδια συνοδεύουν στην Κεφαλονιά ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης και ο γγ Δημοσίων Έργων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Στράτος Σιμόπουλος.

Μετέβησαν, επίσης, στην Κεφαλονιά ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Αδαμάντιος Σταματάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, αντιστράτηγος Σπυρίδων Παπασπύρου, και ο Γενικός Επιθεωρητής Υπηρεσιών Νοτίου Ελλάδος του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Αφάλης.

Ο κ. Δένδιας μετέβη αρχικά στο Ληξούρι, όπου επισκέφτηκε σημεία στα οποία σημειώθηκαν ζημιές από τη σεισμική δραστηριότητα, όπως το λιμάνι της πόλης, σχολικά κτίρια και το Μαντζαβινάτειο νοσοκομείο.

Στη συνέχεια μετέβη στο Αργοστόλι, όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Περιφέρειας (ΣΟΠΕ), που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του ΤΕΙ Κεφαλονιάς. Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Θανάσης Μπούρας, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη και ο βουλευτής Πρεβέζης της ΝΔ Δημήτρης Τσουμάνης, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας - Ιθάκης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Ευστάθιος - Σωτήριος Κουρής, ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης, εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών και υπηρεσιακών φορέων, και ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας.

Τέλος, ο υπουργός επισκέφθηκε την έδρα της περιφερειακής ενότητας Κεφαλληνίας – Ιθάκης, όπου συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Ευστάθιο - Σωτήριο Κουρή.

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φυσικές καταστροφές, Περιφέρεια
SHARE:

24Media Network