Διεθνής Διάσκεψη Μονάχου: Συγχαρητήρια σε Μητσοτάκη για τον γάμο ομοφύλων

Διαβάζεται σε 3'
Συναντήσεις του πρωθυπουργού στο Μόναχο
Συναντήσεις του πρωθυπουργού στο Μόναχο

Σειρά επαφών με στελέχη της αμερικανικής Γερουσίας είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της 60ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

Με τον επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπεν Κάρντιν, καθώς και με το μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, γερουσιαστή Κρις βαν Χόλεν, είχε νωρίτερα συναντήσεις ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της 60ης Διεθνούς Διάσκεψης στο Μόναχο.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ιστορικά υψηλό των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, το οποίο, όπως είπε, επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, προς τον πρωθυπουργό, καθώς και από τον 5ο Γύρο Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες στην Ουάσιγκτον και εδραιώνει περαιτέρω τη στενή ελληνοαμερικανική συνεργασία σε μια σειρά από τομείς.

Συναντήσεις του πρωθυπουργού στο Μόναχο
Συναντήσεις του πρωθυπουργού στο Μόναχο
Συναντήσεις του πρωθυπουργού στο Μόναχο
Συναντήσεις του πρωθυπουργού στο Μόναχο

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με την ομολογό του της Λιθουανίας, Ingrida Šimonytė. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ευρωπαϊκά θέματα και στις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Προεδρο της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, Nechirvan Barzani. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις και η προοπτική ενίσχυσής τους, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας. Συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στη συνέχεια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου, Albin Kourti. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ακόμη συνάντηση με τον Πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας Friedrich Merz, με τον οποίο έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου και για κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Hendrik Wüst, με τον οποίο συζήτησε κοινές προκλήσεις, όπως το μεταναστευτικό και η προστασία των συνόρων, αλλά και η ενεργειακή μετάβαση.

Οι συνομιλητές του Πρωθυπουργού τον συνεχάρησαν για την πρωτοβουλία νομοθέτησης της ισότητας στον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ακόμη, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα