Διαψεύδει ο Σημίτης ότι συναντήθηκε με το Χριστοφοράκο της Siemens

Διαψεύδει ο Σημίτης ότι συναντήθηκε με το Χριστοφοράκο της Siemens

Με γραπτή του δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζει ψευδή τα όσα κατέθεσε η τέως γραμματέας του ισχυρού άνδρα της Siemens, Αικατερίνη Τσακάλου, στη δίκη. Υπενθυμίζεται ότι η Τσάκαλου είχε εμπλέξει το Σημίτη στην υπόθεση κάνοντας λόγο για συναντήσεις την περίοδο που συζητείτο η ψηφιοποίηση του ΟΤΕ

Αναληθείς και ψευδείς τους ισχυρισμούς της τέως γραμματέως του ισχυρού άνδρα της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου, ότι είχε συναντηθεί μαζί του, χαρακτηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε γραπτή του δήλωση.

Δεν έγινε ποτέ καμία συνάντηση με τον κ. Χριστοφοράκο, αναφέρει ο κ. Σημίτης και οι ισχυρισμοί της τέως γραμματέας του συνιστούν το αδίκημα της ψευδορκίας, ενώ δηλώνει πως επιφυλάσσεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Επίσης, τονίζει ότι ουδέποτε συνάντησε τον κ. Χριστοφοράκο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα ημερολόγια της τέως γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Αικατερίνης Τσακάλου, τα οποια παρουσιάστηκαν χθες για πρώτη φορά στη δίκη,  ο Μιχάλης Χριστοφοράκος την περίοδο της  υλοποίησης της σύμβασης που υπέγραψε η Siemens με τον ΟΤΕ (1997- 1998) είχε επαφές και με τον τότε ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου.

Σύμφωνα με την κ. Τσακάλου ο πρώην γενικός διευθυντής της Siemens Ελλάδος συναντήθηκε με τον τότε πρωθυπουργό της χώρας τουλάχιστον έξι φορές κατά το έτος 1997, οπότε και υπεγράφη η επίμαχη σύμβαση κατά τη σύναψη της οποίας διακινήθηκαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, παράνομα τεράστια χρηματικά ποσά. Το 1998 οι συναντήσεις ήταν τουλάχιστον οκτώ. Στις επίμαχες ατζέντες δεν καταγράφεται το όνομα του Κώστα Σημίτη αλλά της γραμματέως του η οποία , σύμφωνα με τη μάρτυρα, ήταν το δεξί χέρι του τότε πρωθυπουργού.

« Ο Χριστοφροάκος είχε συναντηθεί μια φορά με την κυρία Κωστοπούλου γραμματέα του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου» υποστήριξε η κ. Τσακάλου και πρόσθεσε «Υποθέτω ότι συναντούσε την κυρία Κωστοπούλου για να μεταφέρει κάποιο θέμα του στον πρωθυπουργό. Δεν γνώριζα τι ακριβώς την ήθελα. Έχω πάει και εγώ πολλές φορές στο Μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκα με την κυρία Κωστοπούλου, σε μεταγενέστερο χρόνο από την πρώτη συνάντηση του κ. Χριστοφαράκου μαζί της».

Εισαγγελέας: Γιατί πήγατε;

Α. Τσακάλου: Ήταν στο πλαίσιο των καθηκόντων μου. Πήγαινα σε εργάσιμες ώρες καθ’ υπόδειξη Χριστοφοράκου. Ήταν στο πλαίσιο της δημιουργίας καλών σχέσεων.(…) Δεν μπορώ να γνωρίζω τι συζητούσε μαζί της (σ.σ. ο Χριστοφοράκος). Αυτό που ξέρω να πω είναι ότι μετέφερε θέματα που αφορούσαν project της εταιρείας με το Δημόσιο.

Εισαγγελέας: Σας είχε πει ποτέ ο κ. Χριστοφοράκος για τις επαφές του με τον πρωθυπουργό;

Α. Τσακάλου: Όχι.

Εισαγγελέας: Σας είχε πει μήπως η κυρία Κωστοπούλου;

Α. Τσακάλου: Στις συναντήσεις μου μαζί της δεν θίχτηκε ποτέ το τι συζητούσε ο Χριστοφοράκος με τον πρωθυπουργό. Ήμασταν και οι δυο επαγγελματίες. Διατηρούσα μαζί της μια φιλικό – επαγγελματική σχέση με την κ. Κωστοπούλου και δεν θα μπορούσαμε να συζητάμε τέτοια θέματα.

Η μάρτυρας κατέθεσε ότι το επίμαχο διάστημα το πρώην αφεντικό της είχε συναντήσεις με τον τότε υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάσο Μαντέλη αλλά και τον αποκαλούμενο «στρατηγό» του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Τσουκάτο με τον οποίο φαίνεται να είχε συναντηθεί τουλάχιστον 11 φορές το 1997 ενώ τα ραντεβού συνεχίστηκαν το 1998 αλλά και το 1999. Συχνές επαφές όμως καταγράφονται και με τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Ακη Τσοχατζόπουλο, αλλά και τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ.

Στο πλαίσιο της καλλιέργειας του τοπίου, η Ζήμενς, όπως προκύπτει από επίμαχα ημερολόγια έστελνε και δώρα, νέα μοντέλα κινητών τηλεφώνων.

Εισαγγελέας: Στις 7/10/1998 έχετε σημειώσει μια λίστα με ονόματα που περιλαμβάνει τα ονόματα Κόκκαλης, Σαραντόπουλος, Τσουκάτος, Π. Τζανετάκης, Παπαντωνίου, Μαντέλης, Τσοχατζόπουλος, Χρυσολούρης. Δίπλα σε αυτή τη λίστα υπάρχει η ένδειξη «CL10». Τι είναι το CL10;

Α. Τσακάλου: Ήταν οδηγία του κ. Χριστοφοράκου να τους στείλω αυτό το κινητό.

Εισαγγελέας: Τι ήταν αυτό το κινητό;

Α. Τσακάλου: Το συνήθιζε ο κ. Χριστοφοράκος μέσα στο πλαίσιο των καλών σχέσεων να κάνει δώρο τα νέα μοντέλα της εταιρείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα