Διχασμένοι στο Σάλτσμπουργκ

Διχασμένοι στο Σάλτσμπουργκ
Συνοδος Κορυφής Eurokinissi

Ξεκινάει η Σύνοδος Κορυφής στην Αυστρία, για το μεταναστευτικό. "Κάποιοι θέλουν να βρουν λύσεις στην κρίση, ενώ άλλοι θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν, η κρίση θα διαιωνιστεί", λέει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Με βασικό θέμα το μεταναστευτικό ξεκινάει σήμερα η διήμερη Σύνοδος Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Παρόλο που δεν θα υπάρξει επίσημο ανακοινωθέν, αφού πρόκειται για άτυπη Σύνοδο, οι ηγέτες των κρατών-μελών θα προσπαθήσουν να βρουν μια κοινή βάση στο θέμα της μετανάστευσης που τόσο πολύ εξακολουθεί να διχάζει την ΕΕ. Επίσης, ασφάλεια και Brexit συμπληρώνουν το μενού της διήμερης Συνόδου.

Στην καθιερωμένη επιστολή που στέλνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στους επικεφαλής των κρατών μελών, σημειώνει ότι «το ζήτημα του τερματισμού της μεταναστευτικής κρίσης είναι κοινό καθήκον όλων των κρατών-μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ». Και συμπληρώνει με νόημα πως «αν κάποιοι θέλουν να βρουν λύσεις την κρίση, ενώ άλλοι θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν, η κρίση θα διαιωνιστεί».

Τελευταία συνάντηση που είχαν οι ηγέτες για το θέμα ήταν τον Ιούνιο, όταν ο Πρόεδρος Γιούνκερ είχε συγκαλέσει άτυπη συνάντηση των ηγετών από τις χώρες που τις αφορά το μεταναστευτικό για να βρουν μια λύση ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα ακολουθούσε.

Η Σύνοδος τότε συνέπεσε με την πρεμιέρα της νέας, ευρωσκεπτικιστικής κυβέρνησης της Ιταλίας που έθετε επιτακτικά τα ζητήματα της διεύρυνσης της κατανομής του βάρους των μεταναστευτικών ροών. Ύστερα από μία μαραθώνια Σύνοδο που κράτησε ως το πρωί, ένα μίνιμουμ συμφωνίας βρέθηκε και στην πρόταση για δημιουργία των «πλατφόρμων μετεπιβίβασης». Ωστόσο, δεν είχε διευκρινιστεί τότε ποιες χώρες θα τις φιλοξενήσουν -και δεν υπήρχε άλλωστε και η προθυμία από τις χώρες της ΕΕ. Στο μεταξύ πάντως, ολοκληρώθηκαν κάποιες  διμερείς συμφωνίες, όπως αυτές της Γερμανίας με την Ελλάδα και την Ισπανία.

Ακολούθησε ένα δύσκολο καλοκαίρι, με την Ιταλία να αρνείται την αποβίβαση μεταναστών από πλοία που κινήθηκαν στα χωρικά της ύδατα… Ο Πρόεδρός της έφτασε ακόμη και να απειλεί ότι η Ιταλία δεν θα συμβάλλει στον προϋπολογισμό της ΕΕ αν δεν μοιραστούν οι μετανάστες που μετέφερε το πλοίο Diciotti . Παράλληλα, Τσεχία και της Σλοβακία ζητούν χρήματα για να προστατεύσουν άμεσα τα δικά τους σύνορα, ενώ σε όλο αυτό το σκηνικό δεν βοηθάει και η αυστριακή προεδρία, που εξακολουθεί να εκφράζει την αντι-μεταναστευτική πλευρά.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, η ιδέα για τη δημιουργία «πλατφορμών» αποβίβασης σε τρίτες χώρες δεν βρίσκει την ανταπόκριση που επιθυμούσαν κάποιοι αρχηγοί. Ωστόσο, φαίνεται ότι η Αίγυπτος εμφανίζεται ως πρόθυμη για τη δημιουργία μιας τέτοιας πλατφόρμας, ενώ την ίδια στιγμή η ιδέα της Αλβανίας απομακρύνεται ως άβολη. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου παραμένουν αδιέξοδες, αλλά ότι επιχειρείται η ενίσχυση του Frontex.

Για το θέμα της ασφάλειας που επίσης θα συζητηθεί στη Σύνοδο αύριο, θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών και δικαστικών Αρχών των κρατών-μελών, την ενδυνάμωση της ασφάλειας των συνόρων και τη διασφάλιση της προστασίας στον κυβερνοχώρο.

Brexit

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit πρόκειται να ζητήσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σε επιστολή που έστειλε προς τους ηγέτες των κρατών μελών ενόψει της Συνόδου που ξεκινάει σήμερα στο Σαλτσμπουργκ, ο Ντόναλντ Τουσκ παραδέχεται ότι «δυστυχώς, το σενάριο της μη συμφωνίας (σ.σ. μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας) είναι αρκετά πιθανό. Αλλά αν δράσουμε όλοι υπεύθυνα, μπορούμε να αποφύγουμε την καταστροφή» και συνιστά έκτακτη Σύνοδο το Νοέμβριο.

Έξι μήνες μόνο απομένουν μέχρι το τέλος Μαρτίου, όταν το Brexit θα είναι πλέον γεγονός -τότε εκπνέει η διορία των δύο ετών που είχε δοθεί στις διαπραγματεύσεις. Ακανθώδη θέματα παραμένουν ανοιχτά, με βασικότερο τα σύνορα στο νησί της Ιρλανδίας, όπου οι ισορροπίες είναι λεπτές, λόγω και της ισχύουσας συμφωνίας Ιρλανδίας-Βρετανίας για κατάπαυση του πυρός. Όλες οι πλευρές είχαν αναφέρει ότι για να υπάρξει συμφωνία, χρειάζεται να είναι έτοιμη ως το τέλος Οκτωβρίου, ενδεχόμενο που προφανώς ο Τουσκ δεν βλέπει πιθανό.

Τους ηγέτες θα ενημερώσει ο ίδιος ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος δημοσίως δεν σχολιάζει την πορεία των συνομιλιών, αλλά μιλά για «πνεύμα καλής συνεργασίας». Οπως είπε πρόσφατα από την Ισπανία όπου βρέθηκε, υπάρχει περιθώριο συμφωνίας αν διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς.

Στο μεταξύ, το συντηρητικό κόμμα στη Βρετανία παραμένει διχασμένο. Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θέλησε να προειδοποιήσει τους αντάρτες. «Αν ν δε γίνει δεκτό το σχέδιο μου, η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ χωρίς καμία συμφωνία, ένα σενάριο που σύμφωνα με το ΔΝΤ θα κάνει τη χώρα πολύ φτωχότερη», είπε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα