Δραγασάκης: Βαριά η κληρονομία των Μνημονίων αλλά η φορά των πραγμάτων έχει ήδη αλλάξει

Δραγασάκης: Βαριά η κληρονομία των Μνημονίων αλλά η φορά των πραγμάτων έχει ήδη αλλάξει
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης Eurokinissi

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κι υπουργός Οικονομίας επικαλέστηκε τους οικονομικούς δείκτες που δείχνουν σταθερή μείωση της ανεργίας και θετικό ισοζύγιο δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, αλλά και την δυνατότητα σχεδιασμού πολυετών αναπτυξιακών προγραμμάτων.

«Είναι βαριά η κληρονομία των Μνημονίων, αλλά η φορά των πραγμάτων έχει ήδη αλλάξει» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κι υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας για τον Προϋπολογισμό του 2019. Ο Γ. Δραγασάκης επισήμανε μία σειρά από οικονομικούς δείκτες που δείχνουν την βελτίωση των οικονομικών προοπτικών όπως η σταθερή μείωση της ανεργίας κι η αντιστροφή του ισοζυγίου δημιουργίας νέων επιχειρήσεων σε σχέση με το κλείσιμο επιχειρήσεων.

Ο Γ. Δραγασάκης τόνισε τα αποτελέσματα έρευνας που δείχνει ότι το 70% των επιχειρήσεων σχεδιάζει προσλήψεις μέσα στο 2019 σε σχέση με το 53% όπου ήταν το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι. Σε σχέση με το ισοζύγιο δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, ο Γ. Δραγασάκης σημείωσε ότι αυτό είναι πλέον θετικό, καθώς την στιγμή που κλείνει μία επιχείρηση ανοίγουν τρεις. Παράλληλα, ο Γ. Δραγασάκης παρατήρησε ότι η έξοδος από τα Μνημόνια επιτρέπει έναν πιο σταθερό σχεδιασμό για το μέλλον με πολυετή προγράμματα για τις δημόσιες επενδύσεις, την ανάπτυξη, τις εξαγωγές.

Η ΝΔ αποκρύβει ότι η χρεοκοπία ήταν απόρροια της χρόνιας υποφορολόγησης και φοροδιαφυγής

Ο Γ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι η ΝΔ δημαγωγεί όταν αναφέρεται στην υπερφορολόγηση, καθώς «αποκρύβει ότι η χρεοκοπία ήταν απόρροια της χρόνιας υποφορολόγησης, φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής». Ο Γ. Δραγασάκης θύμισε ότι την περίοδο της ανάπτυξης οι τότες κυβερνήσεις μείωναν την φορολογία των επιχειρήσεων με αποτέλεσμα η απόκλιση φορολογικών εσόδων σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ να υπολογίζεται στα 100 δισ. ευρώ.

Ο Γ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι οι ιδεολογικές διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ αποτυπώνονται και στις πολιτικές επιλογές, αλλά και στις προτάσεις για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Ο Γ. Δραγασάκης κατηγόρησε την ΝΔ ότι επιθυμεί την Συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού, ενώ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά την συνταγματική θωράκιση της κοινωνίας και την προστασία των κοινών και δημόσιων αγαθών.

Μέχρι τέλους του χρόνου η παράταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού

Ο Γ. Δραγασάκης αναφέρθηκε σε μία σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομίας με κορυφαία την παράταση για έναν χρόνο της λειτουργίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού που αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο Γ. Δραγασάκης τόνισε ακόμη ότι θα υπάρξει σύντομα αποσαφήνιση του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προστασία που θα επεκταθεί και στην πρώτη κατοικία επαγγελματιών και θα έχει μόνιμο χαρακτήρα. Επίσης προετοιμάζονται νομοσχέδια για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων και την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα