Έφη Αχτσιόγλου στο NEWS 24/7: Έχω πολιτικό σχέδιο που θα μας βάλει ξανά σε νικηφόρα πορεία

Διαβάζεται σε 7'
Η Έφη Αχτσιόγλου
Η Έφη Αχτσιόγλου SOOC Dimitris Kapantais

Μία μέρα πριν τις επαναληπτικές κάλπες η Έφη Αχτσιόγλου απαντά σε όλα τα καίρια ερωτήματα για τις εσωκομματικές εκλογές, το σήμερα και το αύριο του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλά για εκφράσεις του συνυποψηφίου της, που προσβάλλουν τον Αλέξη Τσίπρα.

Απαντήσεις σε όλα όσα σχετίζονται με τις επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ δίνει η υποψήφια Πρόεδρος του κόμματος Έφη Αχτσιόγλου στη συνέντευξη που παραχώρησε στο NEWS 24/7, μόλις μία ημέρα πριν τις εσωκομματικές κάλπες.

Η Έφη Αχτσιόγλου εκτιμά πως οι συσχετισμοί που διαμορφώθηκαν την προηγούμενη Κυριακή είναι πλήρως αναστρέψιμοι. Επίσης, λέει πολλά για τις πολιτικές διαφορές που έχει με την συνυποψήφιό της, τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα και την επόμενη μέρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της Έφης Αχτσιόγλου στο NEWS 24/7

 

Στην καμπάνια της υποψηφιότητάς σας εστιάζετε στο ζήτημα της πολιτικής πρότασης. Εκτιμάτε ότι η προεκλογική περίοδος για την εκλογή της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ έχει έλλειμμα πολιτικής συζήτησης;

Σε όλη την προεκλογική περίοδο για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έθετα διαρκώς και επίμονα τις προτάσεις μου για το πολιτικό σχέδιο που θα μας βάλει ξανά σε νικηφόρα πορεία, που είναι ικανό να δημιουργήσει το πλειοψηφικό ρεύμα, το οποίο θα δείξει την έξοδο στις πολιτικές της Δεξιάς και στον κ. Μητσοτάκη.

Το επέβαλαν άλλωστε οι συνθήκες: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έζησε τον περασμένο Ιούνιο μια βαριά εκλογική ήττα. Πρέπει να αξιολογήσουμε συλλογικά αυτό το αποτέλεσμα και να καθορίσουμε την πορεία μας προκειμένου να ανασυνταχθούν οι δυνάμεις μας και να νικήσουμε ξανά. Οι πολίτες έχουν τη διάθεση να λάβουν ενεργά μέρος σε αυτή την προσπάθεια. Το απέδειξαν με τη μεγάλη συμμετοχή που έφτασε σχεδόν τις 150.000στην κάλπη της πρώτης Κυριακής.

Θεωρώ δημοκρατική υποχρέωση αλλά και ένδειξη σεβασμού στους πολίτες και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι υποψήφιοι να είναι εντελώς σαφείς και ξεκάθαροι ως προς τις πολιτικές προτεραιότητες που θέτουν, πώς θα τις υλοποιήσουν, τι οργανωτικές αλλαγές θα εφαρμόσουν στο κόμμα μας. Αυτό θα απαιτούσα και από κάθε πολιτικό οποιουδήποτε χώρου, που διεκδικεί ένα αξίωμα τόσο σοβαρό και με τόσες ευθύνες για τη χώρα, όπως αυτό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δυνητικού πρωθυπουργού.

Γι’ αυτό και ζήτησα μέχρι τέλους από τον συνυποψήφιό μου να κάνουμε μια ανοιχτή δημόσια συζήτηση, ώστε οι πολίτες και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να έχουν σαφή εικόνα και να επιλέξουν μεταξύ των διακριτών προτάσεων. Δεν δέχτηκε, δυστυχώς.

Η Έφη Αχτσιόγλου
Η Έφη Αχτσιόγλου SOOC Menelaos Myrillas

Ποιες θεωρείτε πως είναι οι βασικές πολιτικές διαφορές ανάμεσα στις θέσεις που εκφράζετε εσείς και ο συνυποψήφιός σας;

Αν τις είχε παρουσιάσει και τις είχαμε συζητήσει, θα μπορούσα να σας απαντήσω με μεγαλύτερη βεβαιότητα. Και αν τις λίγες θέσεις, που έχει εμφανίσει, δεν τις αναιρούσε την επόμενη ημέρα ο ίδιος ή στενοί του συνεργάτες, όπως συνέβη για παράδειγμα με την πρόταση για «επαγγελματικό στρατό», θα σας απαντούσα με μεγαλύτερη σαφήνεια.

Το πολιτικό σχέδιο που εγώ κατέθεσα αφορά τέσσερα κεντρικά ζητήματα: το κράτος, την εργασία, την οικονομία και τα δικαιώματα. Ταυτόχρονα παρουσίασα ένα σαφές οργανωτικό σχέδιο για το κόμμα μας ώστε να γίνει πιο ισχυρό, αποτελεσματικό και παρεμβατικό. Περιόδευσα σε όλη την Ελλάδα και μίλησα στα μέλη μας συγκεκριμένα για τις αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν. Από κει και πέρα, πέρα δηλαδή από το πολιτικό σχέδιο και την οργανωτική πρόταση, νομίζω ότι η γνώση, η εμπειρία, η κοινοβουλευτική και κυβερνητική πορεία μου, μού έχουν δώσει τα εργαλεία για να υπηρετήσω με συνέπεια τις πολιτικές που έχει ανάγκη η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Ο συνυποψήφιός μου επαναλαμβάνει ένα σύνθημα «να τα αλλάξουμε όλα». Κατανοώ απολύτως κι εγώ την ανάγκη αλλαγών. Εγώ δίνω εξηγήσεις. Ο ίδιος δεν έχει αποσαφηνίσει τι ακριβώς θέλει να αλλάξουμε και σε ποια κατεύθυνση. Τις θέσεις για τους εργαζόμενους; Για την παραγωγική ανασυγκρότηση; Για την ανάταξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας; Για την εξωτερική μας πολιτική και τα μεγάλα ανοικτά ζητήματα της ευρύτερης περιοχής μας, από το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μέχρι την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία; Αλλά και ποιες οργανωτικές αλλαγές σκέφτεται να προωθήσει για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

Σε όλα αυτά αναζήτησα απαντήσεις το τελευταίο διάστημα. Δεν τις έλαβα από τον συνυποψήφιό μου ούτε εγώ, ούτε ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι πολίτες που παρακολουθούν τις διεργασίες.

Σε χθεσινή συνέντευξή του στο NEWS 24/7 o συνυποψήφιός σας μίλησε για απόψεις που τίθενται απέναντί του οι οποίες συνιστούν έναν «προχωρημένο νεομεσαίωνα» που επιθυμούν ένα «κόμμα με Αρχιεπίσκοπο». Τι απαντάτε;

Αυτές οι εκφράσεις δεν με αγγίζουν.

Θεωρώ ότι προσβάλλουν τα δεκάδες χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έδωσαν και δίνουν καθημερινά μικρές και μεγάλες πολιτικές μάχες, που στήριξαν πολιτικά και οργανωτικά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα επί τόσα χρόνια.

Προσβάλλουν σε τελική ανάλυση και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα που έφερε την Αριστερά στην κυβέρνηση, που εισηγήθηκε και εφάρμοσε μεγάλες τομές με τις οποίες το κόμμα κέρδισε την κοινωνική πλειοψηφία και ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης.

Αφοριστικές λογικές και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί δεν νομίζω ότι έχουν θέση σε έναν δημοκρατικό πολιτικό διάλογο.

Κατά την προεκλογική περίοδο υπήρξε έντονη συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το «ποιος είναι» και «ποιος δεν είναι» με τον Αλέξη Τσίπρα. Πώς σχολιάζετε αυτή την συνθήκη;

Περιγράφετε με «κομψό» τρόπο τις χυδαίες και συκοφαντικές επιθέσεις που δέχτηκα όλο το προηγούμενο διάστημα. Απάντησα για όλα αυτά και δεν θα επανέλθω. Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στις εικόνες. Ποιους επέλεγε ο Αλέξης Τσίπρας να στέκονται στο πλευρό του μέχρι και την τελευταία προγραμματική προεκλογική του εκδήλωση; Κάντε τον κόπο να δείτε τις εικόνες του περασμένου Ιουνίου, δεν είναι και τόσο μακριά. Εκεί θα δείτε εμένα και ανθρώπους που σήμερα βρίσκονται στο πλευρό μου. Επέλεγε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να έχει δίπλα του μια ομάδα από υπονομευτές; Ή επέλεγε στελέχη που ήξερε, συνεργαζόταν και εμπιστευόταν για τη δουλειά τους;

Η Έφη Αχτσιόγλου
Η Έφη Αχτσιόγλου Eurokinissi

Πολύ συζήτηση γίνεται για την «επόμενη μέρα» στον ΣΥΡΙΖΑ και αν ανεξαρτήτως αποτελέσματος μπορεί να υπάρξει ενότητα. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

Σε ό,τι με αφορά, η πορεία και η δράση μου εγγυώνται την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την οποία θεωρώ τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή για την επόμενη μέρα. Μία ενότητα βασισμένη πάνω σε ένα πολιτικό σχέδιο και ασφαλώς μακριά από συκοφαντικές και ανθωποφαγικές συμπεριφορές που πληγώνουν και προσβάλλουν όχι μόνο τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και κάθε προοδευτικό πολίτη.

Η ενότητα, λοιπόν, είναι αναγκαία και επιβεβλημένη για τις μάχες που θα δώσουμε παντού, στην κοινωνία, στη Βουλή, στις κάλπες, στους δρόμους. Είμαστε κόμμα που θέλουμε να αναλάβουμε ξανά την ευθύνη της διακυβέρνησης και γι’ αυτό οφείλουμε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους και περισσότερες.

Υπήρξε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο των εκλογών. Πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει, ιδίως μετά την στήριξη που παρέχει ο Νίκος Παππάς στον συνυποψήφιό σας;

Ναι, το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής είναι απολύτως ανατρέψιμο. Την τελευταία εβδομάδα λαμβάνω πολλά μηνύματα στήριξης και αποφασιστικότητας από χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ιδίως, δε, μετά τις τελευταίες μέρες και τα όσα δηλώθηκαν γύρω από τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, διεφάνη ποιος εκ των δύο μας είναι έτοιμος να αναλάβει τη βαρύτατη πολιτική και πολιτειακή ευθύνη που φέρει η θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είμαι, λοιπόν, αισιόδοξη για τις εκλογές της Κυριακής.

Και καλώ σε καθολική συμμετοχή τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας, δυναμικής παρουσίας και αντεπίθεσης για ανατροπή των πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία εγκλωβίζει την κοινωνία σε ένα καθεστώς μηδενικών προσδοκιών.

Η ζωή που δικαιούμαστε, αξίζουμε και μπορούμε να ζήσουμε είναι η ζωή που θα διεκδικήσουμε συλλογικά, με σχέδιο και αποφασιστικότητα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα