Δραγασάκης: Το δημοψήφισμα είναι μέρος της διαπραγμάτευσης

European Union Summit Meeting in Brussels, Belgium on June 22, 2015. /     ,  22  2015.
European Union Summit Meeting in Brussels, Belgium on June 22, 2015. / , 22 2015. SOOC

Η συνέντευξη του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στην ΕΡΤ. Τι δηλώνει για την εμπλοκή που οδήγησε σε διακοπή των διαπραγματεύσεων, τη νέα πρόταση της ελληνικής πλευράς και την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup

Το δημοψήφισμα είναι μέρος της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Με αφορμή τις σημερινές εξελίξεις ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι έχουμε ανοικτό το τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Το ζητούμενο είναι μια βιώσιμη συμφωνία για εμάς αλλά και για τους εταίρους μας.

"Εξ αρχής η συμφωνία προϋπέθετε πολιτική βούληση. Αυτή έλειπε από μέρος των Θεσμών" επεσήμανε κι έκανε λόγο για ανάγκη μιας λύσης όχι στην βάση της υποταγής, ούτε στην βάση της τυφλής ρήξης.

Σχετικά με τη νέα πρόταση της ελληνικής πλευράς και την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης είπε:

"Ζητάμε νέο διετές πρόγραμμα από τον ESM για να έχουμε ορίζοντα με προοπτική. Καταθέσαμε αίτημα για αναστολή της πληρωμής του ΔΝΤ. Ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα να πληρωθεί αργότερα. Η ΤτΕ κατέθεσε αίτημα για επέκταση του ορίου του ELA.

Στο Eurogroup είχαμε μια πρώτη συζήτηση και θα συνεχίσουμε αύριο για τα μέτρα και το αίτημα μας.

χουμε ένα πρόγραμμα που δεν έληξε, απέτυχε. Απέτυχε από πέρυσι το καλοκαίρι. Η Λαγκάρντ είπε ότι θα θέλαμε 17 αξιολογήσεις και έγιναν μόλις 4. Η κυβέρνηση παρέλαβε ένα πρόγραμμα τελματωμένο και φτάσαμε εδώ. Οι λαοί στην Ευρώπη έχουν πειστεί κακώς ότι οι Έλληνες ζητούν λεφτά και δεν αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους.

Υπάρχουν χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το χρέος. Θα θέλαμε ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά χρειαζόμαστε χρηματοδότηση για να πληρώσουμε το χρέος μας, τις υποχρεώσεις μας. Το αίτημα μας έχει να κάνει με ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για δύο έτη για να μπορέσουμε να πάρουμε τα μέτρα, να κάνουμε τις αλλαγές και να βγούμε στις αγορές. Θέτουμε πολιτικό στόχο για ρύθμιση του χρέους".

Αναφορικά με την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις που οδήγησε στην προκήρυξη δημοψηφίσματος ο κ. Δραγασάκης δήλωσε:

"Πέταξαν στα σκουπίδια το κείμενο που αρχικά είχαν χαρακτηρίσει, "καλή βάση". Έτσι είχαμε εμπλοκή".

Για τους φόρους

"Νέοι φόροι θα μπουν. Ήταν και στην προηγούμενη πρόταση μας. Θέλαμε ένα πρόγραμμα για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και να πάμε σε αναπτυξιακή λογική για να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες της κοινωνίας, τη διαφθορά, τη λειτουργία του κράτους, τη φοροδιαφυγή.

Στείλαμε έξι σημεία. Είναι μέσα και τα εργασιακά. Θα σας πούμε αναλυτικότερα για αυτά μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών. Εξαιρούμε εργασιακά και συντάξεις, αυτό είναι σίγουρο.

Οι προτάσεις τους οι προηγούμενες μας οδηγούν σε ύφεση 10%. Στο νέο πακέτο προσθέτουμε αναπτυξιακό πακέτο και ρύθμιση χρέους".

Αναφερόμενος στο χρέος επανέλαβε την πάγια θέση για ένα νέο σχεδιασμό αναφορικά με το χρέος προκειμένου να γίνει βιώσιμο.

Αναφορικά με το δημοψήφισμα είπε ότι, είτε «Οχι» βγει, είτε «Ναι» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συμβολίζει τον αγώνα του ελληνικού λαού για αξιοπρέπεια.

Επιπλέον, ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε πως "μειοψηφικές δυνάμεις στο εξωτερικό θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ ή χρεοκοπία εντός ευρώ" και κάλεσε την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί επ' αυτού.

SHARE:

24Media Network