Δημιουργία ΚΟ: Το σχέδιο των 11 μετά το πρώτο βήμα

Διαβάζεται σε 4'
Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος
Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος EUROKINISSI

Ποιοι είναι οι άμεσοι πολιτικοί στόχοι ενόψει της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου και του προϋπολογισμού στην Βουλή και το “quo vadis;” του εγχειρήματος.

Ως το πρώτο βήμα για την επαναφορά της ….Αριστεράς στο πολιτικό προσκήνιο αποτιμάται από τον χώρο των  στελεχών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ η ανακοίνωσή της δημιουργίας Κοινοβουλευτικής Ομάδας με πρόεδρο τον Αλέξη Χαρίτση.

Η σχετική απόφαση επισφραγίστηκε χθες από τους 11 βουλευτές που θα την συναπαρτίζουν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή των Εξαρχείων. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για τους Αναγνωστόπουλου Σία, Αχτσιόγλου Έφη, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ηλιόπουλο Νάσο, Πέρκα Πέτη, Τζανακόπουλο Δημήτρη, Τζούφη Μερόπη, Τσακαλώτο Ευκλείδη, Φερχάτ Οζγκιουρ, Φωτίου Θεανώ και βέβαια τον Αλέξη Χαρίτση.

Η ανακοίνωση

Όσον αφορά τον χρόνο της επίσημης ανακοίνωσής και του ονόματος της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας αυτή ορίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα. Τότε – σε ειδική εκδήλωση πιθανότατα- θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Σε αυτές θα περιλαμβάνεται κατά κύριο λόγο το πολιτικό στίγμα του χώρου. Ιδίως από την στιγμή που βρίσκεται στην διαδικασία σταδιακής συγκρότησης πολιτικού σχηματισμού ενώ σε 7 μήνες από σήμερα «αναμένει» η πολιτική μάχη των Ευρωεκλογών.

Ο ορισμός του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Νάσου Ηλιόπουλου στην θέση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της νέας Κ.Ο όπως και της Πέτης Πέρκα στην θέση της γραμματέως, ήταν λίγο πολύ αναμενόμενες. Άλλωστε πρόκειται για έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη που έχουν αναλάβει παρόμοια ή παρεμφερή καθήκοντα.

Αντιστοίχως … αυτονόητοι αναμένεται να είναι και οι περισσότεροι ορισμοί τομέων κοινοβουλευτικής εργασίας που θα αποφασιστεί η ανάθεσή τους τις επόμενες μέρες. Κυρίως εξαιτίας της προηγούμενης υπουργικής η κοινοβουλευτικής θητείας των 11 βουλευτών και των αντικειμένων που γνωρίζουν.

Αξίζει να επισημάνουμε πως ουσιαστικά οι βουλευτές αυτοί συνιστούν ένα «μίνι-υπουργικό συμβούλιο» των κυβερνήσεων του Αλέξη Τσίπρα. Με ότι αυτό συνεπάγεται για την δυνατότητα πολιτικής τεκμηρίωσης των θέσεων που θα εκπονηθούν και θα ανακοινωθούν.

Στρατηγική σύγκρουση με την Ν.Δ

Ο ορισμός της Δευτέρας ως ημέρας έναρξης της λειτουργίας της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας δεν είναι τυχαίος. Αντιθέτως δίνει την ευκαιρία για παρέμβαση στην κοινοβουλευτική συζήτηση μιας κομβικής επιλογής της κυβέρνησης όπως είναι το φορολογικό νομοσχέδιο.

Το οποίο μάλιστα προηγείται της συζήτησης για τον τακτικό προϋπολογισμό του 2024, μια διαδικασία που επίσης αποτιμάται από τους «11» ως μεγάλης πολιτικής σημασίας για την τοποθέτηση και την επιχειρηματολογία του χώρου. Όπως δηλώθηκε εκεί «θα παρουσιαστεί ένα συνεκτικό σχέδιο για μια προοδευτική, οικολογική, αριστερή εναλλακτική πρόταση για την Ελλάδα».

Όπως ανέφεραν στελέχη της νέας Κ.Ο ο πλέον άμεσος στόχος είναι στο φορολογικό σχέδιο να δοθεί μια «στρατηγική μάχη» όπου «θα μιλήσουμε για ζητήματα που ο ΣΥΡΙΖΑ φοβόταν να θέσει». Ιδίως όσα σχετίζονται με την αναγκαιότητα ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους και το πώς αυτή η ανάγκη πρέπει να καθορίζει τον χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος της χώρας.

Συνολικά η εικόνα που επιθυμεί να δώσει η νέα κοινοβουλευτική ομάδα είναι αυτή μιας «στρατηγικής σύγκρουσης» με την κυρίαρχη αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας. Για τον λόγο αυτό δεν πρόκειται να βρεθεί στο επίκεντρο του πολιτικού λόγου του νέου σχηματισμού η κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το κόμμα από το οποίο αποχώρησαν.

Ο Αλέξης Χαρίτσης

Ενδιαφέρουσες ήταν οι επισημάνσεις του Αλέξη Χαρίτση που σε ραδιοφωνική του συνέντευξη αναφέρθηκε στην ποιότητα το πολιτικού λόγου και του ύφους που είναι επιθυμητός.

Επισήμανε πως «δεν θέλουμε να κάνουμε πολιτική με συνθήματα και ατάκες, αλλά δίνοντας αριστερές απαντήσεις στα μείζονα και σύνθετα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, όπως η κλιματική κρίση, η κατάρρευση των θεσμών και του κράτους δικαίου, η όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και η ακρίβεια που πλήττει πρωτίστως τους ασθενέστερους και τους μικρομεσαίους. Αλλά και τα ζητήματα του κράτους. Θέλουμε ένα κράτος-στρατηγό που θα χαράσσει δημόσιες πολιτικές, θα αξιοποιεί τα δημόσια χρηματοδοτικά εργαλεία και θα υλοποιεί δημόσιες επενδύσεις».

Επίσης ο νέος πρόεδρος της Κ.Ο μίλησε και για τον ευρύτερο πολιτικό στόχο. Τονίζοντας πως «δεν επιθυμούμε την αναπαλαίωση του ΣΥΡΙΖΑ με την τεχνητή συγκόλληση θραυσμάτων του παλιού». Αναφέροντας πως «θέλουμε να συνενώσουμε δυνάμεις, από τον χώρο της πολιτικής οικολογίας, αλλά και από τα κοινωνικά κινήματα και την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών ώστε να διαμορφωθεί ένας πολιτικός χώρος ο οποίος θα  μπορέσει να εκφράσει ευρύτερα την αριστερά και τον προοδευτικό κόσμο και να  λειτουργήσει ως αντίπαλο δέος στην Δεξιά του κ. Μητσοτάκη» τόνισε. «Τα μεγάλα  προβλήματα που έχουμε μπροστά μας δεν αντιμετωπίζονται με ουδέτερο πολιτικά τρόπο  αλλά με ένα σοβαρό πολιτικό σχέδιο και με συγκροτημένες ιδεολογικές αρχές».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα