Δέσμευση Τσίπρα για στήριξη στους νησιώτες

Δέσμευση Τσίπρα για στήριξη στους νησιώτες
Φωτογραφία αρχείου Nikos Libertas / SOOC

Με το μυαλό του στις αντιδράσεις των κατοίκων της Λέσβου για το προσφυγικό και το υπό κατάργηση ειδικό καθεστώς ΦΠΑ επισκέπτεται ο Αλέξης Τσίπρας την Μυτιλήνη

Δεν θέλει να πάει με άδεια χέρια ο Αλέξης Τσίπρας στην Λέσβο. Φορείς και εμπορικός κόσμος διαμαρτύρονται για την επικείμενη κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, ενώ οι κάτοικοι του νησιού εμφανίζονται κουρασμένοι από την διόγκωση του προσφυγικού προβλήματος αλλά και τις ακρότητες που γίνονται στο νησί εις βάρος των προσφύγων.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι το μεταφορικό ισοδύναμο (οικονομική ενίσχυση για όσους ταξιδεύουν από και προς τα νησιά με το φθηνότερο μέσο μεταφοράς προκειμένου να μη χρεώνονται περισσότερα από αυτόν που ταξιδεύει για παράδειγμα με το υπεραστικό λεωφορείο) για κατοίκους και προϊόντα δεν μπορεί να ισοφαρίσει τις απώλειες από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ γι’ αυτό και το επιτελείο του σκέφτεται τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση θα μπορούσε να περιορίσει τις ζημίες από την ένταξη του ΦΠΑ στο καθεστώς που ισχύει για την υπόλοιπη χώρα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πρόθεση του Μαξίμου είναι κάποια στιγμή στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές να ζητηθεί η επαναφορά του ειδικού καθεστώτος με τους μειωμένους συντελεστές για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Άλλωστε όπως προσφάτως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει το τέλος της σκληρής λιτότητας θα πρέπει να σηματοδοτήσει και την αφαίρεση κάποιων μέτρων που έχουν επιβληθεί την περίοδο των Μνημονίων. Πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρουν ότι στις σκέψεις του Μαξίμου εντάσσεται η αναδιοργάνωση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ με μειωμένους συντελεστές και την ένταξη σ’ αυτό όχι μόνο των νησιών αλλά και ορισμένων απομονωμένων ορεινών χωριών.

Το 14ο αναπτυξιακό συνέδριο ξεκίνησε χθες στην Μυτιλήνη χωρίς παρατράγουδα, καθώς τελικώς υπήρξαν τοπικοί φορείς και πρωτίστως η Περιφέρεια που συμμετείχαν κανονικά στις εργασίες του. Η κυβέρνηση κατήγγειλε ανοιχτά χθες την Νέα Δημοκρατία ότι έστειλε αντιπροσωπεία βουλευτών της στο νησί υπαινισσόμενη ότι το έκανε για να επηρεάσει τους τοπικούς φορείς σε μία προσπάθεια να μποϋκοτάρουν το συνέδριο. Κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν ότι παρά τον “πόλεμο” που δέχτηκε το αναπτυξιακό συνέδριο ξεκίνησε πολύ καλά, εκτιμώντας συγχρόνως ότι θα κλείσει εξίσου καλά καθώς ο πρωθυπουργός έχει σημαντικά πράγματα να ανακοινώσει στην Μυτιλήνη.

Πριν από την ομιλία του ο πρωθυπουργός θα έχει σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς παρουσία των υπουργών που συμμετέχουν στο αναπτυξιακό συνέδριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα