Δόμνα Μιχαηλίδου στο NEWS 24/7: “Καμία ανοχή στην παιδική κακοποίηση”

Δόμνα Μιχαηλίδου στο NEWS 24/7: “Καμία ανοχή στην παιδική κακοποίηση”
Η Δόμνα Μιχαηλίδου Nikos Libertas / SOOC

Με αφορμή τις καταγγελίες που ήρθαν στο φως για την Κιβωτό του Κόσμου, η Δόμνα Μιχαηλίδου ανέλυσε το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την προστασία των παιδιών που διαβιούν σε πάσης φύσεως δομές.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου τόνισε ότι για την κυβέρνηση αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η προστασία των παιδιών και κάλεσε τους πολίτες να προχωρούν σε καταγγελίες εφόσον διαπιστώνουν περίεργες συμπεριφορές στο περιβάλλον τους.

Η δήλωση της Δόμνας Μιχαηλίδου στο NEWS 24/7:

«Eίναι καθήκον και υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε κάθε παιδί.

Και ο καθένας, από την πλευρά του οφείλει να επιτελέσει αυτό το καθήκον. Η αστυνομία και η δικαιοσύνη να διαλευκάνουν την υπόθεση. Εμείς, ως Πολιτεία, να προστατεύσουμε όλα τα παιδιά που βρίσκονται εντός και εκτός οικογειακου τους περιβάλλοντος. Καμία ανοχή στην παιδική κακοποίηση. Χωρίς φόβο. Είπαμε ότι θα βάλουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο και αυτό κάνουμε.

Άλλωστε πριν ένα χρόνο, αμέσως μόλις έλαβα μια σοβαρότατη καταγγελία στα χέρια μου πήγα την επόμενη μέρα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Για πρώτη φορά επιτέλους τα στόματα άνοιξαν. Και για πρώτη φορά το ίδρυμα έκλεισε. Για όλους μας, αλλά και για εμένα προσωπικά, η παιδική προστασία είναι η μεγαλύτερη μας αγωνία. Γι’ αυτό θεσπίσαμε κανόνες λειτουργίας στις δομές προστασίας παιδιών, οι οποίες όλα τα προηγούμενα χρόνια παρέμεναν παντελώς αρρύθμιστες, χωρίς προδιαγραφές.

Επιπλέον, θέσαμε ως απαραίτητη (και αυτονόητη) προϋπόθεση το λευκό ποινικό μητρώο, ακόμα και σε επίπεδο δίωξης, για όσους φροντίζουν τα παιδιά μας. Για πρώτη φορά ξεκινήσαμε, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μικτά κλιμάκια με τη συμμετοχή ιατρών, ψυχιάτρων και ιατροδικαστών, τα οποία έχουν ήδη διενεργήσει αιφνίδιους ελέγχους.

Κάθε παιδί ελέγχεται ώστε να διαλευκανθεί κάθε τυχόν υποψία για κακοποίησή τους. Θεσπίσαμε επίσης για πρώτη φορά την υποχρέωση των δομών που φιλοξενούν παιδιά να διαθέτουν Υπεύθυνο Προστασίας Ανηλίκων. Έναν κοινωνικό λειτουργό ο οποίος να ακούει, να βλέπει, να μπορεί να έχει το ακαταδίωκτο, ώστε να ενημερώνει άμεσα τις αρμόδιες αρχές και τη διοίκηση της Μονάδας, όπως ορίζει ο νόμος. Ενισχύσαμε τη λειτουργία της Εθνικής Γραμμής Παιδικής Προστασίας 1107.

Κάθε πολίτης επώνυμα ή ανώνυμα να αναφέρει μια περίεργη συμπεριφορά που έχει δει μέσα στην οικογένειά του, μέσα στο σχολείο του παιδιού του, στη γειτονιά του, ώστε η πληροφορία να μεταβιβάζεται άμεσα στις αρμόδιες αρχές. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε προστατεύουμε κάθε παιδί και τα δικαιώματά του.»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα