Δύο χρόνια δίκη ΧΑ: ‘Στη θέση των ψεύτικων λεονταρισμών, ήρθε ο φόβος’

Δύο χρόνια δίκη ΧΑ: ‘Στη θέση των ψεύτικων λεονταρισμών, ήρθε ο φόβος’
Συνέντευξη τύπου για τα δυο χρόνια από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Τα δύο έτη συνεδριάσεων έκλεισε η δίκη της Χρυσής Αυγής και η πολιτική αγωγή πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου. Παρούσα και η μητέρα του 24χρονου φοιτητή που ξυλοκοπήθηκε άγρια από χρυσαυγίτη πριν μερικές εβδομάδες στους Αμπελόκηπους

Εκατονπενήντα συνεδριάσεις και 85 εξετασθέντες μάρτυρες κατηγορητηρίου μετρά πλέον η δίκη για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, έχοντας πλέον συμπλήρωση δύο χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας. Οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής στην πολύκροτη δίκη παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, αποτιμώντας τους 24 μήνες ποινικής μάχης, αναφερόμενοι μεταξύ άλλων στην πρόοδο της διαδικασίας και στη συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής εντός και εκτός δικαστικής αίθουσας. Παρούσα και η Μαρία Κασκαρίκα, μητέρα του 24χρονου φοιτητή που δέχθηκε επίθεση από χρυσαυγίτη μετακλητό υπάλληλο της Βουλής.

“Δεν περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου για να καταλήξουμε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Διαθέτει ηγετική ομάδα, μέλη και δράση, η οποία είναι η ωμή βία και τα εγκλήματα, και έτσι θα την αντιμετωπίσουμε. Έτσι θα αφυπνίσουμε και τον τελευταίο πολίτη” είπε σε παρέμβασή της η Μαρία Κασκαρίκα, η μητέρα του νεαρού φοιτητή που χτυπήθηκε βάναυσα από τον χρυσαυγίτη κατηγορούμενο για ληστεία και επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Ο φόβος τους γιγαντώθηκε

Σύσσωμη η πολιτική αγωγή κατά τη συνέντευξη Τύπου στράφηκε κατά της Χρυσής Αυγής, κάνοντας λόγω για μία ναζιστική οργάνωση, η οποία θα πρέπει να τιμωρηθεί για τη δράση της από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ανδρέας Τζέλης, εκ των πληρεξουσίων δικηγόρων της οικογένειας Φύσσα, “στην αρχή υπήρξε ο ψεύτικος λεονταρισμός, όταν έλεγαν να ξεκινήσει η δίκη για να αποδείξουν την αθωότητά του. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, η συμπεριφορά τους, μας έχει δείξει ότι στην πορεία ο φόβος τους γιγαντώθηκε γιατί και τα στοιχεία υπήρχαν στη δικογραφία και από τους μάρτυρες έφυγε το πέπλο του φόβου που υπήρχε στο παρελθόν”. Χαρακτήρισε τα μέλη της Χρυσής Αυγής “αποβράσματα που υποδύονται τους αγανακτισμένους ή διαμαρτυρόμενους πολίτες”, ενώ αναφέρθηκε και “στην βιομηχανία υποβολής ψευδών και αστήρικτων μηνύσεων”.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος των Αιγυπτίων ψαράδων, Κώστας Παπαδάκης, υπογράμμισε κυρίως την ανάγκη διεξαγωγής της δίκης στο φυσικό της τόπο, δηλαδή το Εφετείο Αθηνών, αλλά και το καίριο ζήτημα της δημοσιοποίησης της δίκης. “Η διάρκεια της δίκης είναι αντιμέτωπη με τον όγκο της δικογραφίας, όμως η συνεκδίκαση είναι ενιαία για να φανεί η δράση της οργάνωσης και να μην κριθούν οι επιθέσεις ως μεμονωμένες περιπτώσεις” εξήγησε ο δικηγόρος και συνέχισε: “οι χρυσαυγίτες σκόπιμα και μεθοδευμένα κάνουν επεισόδια για να επιτευχθεί η μεταφορά της δίκης στον Κορυδαλλό. Ο υπουργός Δικαιοσύνης απεμπολεί την εκτελεστική του εξουσίας, χωρίς να ορίζει ως μόνο τόπο διεξαγωγής της δίκης το Εφετείο Αθήνας, ενώ την ίδια ώρα η αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού σημαίνει έλλειψη δημοσιότητας”.

Ο Κώστας Παπαδάκης άσκησε εμμέσως πλην σαφώς κριτική και στο γεγονός ότι “ο κατηγορούμενος για τον ηγετικό ρόλο της οργάνωσης (σ.σ. αναφερόταν στο Νίκο Μιχαλολιάκο) ήδη από το Σεπτέμβριο του 2015 έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας Φύσσα, αλλά η πρόεδρος του δικαστηρίου δεν έχει τον καλέσει  ακόμα για να δώσει εξηγήσεις για αυτή την τοποθέτηση”.

Η καταδίκη είναι ζήτημα ηθικής

Τέλος, το λόγο έλαβε και ο δικηγόρος του ΠΑΜΕ, Άγγελος Βρεττός. “Από την αρχή κοινός στόχος της πολιτικής αγωγής είναι να καταδείξουμε τα περιστατικά ώστε να τιμωρηθεί η Χρυσή Αυγή. Έχουν εξεταστεί 85 στους 135 μάρτυρες. Έχει καταδειχθεί η εγκληματική – ναζιστική οργάνωση που ως πολίτικο κόμμα συμμετέχει στο Κοινοβούλιο με διαρκή δράση, με οργανωμένο σχέδιο, το οποίο εκτελούσαν και εκτελούν τα τάγματα εφόδου. Έχει αποδειχθεί ο ρατσιστικός χαρακτήρας της και οι διασυνδέσεις της με τον επιχειρηματικό κόσμο” ανέφερε.

Όσο για τη συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας, έκανε λόγο για έλλειψη ψυχραιμίας και ένδεια επιχειρημάτων, υπογραμμίζοντας πως “είναι ζήτημα ηθικής και πολιτικής πράξης, η δικαστική καταδίκη και τιμωρία των αυτουργών”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα