Εκλογικός νόμος: Αναζητώντας τη χαμένη συναίνεση

Εκλογικός νόμος: Αναζητώντας τη χαμένη συναίνεση
Snapshot from a poll station, during the voting procedure of the referendum, in Kipseli, Athens, July 5, 2015 / , , , , 5 , 2015 Nick Paleologos / SOOC

Κατάργηση του μπόνους και του 3%, καθώς και ψήφο στα 17 ζήτησε ο Κουτσούμπας από τον Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός συναντάται αυτή την ώρα με τη Γεννηματά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εμφανίζεται πιο συναινετικό, ενώ σε κλίμα αντιπαράθεσης αναμένεται η συνάντηση με Μητσοτάκη στις έξι το απόγευμα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο κύκλος των επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους αρχηγούς των κομμάτων για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Στόχος των συναντήσεων είναι από την πλευρά του Μαξίμου να επιτευχθεί συναίνεση 200 τουλάχιστον βουλευτών ώστε οι επόμενες εθνικές εκλογές να διεξαχθούν με ένα νέο και οπωσδήποτε αναλογικότερο σύστημα. Ο βαθμός της αναλογικότητας είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων, αν και οι αριθμητικοί συσχετισμοί κάθε άλλο παρά απλοί είναι.

Μετά τη συνάντηση με το γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στις 12 το μεσημέρι, ο κ.Τσίπρας βλέπει αυτή την ώρα την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και στις 6 θα υποδεχθεί στο Μαξίμου τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Κουτσούμπας είπε στον κ.Τσίπρα ότι βάση συζήτησης για το ΚΚΕ είναι αυστηρά η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, η κατάργηση του ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή και η ψήφος στα 17. Ο πρωθυπουργός σημείωσε τις προτάσεις του γραμματέα του ΚΚΕ και του είπε ότι θα το δει, καθώς γραμμή του Μαξίμου είναι ότι ακούει όλες τις προτάσεις και ξεκινά τη συζήτηση από βάση απλής αναλογικής. Το ΚΚΕ όμως έχει ξεκαθαρίσει πως δε θα δεχόταν τίποτε λιγότερο από τις δικές του προτάσεις, οι οποίες όμως είναι δύσκολο να βρουν συναίνεση από όλα τα υπόλοιπα κόμματα.

Με το ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πιο κοντά, τουλάχιστον όσον αφορά στον εκλογικό νόμο, καθώς όπως είχε πει και το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Όθωνας, συμμετέχοντας στο διάλογο του News247 για τον εκλογικό νόμο, η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί την απλή αναλογική επιβεβλημένη επιλογή, είναι όμως ανοιχτή και σε ένα μπόνους μικρότερο από το σημερινό δηλαδή της τάξεως των 20-25 εδρών όταν το πρώτο κόμμα θα έχει πάνω από 40%- 42%. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται δηλαδή θετικό και στην πρόταση Κουρουμπλή, ενώ τάσσεται υπέρ της διατήρησης του 3%, κάτι που έχουν θέσει ως κόκκινη γραμμή και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι επίσης τάσσονται υπέρ ενός μειωμένου μπόνους.

Απλή αναλογική και απλά μαθηματικά

Η ΝΔ όμως έχει δείξει καθαρά ότι δεν έχει καμία πρόθεση να μπει σε συζήτηση για τον εκλογικό νόμο με τους όρους του Μαξίμου και έτσι η συνάντηση Τσίπρα- Μητσοτάκη στις έξι το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί όχι σε κλίμα συναίνεσης αλλά αντιπαράθεσης. Από την αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ ότι επιθυμεί να αλλάξει τώρα τον εκλογικό νόμο για να ανακόψει την πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρωθυπουργία και από το Μαξίμου καταγγέλουν με τη σειρά τους τον πρόεδρο της ΝΔ ότι είναι ο μόνος που επιθυμεί τη διατήρηση ενός εκλογικού συστήματος που έχει δοκιμαστεί και έχει κριθεί στα 40 χρόνια της Μεταπολίτευσης και το οποίο νοθεύει τη λαϊκή βούληση.

Καθώς όμως δύσκολα θα συγκεντρωθούν 200 ψήφοι για απλή αναλογική, δεν αποκλείεται οι διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς να “δίνουν” τελικά ένα σύστημα αναλογικότερο μεν από το σημερινό, όχι όμως και χωρίς “δικλείδες ασφαλείας” όσον αφορά στην πριμοδότηση του πρώτου κόμματος και το κατώφλι εισόδου στη Βουλή. Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, που θα συναντηθεί αύριο με τον Αλέξη Τσίπρα, έχει ταχθεί κατά της απλής αναλογικής προκρίνοντας όμως ένα αναλογικότερο σύστημα με μείωση του μπόνους και χθες πήρε αποστάσεις και από τη θέση της ΝΔ, προκαλώντας τον κ.Μητσοτάκη να πει εάν θεωρεί δίκαιο με τις σημερινές πολιτικές συνθήκες το πρώτο κόμμα να παίρνει δώρο 50 έδρες.

Σε κάθε περίπτωση μία αλλαγή του εκλογικού νόμου θα διαμορφωθεί από το σημερινό πολιτικό σκηνικό και θα διαμορφώσει το πολιτικό σκηνικό του μέλλοντος. Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει “να βγουν τα κουκιά”:

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 144 και οι ΑΝΕΛ εννέα, δηλαδή η κυβερνητική πλειοψηφία ξεκινά από 153, εφόσον όμως μιλάμε για ένα αναλογικότερο σύστημα, όχι όμως για ανόθευτη αναλογική.

Η ΝΔ έχει 75, συνεπώς ουσιαστικά για να περάσει ένας εκλογικός νόμος χωρίς τη θέληση της και χωρίς να χρειαστεί να συνυπολογιστούν οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής, απαιτούνται ευρείες συναινέσεις, καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει 16 βουλευτές, το ΚΚΕ 15, το Ποτάμι 10, η Ένωση Κεντρώων εννέα ενώ υπάρχουν και τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές. Ακομη όμως και εάν ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων βρουν ένα κοινό σημείο το άθροισμά τους μαζί με ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φτάνει μόλις τους 188 βουλευτές.

Ολίγον αναλογική

Yπέρ της απλής αναλογικής, αλλά με δυνατότητα bonus στο πρώτο κόμμα ή σε συμμαχία κομμάτων που θα συγκεντρώσει ποσοστό από ένα συγκεκριμένο όριο και πάνω τάχθηκε, εκ νέου, ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Κουρουμπλής προσδιόρισε το bonus στο 10% του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή περί τις 30 έδρες, ενώ για το ποσοστό που θα πρέπει να συγκεντρώνει η συμμαχία κομμάτων για να λάβει το bonus είπε ότι προτείνει να κινείται γύρω στο 40%, αλλά σημείωσε για το όριο του ποσοστού πως το αναφέρει «υποθετικά και χωρίς εμμονή».

«Eάν κάτι τέτοιο προκύψει, φαίνεται ότι ο ελληνικός λαός θέλει να δώσει σε αυτό το κόμμα, ή σε αυτόν τον σχηματισμόν τη διακυβέρνηση της χώρας», υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών.

Τόνισε, δε, ότι προσωπικά διαφωνεί σε σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος, ενώ δήλωσε αντίθετος με την κατάργηση του ορίου 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Επίσης, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε θετικός στην κατάτμηση των περιφερειών και την καθιέρωση δικαιώματος ψήφου στα 17 έτη. Όπως υπογράμμισε, «πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα σε ένα νέο παιδί 17 ετών, που σήμερα έχει πολύ μεγάλη δυνατότητα πληροφόρησης και ωριμότητας, να έχει λόγο» και υποστήριξε ότι έχει την πληροφορία πως με την ψήφο στα 17 συμφωνεί και η ΝΔ.

Ο υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι πρόκειται για προσωπικές θέσεις και πως θα σεβαστεί τις όποιες αποφάσεις λάβουν τα κεντρικά όργανα.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα